ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωεκλογική αφετηρία η επιλογή Φαραντούρη – Σήμερα αποφάσεις από τους 11

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωεκλογική αφετηρία η επιλογή Φαραντούρη – Σήμερα αποφάσεις από τους 11
Η Έφη Αχτσιόγλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σάρκα και οστά στη μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε Πολιτικό Κέντρο δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφασίζοντας να συνεδριάσει ξανά αύριο Τετάρτη, μία μόλις εβδομάδα από την προηγούμενη συνεδρίασή της.

Το ότι, άλλωστε, έχει μικρύνει στα 24 μέλη από τα 42 λόγω των αποχωρήσεων που προηγήθηκαν, κάνει εκ των πραγμάτων πιο ευέλικτο το συγκεκριμένο όργανο στην πορεία και προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, επιθυμεί να αποδεικνύει ότι κινείται συμπεριληπτικά, χωρίς αποκλεισμούς και με διάθεση συνεννόησης και παραγωγής πολιτικού λόγου.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Νικόλας Φαραντούρης

Στο μεταξύ, με απόφαση Κασσελάκη ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, Νικόλας Φαραντούρης ορίστηκε σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα για τα ενεργειακά ζητήματα, ενώ ήταν κι ο πρωτεργάτης της ιστορικής δικαστικής νίκης της ΔΕΠΑ κατά της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου BOTAS ύψους 300 εκ. ευρώ για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες του ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου της ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο, με ειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου κι ευρωπαϊκών πολιτικών, ανταγωνισμού, απελευθέρωσης αγορών ενέργειας και μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικού δικαίου.

Η τοποθέτησή του στη θέση του συμβούλου στα ευρωπαϊκά θέματα ανοίγει ουσιαστικώς την αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο κ. Φαραντούρης πρόκειται να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ποιοι δεν καλοβλέπουν την προσέγγιση με τον Νίκο Κοτζιά

Την ίδια ώρα, η προσέγγιση Κασσελάκη με τον Νίκο Κοτζιά δεν ενθουσιάζει άπαντες στην Κουμουνδούρου και σίγουρα όχι τον διπλωματικό του σύμβουλο- παραμένει διπλωματικός σύμβουλος και του κ. Τσίπρα- Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Η σχέση Κοτζιά- Καλπαδάκη είχε περάσει από πολλά κύματα όταν ο πρώτος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Οι επόμενες κινήσεις στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλη εξέλιξη, επίκειται συνάντηση μέσα στην εβδομάδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο γραμματέα της Νεολαίας, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, αλλά κι ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών προκειμένου, όπως μας λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, να δοθούν ρόλοι στη βάση, στα μέλη του κόμματος που δεν έχουν αξιοποιηθεί, με μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε ακολουθηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

«Στόχος μας είναι οι συμπεριληπτικές δομές, με προτεραιότητα στα πολιτικά προτάγματα κι επίδικα», τονίζει στο CNN Greece ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από την άλλη, οι αποχωρήσαντες της Νεολαίας διατείνονται πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τα όσα ακούγονται από την Κουμουνδούρου, δεν έχει την επιρροή που θέλουν στο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν πως έχει πάνω τους.

Σήμερα οι αποφάσεις των «11» - Γιατί αργεί ακόμα η συγκρότηση κόμματος

Όσον αφορά τις κινήσεις των 11 αποχωρήσαντων, αυτές αναμένεται να συντονιστούν απόψε ούτως ώστε ακόμα κι αύριο να έχουμε ανακοινώσεις για τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την ονομασία της και τη διανομή ρόλων μέσα σε αυτή.

Η συγκρότηση, πάντως, κόμματος αργεί, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και πολιτικούς αφού δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα ιδεολογικά ζητήματα, αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ