ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Όποιος διαφωνεί για το γάμο των ομόφυλων να σηκωθεί τώρα

Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή: Όποιος διαφωνεί για το γάμο των ομόφυλων να σηκωθεί τώρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ως προς τη στάση που οφείλουν να κρατήσουν οι βουλευτές όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος ρώτησε ρητορικά τα μέλη της ποιος διαφωνεί, για παράδειγμα, πως οι γυναίκες θα έπρεπε να πληρώνονται όσα και οι άνδρες για την εργασία τους και ποιος διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. «Αν όχι η Αριστερά ποιος;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είπε χαριτολογώντας πως συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της αποχής των βουλευτών της ΝΔ.

Ως προς το κόμμα, υπογράμμισε πως προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί κι αυτό είναι ένα βήμα μπροστά.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμο το κείμενο θέσεων για το συνέδριο στην ώρα του, ετοιμάζεται η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και η οποία θα επανεπιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως τέτοια θα ηγηθεί του αγώνα για την ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων στις ευρωεκλογές, αλλά και του αγώνα για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων, Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Παραλλήλως, προχωρούν τα think tank, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επιλογής και θα ανακοινωθεί άμεσα η σύνθεση και η έναρξη λειτουργίας τους.

Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε πως η πολιτική συγκυρία των τελευταίων ημερών δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύρεται σε μέτρα, ακόμα και απόπειρες μεταρρυθμίσεων, κατόπιν στοχευμένων αντιπολιτευτικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πολλά περιστατικά θανάσιμης αθλητικής βίας, όπως και για τη θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής βρεφικού γάλακτος.

Σε αυτό το πλαίσιο προανάγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα προχωρήσει σε σχετική καμπάνια και συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της «εισαγόμενης ακρίβειας όπως μας παραμύθιαζε ο πρωθυπουργός για να προστατεύσει και να νομιμοποιήσει τα εγχώρια καρτέλ, που αποδείχτηκε δική του ακρίβεια. Της δικής του ανικανότητας και απροθυμίας να ελέγξει την αισχροκέρδεια των μεγάλων ομίλων που συνθλίβει την ελληνική κοινωνία»: «Η κυβέρνηση αρκείται σε αποπομπές και σε rotation υπουργών, επειδή αδυνατεί να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα και αθλητικούς παράγοντες. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι όλα too little too late, όταν δεν είναι και ανοιχτή κοροϊδία, όπως στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Παραλλήλως, ο κ. Κασσελάκης προανάγγειλε πρωτοβουλία για την ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, καθώς και μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Για την επιστολική ψήφο, δεσμεύτηκε πως θα τοποθετηθεί το κόμμα άμεσα, ενώ ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υποστήριξε πως μας λένε για το «brain drain» αυτοί που «κουρεύουν» τα εργασιακά δικαιώματα των νέων και τους καταδικάζουν σε αγώνα για επιβίωση σε συνθήκες εκτόξευσης τιμών και ενοικίων, σε δουλειές με χαμηλούς μισθούς και εργοδοτική αυθαιρεσία: «Αυτά προκαλούν τη φυγή των νέων, αυτά πρέπει να αρθούν για να επιστρέψουν. Μηχανεύονται νομικές ακροβασίες για να προσπεράσουν την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα. Μας παραμυθιάζουν με το Χάρβαρντ, παρότι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τα μεγάλα ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως έδειξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι η πελατεία για τα κολέγια των φίλων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Την ακύρωσαν επειδή δήθεν είχαμε πολλές Νομικές. Τώρα θα επιτρέψουν την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών και στην Πάτρα και όπου θέλουν».

Στηλίτευσε, μάλιστα, τη στάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη τάσσεται υπέρ αρκεί να μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για την ποιότητά τους: «Μα, αν μπουν πραγματικά αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή τέτοιες που να κάνουν τα ιδιωτικά ισάξια των δημόσιων, θα γίνουν ασύμφορα. Ποιος επιχειρηματίας θα πληρώνει καθηγητές για να κάνουν έρευνα, για να έχουν χρόνο να μελετούν και να δημοσιεύουν; Θα αντιταχθούμε σε κολέγια-σούπερ μάρκετ πτυχίων για τα παιδιά των μικρομεσαίων και των μεσαίων στρωμάτων που δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο εξωτερικό».

Κλείνοντας, έκανε ειδική μνεία στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας πως το ελληνικό κράτος έχει ξεχασμένη την ελληνική μειονότητα: «Θα σταθώ μόνο σε ένα παράδειγμα που με ενόχλησε πολύ. Είχα την τιμή να επισκεφθώ τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, που λειτουργεί από το 1454. Η Βιβλιοθήκη της αποτελεί κομμάτι όχι μόνο της ρωμέικης, αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και δεν έχει βρεθεί κανείς τόσα χρόνια να διαθέσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να διασωθεί αυτή η βιβλιοθήκη από την υγρασία και τη φθορά από μικροοργανισμούς Αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση, θα αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη των Ρωμιών αδελφών μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ