ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις υποψήφιοι, οι δύο που θέτουν όρους

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Οι τέσσερις υποψήφιοι, οι δύο που θέτουν όρους
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και η έκπληξη Στέφανος Τζουμάκας θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

Από εκεί και πέρα, ο Παύλος Πολάκης θα είναι υποψήφιος μόνο αν το συνέδριο και η εκλογή προέδρου πραγματοποιηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενδεχόμενο όμως που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Παρομοίως, ο Διονύσης Τεμπονέρας αναμένεται να ζητήσει να αρχίσει άμεσα ο προσυνεδριακός διάλογος, αλλά το συνέδριο, η εκλογή νέων οργάνων και η εκλογή προέδρου να γίνουν το Νοέμβριο.

Η Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή τόνισε πως μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα κι ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο, αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για πολιτική υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει το κόμμα σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών ως μια ρεαλιστική εναλλακτική, με μια νέα σύνθεση και μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική παράδοση, που να μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο κι ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, ένα κόμμα των δομών κι όχι των προσώπων.

«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής. Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις. Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην σημερινή του τοποθέτηση επανέλαβε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή.

Κατά την ομιλία του, ο Στέφανος Τζουμάκας τόνισε πως το κόμμα χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ