ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες - Πόσους σταυρούς βάζω

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες - Πόσους σταυρούς βάζω
Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, με τους πολίτες να έχουν ήδη αναχωρήσει στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Οι κάλπες την προσεχή Κυριακή ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 19:00 το απόγευμα.

Για την πληροφόρηση των εκλογέων, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πόσους σταυρούς βάζω

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Έτσι λοιπόν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις Περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ