ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άγκυρα «ναρκοθετεί» τον ελληνοτουρκικό διάλογο: Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια για τα θαλάσσια πάρκα

Η Άγκυρα «ναρκοθετεί» τον ελληνοτουρκικό διάλογο: Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια για τα θαλάσσια πάρκα
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία δύο μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο κατά τη διεθνή διάσκεψη για τους Ωκεανούς, η Τουρκία επαναφέρει το θέμα περί «γκρίζων ζωνών», μόλις λίγες εβδομάδες πριν την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εγείρει και πάλι η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ να εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα αναφέροντας «στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της δραστηριότητας, υιοθετεί μια προσέγγιση για να ανακηρύξει το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος ως θαλάσσια πάρκα».

Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει λέγοντας «πρόκειται για μια κατάσταση που σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης και θεωρούμε πως είναι μια ενέργεια που μονομερώς επιχειρεί την κατάχρηση του ζητήματος των θαλασσίων πάρκων»

Η τουρκική κυβέρνηση ανεβάζει και πάλι τους τόνους, με την Ελλάδα να απαντά πώς «η Άγκυρα πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα».

Μετά τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο που χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της γείτονος, Ομέρ Τσελίκ πήρε την σκυτάλη δηλώνοντας πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο τις ενέργειες και προσέγγιση των θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος.

Ελπίζουμε ότι θα ενεργήσουν με κοινή λογική και να ενισχύσουμε την βούληση μας για την ομαλοποίηση των σχέσεων μας. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει κάθε μορφή κατάχρησης. Η περιοχή δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη ένταση και βία και το λέω αυτά στα πλαίσια και της έντασης Ιράν- Ισραήλ».

Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα

Η Αθήνα διαμηνύει πώς «η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Νίκος Δένδιας από το 1ο Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας με θέμα «Οι διαστάσεις της θαλάσσιας ασφάλειας, και ο ρόλος τους στην ελευθεροπλοΐα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε «στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος δεν δέχεται την UNCLΟS ως κανόνα επιλύσεως της διαφοράς με την Ελλάδα, αλλά γενικά ως κανόνα επίλυσης των διεθνών διαφορών. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα sui generis δίκαιο, το οποίο να υπηρετεί τα συμφέροντά της».

Οι νέες τουρκικές βολές για τα θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, μαρτυρούν πώς η Άγκυρα δεν δείχνει να παραιτείται από τις παράλογες αξιώσεις της και παρά το γεγονός πως υπάρχει ένας κοινός τόπος για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις σε «θέματα που συμφωνούμε».

Η Τουρκία εξακολουθεί να βάζει στο τραπέζι τα σκληρά ζητήματα που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με τον Νίκο Δένδια να απαντά:

«Θέλουμε ένα Ναυτικό κλειστής θάλασσας; Ένα Ναυτικό που να προασπίζει μόνο τον στενό χώρο του Αιγαίου; Το Ιόνιο που είναι η πατρίδα μου, αυτή τη στιγμή δεν απειλείται. Αν και μετά την τελευταία τουρκική τοποθέτηση για το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, έχω μια εντύπωση ότι ίσως η όρεξή τους ανοίξει και για τους Αντίπαξους και ανησυχώ λίγο αλλά εν πάση περιπτώσει ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια όρια και στον παραλογισμό της γειτονικής μας χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ