ΣΠΟΡ

Πούτιν: «Δεν θα μποϊκοτάρουμε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς»

Πούτιν: «Δεν θα μποϊκοτάρουμε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς»
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υποστήριξε πως οι αθλητές της χώρας του δεν θα λάβουν την οδηγία να μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018, μετά την απόφαση της ΔΕΟ να τιμωρήσει τη ρωσική Ολυμπιακή ομάδα και να της απαγορεύσει τη συμμετοχή στους Αγώνες που θα γίνουν τον Φεβρουάριο στην Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας.

Μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στα χειμερινά σπορ, η Ρωσία, τιμωρήθηκε την Τρίτη (5/12) και της απαγορεύτηκε η συμμετοχή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου, μετά την ανακάλυψη της ΔΟΕ πως η χώρα ήταν αναμεμιγμένη σε μια «συστημική χειραγώγηση» κανόνων που αφορούσαν το ντόπινγκ.

Παρόλα αυτά, Ρώσοι αθλητές που θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι «καθαροί», θα προσκληθούν να αγωνιστούν υπό το όνομα «Ολυμπιακός Αθλητής από τη Ρωσία» (σ.σ. Olympic Athlete from Russia με τη συντομογραφία OAR).

18815495

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ - Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ - EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν την Τετάρτη (6/12) πήρε θέση για το ζήτημα που προέκυψε, λέγοντας: «Εμείς, χωρίς αμφιβολία, δεν θα προχωρήσουμε σε παρεμπόδιση, δεν θα αποτρέψουμε τους αθλητές από το να πάρουν μέρος, αν κάποιος από αυτούς θέλει να συμμετέχει σε προσωπικό επίπεδο». Πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το Κρεμλίνο θα επιτρέψει τελικά στους Ρώσους αθλητές να συμμετέχουν στους αγώνες της Νοτίου Κορέας, αφού στο παρελθόν ο Πούτιν είχε αναφέρει πως θα πρόκειται για ταπεινωτική εξέλιξη να διαγωνιστούν χωρίς τα εθνικά σύμβολα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε πως θα αναλύσει πολύ σοβαρά την απόφαση που λήφθηκε για απαγόρευση συμμετοχής της χώρας στους επερχόμενους αγώνες της Νοτίου Κορέας, πριν πάρει την απόφαση για να απαντήσει σχετικά με το «παράθυρο» παρουσίας κάποιων αθλητών της. Κορυφαίος πολιτικός της Ρωσίας, περιέγραψε ως ταπεινωτική την απόφαση της ΔΟΕ, αλλά σε ενημέρωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμτίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα ακόμα και θα πρόκειται για λάθος να δοθεί καθαρή απάντηση αυτή τη στιγμή.

18816785

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως τα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από οποιαδήποτε «ενοποιημένη θέση που θα προέρχεται από την Ολυμπιακή Συνέλευση» ή από Ρώσους Αθλητές. Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές δράσεις απέναντι σε Ρώσους αξιωματούχους, ο Πεσκόφ είπε πως δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι τέτοιο, όμως, πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτή η προτεραιότητά μας. Προτεραιότητά μας είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των αθλητών μας, των Ρώσων αθλητών, και θα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας σε αυτό πρώτα, κι έπειτα να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ