ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Wikileaks: Το Plan B, τα σενάρια της δραχμής και η αντίδραση Βαρουφάκη

Wikileaks: Το Plan B, τα σενάρια της δραχμής και η αντίδραση Βαρουφάκη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Νέα emails που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε και στις ΗΠΑ, κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς κι ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης έφερε στο φως η νέα διαρροή του ιστότοπου Wikileaks.

Οι νέες διαρροές έγιναν στο πλαίσιο των αποκαλύψεων των μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα με τον ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών, Φιλ Ανγκελίδης.

Σύμφωνα με τα emails, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός είχε επαφές τόσο με τον Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και με τον στενό συνεργάτη του Έλληνα υπουργού, Τζέιμς Γκάλμπρέιθ, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της ομάδας που είχε συσταθεί για να επεξεργαστεί το περίφημο Plan B.

Μάλιστα, οι τρεις τους (Βαρουφάκης, Γκάλμπρέιθ και Ανγκελίδης) φαίνεται πως είχαν συναντηθεί και σε δείπνο, τον Απρίλιο του 2015 στην Ουάσινγκτον, στο οποίο ήταν παρών και ο Τζον Ποντέστα, ο στενός συνεργάτης της υποψήφιας προέδρου των ΗΠΑ.

dinner

Τον Φεβρουάριο του 2015 κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς, ο Ανγκελίδης επικοινωνεί με τον Ποντέστα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα της Ελλάδας, διερωτώμενος αν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές, προκειμένου να διεξαχθεί με λογικούς όρους η διαπραγμάτευση.

phil

Λίγους μήνες αργότερα, το Απρίλιο, ο Ποντέστα ενημερώνεται από τον Ανγκελίδης για ένα δείπνο στην Ουάσινγκτον στο οποίο επρόκειτο να παραστούν τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Οι επαφές του ελληνοαμερικανού πολιτικού με τον στενό συνεργάτη της Χίλαρι Κλίντον συνεχίζονται, και λίγο μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, ο Ανγκελίδης εμφανίζεται ανήσυχος για τις εξελίξεις και μιλά για το περίφημο Plan Β και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

jeff

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, για παράδειγμα ανθρωπιστική βοήθεια, προσπάθειες να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (αλλά και μη Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο».

Προσθέτει μάλιστα πως «θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Οι διαρροές αποκαλύπτουν και την εμπλοκή του συνεργάτη του Ποντέστα, Τζέφρι Ζάιεντς, ο οποίος είναι επίσης ενήμερος για τις συζητήσεις που γίνονται με πρωτοβουλία του Ανγκελίδης

«Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έκτοτε έχουν διατηρήσει μια επαφή. Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στο κολλέγιο, αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το Plan A, στέλνοντας το μήνυμα προς τον Τσίπρα ότι όπως εκείνος έχει τα δικά του εσωτερικά ζητήματα έτσι και η Μέρκελ έχει τα δικά της και πως πρέπει να προχωρήσει με ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα».

dukakis

Προσθέτει μάλιστα πως «ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οποιονδήποτε σκοπό. (..) Τόνισα ότι επικεντρωνόμαστε στο Plan A για την επίτευξη συμφωνίας και εκείνος ότι θα ψάξει και θα σκεφτεί εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να βοηθήσει με την μετακίνηση του Τσίπρα».

Μόλις κυκλοφόρησαν οι νέες διαρροές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης πήρε θέση με μια ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, όπου αναφέρει: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ