ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βέβαιες οι αποχωρήσεις, ερωτηματικό η διάσπαση - Τι συνέβη με Κασσελάκη και Μακρόνησο

ΣΥΡΙΖΑ: Βέβαιες οι αποχωρήσεις, ερωτηματικό η διάσπαση - Τι συνέβη με Κασσελάκη και Μακρόνησο
Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Η εκλογή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είτε της Έφης Αχτσιόγλου είτε του Στέφανου Κασσελάκη- τα δύο φαβορί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους και τα επιτελεία των υποψήφιων- θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει και ένα κύμα αποχωρήσεων από το κόμμα, το οποίο εκτιμάται πως θα κορυφωθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Κανείς, ωστόσο, δεν μιλά σήμερα με βεβαιότητα για διάσπαση, με θύτες είτε τους πρώην προεδρικούς στην περίπτωση εκλογής Αχτσιόγλου, είτε την αριστερή πτέρυγα στο ενδεχόμενο επικράτησης Κασσελάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία η αποχώρηση της πασοκογενούς πρώην βουλεύτριας Α’ Πειραιά, Γεωργιάς Γεννιά η οποία φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή της στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Τον ίδιο δρόμο εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν και πιο προβεβλημένα στελέχη, τα οποία άλλωστε έχουν ήδη διαχωρίσει την θέση τους από κορυφαίες επιλογές της Κουμουνδούρου στη μετά Τσίπρα εποχή, με κορυφαίο παράδειγμα τον Χρήστο Σπίρτζη.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, όμως, στον οποίο όλες οι τάσεις χρεώνουν την ανετοιμότητα του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν θα είναι ο μόνος.

Στελέχη που έχουν ταχθεί φανερά με τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου ή Κασσελάκη και δίνουν μάχες για την επικράτηση της εκλεκτής ή του εκλεκτού τους θεωρείται απίθανο να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης με τον νέο πρόεδρο αν δεν είναι αυτός ή αυτή της αρεσκείας τους.

Αναφορικώς με την επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο, η οποία προκάλεσε νέο γύρο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, το CNN Greece πληροφορείται πως δεν ήταν δική του πρωτοβουλία αλλά η ιδέα κατατέθηκε από στελέχη της παλαιότερης γενιάς που τον στηρίζουν.

Του είχαν τεθεί, μάλιστα, ως εναλλακτικές το Μπλόκο της Κοκκινιάς, αλλά και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι οποίες ωστόσο έχουν συνδεθεί και με επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και γι' αυτό απορρίφθηκαν.

Ως προς την αξιοπιστία, πάντως, των δημοσκοπήσεων καταγράφονται ενστάσεις, με το σκεπτικό πως δεν στέκεται επιστημονικά πως όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες ή πέρυσι για την εκλογή προέδρου θα αποτελέσουν και το εκλογικό σώμα της προσεχούς Κυριακής.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται εκπλήξεις, όπως το πέρασμα Τσακαλώτου στο β' γύρο αν ψηφίσουν κατά βάση οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή η πρωτιά Κασσελάκη στον α' γύρο αν ψηφίσουν κυρίως οι νεότερες γενιές.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κομματικές πηγές εκφράζουν στο CNN Greece τη βεβαιότητά τους ότι η εκλογική διαδικασία θα κυλήσει ομαλώς και στη Θεσσαλία αφού οι πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων όπου θα βρίσκεται και η πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ