ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης προς Ανδρουλάκη: Το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Τσιάρα

Χατζηδάκης προς Ανδρουλάκη: Το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Τσιάρα

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε διάψευση της αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα τον κ. Ανδρουλάκη – ως ο αρμόδιος υπουργός να απαντήσει στην επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία – απάντησε στα όσα εκείνος ανέφερε προηγουμένως ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέπεσε ο νόμος Τσιάρα, με βάση τον οποίο δεν μπορούσε να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί τον νόμο του Κ. Τσιάρα του 2020, αντισυνταγματικό. Αντιθέτως στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη η οποία είχε καταργηθεί εν το μεταξύ, από τον νόμο του κ. Τσιάρα. Και ο κ. Ανδρουλάκης, πράγματι θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί από την ΕΔΑΕ», είπε. Προσέθεσε ότι εκείνο το οποίο έχει επισημάνει η κυβέρνηση - και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός - είναι ότι υπήρχε σίγουρα περιθώριο βελτίωσης σε σχέση με τον νόμο που διήπε την ΕΥΠ, και γι' αυτό τον λόγο με υπουργό Δικαιοσύνης τον Κωνσταντίνο Τσιάρα, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε το 2022, ήρθε καινούργιος νόμος, ο οποίος αναντίρρητα – όπως και το ΠΑΣΟΚ συνομολόγησε ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησε στην ψηφοφορία – ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

«Εκείνο λοιπόν που έχω μάθει είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θεωρεί τον νόμο του κ. Τσιάρα αντισυνταγματικό του 2022. Αντιθέτως στο πνεύμα της αποφάσεως καταγράφεται ότι ήταν πράγματι ένα θετικό βήμα μπροστά. Θεωρεί αντισυνταγματική προηγούμενη διάταξη η οποία είχε καταργηθεί εν το μεταξύ, από τον νόμο του κ. Τσιάρα. Και ο κ. Ανδρουλάκης, πράγματι θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί από την ΕΔΑΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει αυτό που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης, είτε ισχύει αυτό που λέω ο ίδιος, «το οποίο είναι σίγουρα πιο έγκυρο», αυτό σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έχει την ανεξαρτησία που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, δεν είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και δεν θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. «Επομένως είναι μια απόφαση που πιστοποιεί την ανεξαρτησία των εξουσιών και εν πάση περιπτώσει είμαι εναντίον της κριτικής που ασκείται, η οποία είναι ισοπεδωτική και με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και με αφορμή μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει» υπογράμμισε.

Για θέματα ασφάλειας

Απαντώντας επίσης στις αναφορές Ανδρουλάκη για την ασφάλεια με αιχμή την δολοφονία στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι πράγματι είναι τραγικό αυτό που συνέβη στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, και προσέθεσε ότι γι' αυτό τον λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αμέσως κινητοποιήθηκε. «Και δεν αρκούμαστε στο ότι έχουν γίνει μια σειρά από κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, με μια σειρά από πρωτόκολλα τα οποία έχουν διακινηθεί εδώ και καιρό στα αστυνομικά τμήματα και τα οποία παραβιάστηκαν, υπάρχει μια διαρκής κινητοποίηση και η κυβέρνηση αυτή, είναι μια κυβέρνηση σκληρή απέναντι στο έγκλημα σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Αυτό είναι απαίτηση του ελληνικού λαού. Είναι ένα μήνυμα το οποίο έχουμε λάβει και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει προκειμένου ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στην καθημερινότητά του» κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ