ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας αρνήθηκε να αναλάβει πρόεδρος της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Γιατί ο Τσίπρας αρνήθηκε να αναλάβει πρόεδρος της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο πρώην πρωθυπουργός Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να αναλάβει πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφότου ο πρώην πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και την υπόλοιπη Ομάδα πως δεν προτίθεται να αναλάβει προς το παρόν την προεδρία της δεδομένων των αυξημένων υποχρεώσεων που αυτή συνεπάγεται.

Σύμφωνα, ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση αυτή είναι η επιθυμία του την επόμενη χρονική περίοδο να έχει την ελευθερία να δίνει μηνύματα, χωρίς τους περιορισμούς που συνεπάγεται η εκπροσώπηση της Ομάδας.

Τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προβληματίζει σοβαρά η πολιτική κρίση που αφορά τόσο την ευρωπαϊκή Αριστερά όσο κι ευρύτερα τις προοδευτικές δυνάμεις, μια κρίση που συμβαδίζει με την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στις συνθήκες αυτές, ενώ ως πρωθυπουργός κι ως πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη εφαλτήριό του ήταν πάντα η αριστερή του ταυτότητα, λειτούργησε και θέλει να λειτουργεί και σήμερα ως ενωτική δύναμη στην ευρύτερη Αριστερά, αλλά κι ως «γέφυρα» ανάμεσα στην Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Με αυτό το ευρύτερο ενωτικό κριτήριο αντιμετωπίζει και την τιμητική πρόταση να αναλάβει πρόεδρος στην Ομάδα της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτό το κριτήριο θα καθορίσει και τα βήματά του το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Για την ώρα αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ενεργό συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως απλό μέλος της ομάδας της Αριστεράς.

Παρεμβαίνοντας, βέβαια, στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές για θέματα που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμα, όπως αυτά που αφορούν τα κοινωνικά κι ατομικά δικαιώματα, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και το μέλλον της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις τις επόμενες ημέρες για την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς και για την κατάχρηση των συστημάτων κρατικής παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συμμετείχε, επίσης, στη συνεδρίαση της Ομάδας της Αριστεράς, όπου αποφασίστηκε η μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου για τις αρχές της επόμενης χρόνιας με μεταβατικό προεδρείο να αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ