ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου κατά του δημοψηφίσματος για διαγραφές: Τα όρια ξεπεράστηκαν

Αχτσιόγλου κατά του δημοψηφίσματος για διαγραφές: Τα όρια ξεπεράστηκαν
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση διάλυσης», αναφέρει το κείμενο της τάσης Αχτσιόγλου (6+ 6) που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσσα και με το οποίο ζητείται να αποσυρθεί το εσωκομματικό δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως άλλωστε και η Ομπρέλα και η τάση Τεμπονέρα (ΔΕΚΑ).

Και οι τρεις τάσεις θα ζητήσουν συζήτηση και ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, με την Ομπρέλα να αποχωρεί από το κόμμα έτσι κι αλλιώς.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρουν στο CNN Greece πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

«Τα όρια ξεπεράστηκαν αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο Αχτσιόγλου στηλιτεύοντας φαινόμενα βοναπαρτισμού και ζητώντας αλλαγή πορείας: «Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο πρόεδρος χαρακτηρίζει άρρωστο. Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικώς τη διάλυση», υπογραμμίζεται.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για κρίση εμπιστοσύνης που έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού: «Πώς μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική “αποφασίζουμε και διατάζουμε” είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο».

Το ζητούμενο, κατά την ίδια τάση, θα έπρεπε να είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγηθεί ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία και πως αν υπάρχει ένας δρόμος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων αυτός περνά μέσα από μία σύγχρονη πολιτική πρόταση, με βασικό άξονα αυτής της πρότασης να παραμένει το κοινωνικό ζήτημα, αλλά κι ο σεβασμός στην ιστορία της Αριστεράς, στους Αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες.

Η τάση Αχτσιόγλου καλεί να αναλάβει η πολιτική το τιμόνι ως μόνη απάντηση απέναντι στη συνολική απαξίωση, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο δρόμους μπροστά του: «Η πρώτη είναι αυτή που συγκροτεί την ηγετική ομάδα γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος και συνοψίζεται στην συνωμοσιολογική θεωρία του εσωτερικού εχθρού: οι σκοτεινοί υπονομευτές δεν επιτρέπουν στο κόμμα να υλοποιήσει την πολιτική του. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ δεν είναι πρόβλημα στρατηγικής, φυσιογνωμίας και προγράμματος, δεν είναι πρόβλημα πολιτικό και ιδεολογικό αλλά συνοψίζεται στην υπονομευτική πρακτική όσων ασκούν κριτική στη σημερινή ηγεσία. Όλα αυτά οδηγούν σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ένα ανοιχτό και πληθυντικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς σε ένα υβριδικό πολιτικό φορέα που από τη μια θα καταφεύγει σε επικλήσεις του αντι-συστημισμού και από την άλλη θα είναι απόλυτα αδύναμο να αμφισβητήσει βασικές συστημικές οικονομικές και πολιτικές επιλογές. Σε έναν φορέα που θα βουλιάζει στην απαξίωση και την χλεύη. Η άλλη επιλογή είναι με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική να συζητήσουμε για τα αίτια των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων. Προφανώς αυτή η συζήτηση οφείλει να σταθεί με ειλικρίνεια απέναντι στις δομικές αδυναμίες που είχε το εγχείρημα μας σε όλη την διάρκεια του, όπως την αδυναμία μας στους μαζικούς χώρους. Προφανώς οφείλουμε αυτοκριτικά να δούμε και την περίοδο του 19- 23 που μας οδήγησε στην βαριά ήττα και στην σημερινή κρίση. Αλλά με όρους πολιτικούς και όχι ενός αυταρχικού βοναπαρατισμού που κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς για να κρύψει την δική του γύμνια. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε να γίνει αυτός ο απολογισμός με ηγεμονική την αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγηση που αναπαράγει ο σημερινός πρόεδρος και η ηγετική του ομάδα. Μία συζήτηση που ακυρώνει όσα πετύχαμε ως κυβέρνηση το 15-19 και ακυρώνει το σύνολο του κόμματος και του πολιτικού προσωπικού που με αυταπάρνηση έδωσε αυτή την μάχη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/ Ιουνίου, τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ