ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ντροπιάζει τη χώρα μας στην Ευρώπη - Οι δέκα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ντροπιάζει τη χώρα μας στην Ευρώπη - Οι δέκα στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία INTIME / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών. Στην αρχή της ομιλίας του αστειεύτηκε για το νέο του κούρεμα, ρωτώντας το κοινό αν του αρέσει.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τη μεγάλη προοδευτική αντεπίθεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωεκλογές της ενάτης Ιουνίου είναι κομβικής σημασίας.

«Καλωσορίσατε στην τεκμηριωμένη προοδευτική Αριστερά. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών, ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας, προτάσσοντας δέκα μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αγωνίζεται για μια δημοκρατική, κοινωνική, «πράσινη» Ευρώπη: «Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ισχυρή δημοκρατία και ισχυρό κράτος δικαίου. Παλεύουμε κατά της alt- right Δεξιάς, κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, του σεξισμού».

Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η μόνη δύναμη στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική., κάνονταςε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όταν πριν δέκα χρόνια έγινε υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν ένωσε ευρύτερες δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητά του.

«Για να γίνει πράξη η Ευρώπη που μας αξίζει, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να παίξουμε το ρόλο του καταλύτη, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την ακροδεξιά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, υπενθύμισε την καινοτομία των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

«Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι παραμορφωτικός αλλά μεγεθυντικός φακός των όσων κινδυνεύει να ζήσει η Ευρώπη. Η μάχη είναι κρίσιμη όσο ποτέ Γιατί το σκοτάδι πάνω από την Ευρώπη είναι πηχτό όσο ποτέ άλλοτε μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με τα προερχόμενα από την ακροδεξιά του ΛΑΟΣ και πως «χαϊδεύει» την παλιά, σκληρή Δεξιά: «Όπως είδατε και στο σήμα της ΝΔ για τα πενήντα χρόνια τους, ο πυρσός επέστρεψε. Και τα σύμβολα λένε πολλά για το περιεχόμενο της πολιτικής. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης. Τελικά την ίδια τη δημοκρατία, ντροπιάζοντας τη χώρα μας στην Ευρώπη. Είναι ντροπή και η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών ή το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, που έφτασαν ως τις Βρυξέλλες. Αλλά και η συνολική αίσθηση των πολιτών ότι η δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη. Από τον Καραμανλή μέχρι τον Λιγνάδη, τον Γεωργιάδη και τώρα τον Μίχο».

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε παρακολούθημα των επιλογών των ΗΠΑ και πως δεν έπρεπε να στείλουμε πουθενά όπλα.

Οι δέκα στόχοι που έθεσε ο κ. Κασσελάκης:

  1. Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
  2. Αντιφασιστική Ευρώπη– φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς.
  3. Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη- να μην επιστρέψει η λιτότητα.
  4. Δίκαιη «πράσινη» μετάβαση.
  5. Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας.
  6. Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  7. Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων.
  8. Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
  9. Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη.
  10. Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ