ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (Yiannis Kourtoglou Pool via AP)

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα φετινά Χριστούγεννα  «βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων», ενώ παράλληλα εξήγησε τους λόγους από τους οποίους απορρέει η αισιοδοξία αυτή. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του σημείωσε πως «επιστέγασμα των προσπαθειών μας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα εύσημα από διεθνείς οργανισμούς και οικονομικούς αναλυτές. Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον Economist ως χώρα της χρονιάς, και ότι η ελληνική οικονομία θα ερχόταν πάλι πρώτη μεταξύ 35 κρατών για τις επιδόσεις της;».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ECOFIN για την ειδική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την ευρωπαϊκή διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους από το 2033 ώστε να υπάρξει ειδική, πιο ήπια μεταχείρισή του, την προστασία των επενδύσεων και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους».

Ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του Άρθρου 16

Εκτός, όμως, από τα βήματα που έχουν γίνει σε οικονομικό επίπεδο ο πρωθυπουργός επεσήμανε σειρά άλλων πρωτοβουλιών που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμβληματικό» και επανέλαβε την πρόθεσή του να «γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνολική μεταρρύθμιση που αφορά στην εκπαίδευση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης.

Ιστορική συμφωνία για το μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, από την ανασκόπηση δεν θα μπορούσε να λείπει η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με την οποία θεσπίζεται μεταξύ άλλων ένα υποχρεωτικό σύστημα αλληλεγγύης που μέχρι τώρα δεν ήθελαν πολλοί εταίροι μας».

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή «θα πάψουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα ή αποκλειστικά τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα».

Παράλληλα, επεσήμανε τα μέτρα που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στη «σκιά» της επίθεσης που δέχθηκε αστυνομικός κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη.

Επανέλαβε πως αποτελεί «καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους πολίτες τις πιο θερμές ευχές του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ