ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: Χρειάζονται επιπλέον 90 δομές για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Γ. Μουζάλας: Χρειάζονται επιπλέον 90 δομές για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Περίπου 2.200 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στην Ελλάδα και προκειμένου να φιλοξενηθούν όλα, θα χρειαστούν επιπλέον 90 δομές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και εξήγησε ότι κάθε δομή κοστίζει 440.000 ευρώ το χρόνο.

«Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μέσα στα camps ζώνες ασφαλείας, όπου τα παιδιά αυτά δεν θα είναι μαζί με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό», ανέφερε την Κυριακή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Μουζάλας.

Σημειώνεται ότι το 80% των ασυνόδευτων παιδιών είναι 15-18 ετών και το 20% είναι κάτω των 15 ετών, ενώ ένα 2% είναι κάτω των 8 ετών. Όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση υπήρχαν δομές φιλοξενίας για 300 παιδιά και σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας ανέρχονται σε 800.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο και «όχι με τα ΜΑΤ», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση», συνέχισε.

Ο κ. Μουζάλας διέψευσε ότι έχουν χαθεί 8.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας, ενώ χαρακτήρισε «λογικό αριθμό» ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. «Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και τις φωτογραφίες τους», διευκρίνισε και πρόσθεσε:

«Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».

Παραδέχτηκε ότι με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες» και για το λόγο αυτό παίρνονται μέτρα στα νησιά. Για τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις δομές που θα δημιουργηθούν. «Η Ε.Ε. αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Εμείς θέλαμε να δοθεί στο κράτος», είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μέχρι σήμερα θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος και εξήγησε πως «εφαρμόζουμε τις αρχές του δικαίου που σημαίνει ότι η αίτηση ασύλου για τον κάθε ένα εξετάζεται προσωπικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ