ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Να γίνουμε ένα κόμμα των δομών κι όχι των προσώπων

Αχτσιόγλου στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Να γίνουμε ένα κόμμα των δομών κι όχι των προσώπων
Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών συνιστά μια τομή, όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία», υποστήριξε η Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης, πληθυντικής Αριστεράς και για ένα καθαρό στίγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για πολιτική υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει το κόμμα σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών ως μια ρεαλιστική εναλλακτική, με μια νέα σύνθεση και μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική παράδοση, που να μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο κι ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, ένα κόμμα των δομών κι όχι των προσώπων.

«Δεν καταθέτουμε ξεχωριστές προγραμματικές πλατφόρμες. Οι κατευθύνσεις μας είναι και θα πρέπει να είναι κοινές. Οι προγραμματικές μας θέσεις είναι και θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών επεξεργασιών και που μας δεσμεύουν και θα μας δεσμεύουν όλους. Αυτό που έχει σημασία είναι επιβεβαιώνοντας τις αρχές μας, που δίνουν το ξεκάθαρο στίγμα μας, να αποφασίσουμε μια μεθοδολογία δουλειάς. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα. Να διευρύνουμε τα όρια του εφικτού, ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική κι αποτελεσματική διακυβέρνηση για τους πολλούς. Η ηγεμονία της ΝΔ μπορεί να αντιστραφεί. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο».

Η υποψήφια πρόεδρος απέδωσε τα αίτια της ήττας στο ότι σε συνθήκες απλής αναλογικής δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης, την πολυφωνία ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες που ενίοτε μετατρεπόταν ακόμα και σε κακοφωνία, την επικοινωνιακή υστέρηση σε ένα εξαιρετικά δυσμενές μιντιακό περιβάλλον, η αδυναμία η στρατηγική της διεύρυνσης να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ σε ένα κόμμα όχι μόνο μαζικό, αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό, παρεμβατικό και χρήσιμο για την κοινωνική πλειοψηφία.

«Η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος. Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα Αριστερά ή προς το Κέντρο. Αυτό που έχει σημασία είναι να γεμίσουμε με περιεχόμενο τις έννοιες ώστε αυτές να μην περιφέρονται ως αδειανά πουκάμισα στο δημόσιο διάλογο. Να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο της πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε πως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι μόνο οι εξοπλισμοί και οι αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για να αποκτήσει το αίσθημα ασφάλειας ο Έλληνας πολίτης: «Στεκόμαστε απέναντι σε προτάσεις που κινούνται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, αλλά στεκόμαστε κι απέναντι στην λογική της αδράνειας και της αναβλητικότητας που μας οδηγεί σε αδιέξοδα και κινδύνους, με σαφείς κόκκινες γραμμές, σαφή προοπτική την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ και θα εντάσσει τα ελληνοτουρκικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως το κόμμα πρέπει να αποκτήσει αποτελεσματική παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς φορείς: «Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να εντάξουμε ουσιαστικά όλους όσοι προσήλθαν στο κόμμα τα τελευταία χρόνια, μετά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, να αποκτήσουν ρόλο, να θέσουμε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους στις οργανώσεις και να παρακολουθούμε στενά την πορεία τους. Θα πρέπει να φέρουμε εμείς το ΣΥΡΙΖΑ στη ζωή των μελών και των φίλων μας κι όχι να περιμένουμε να χωρέσουν όλοι κι όλες σε ένα προκατασκευασμένο κοστούμι».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν εργαλεία όπως το ετήσιο προγραμματικό περιφερειακό forum, οι διαβουλεύσεις (διαδικτυακές και διά ζώσης) για να δοθεί στα μέλη η δυνατότητα να συζητήσουν σε βάθος σύνθετα θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ