ΣΠΟΡ

Η Τουρκία ζητά την έκδοση του μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ

Η Τουρκία ζητά την έκδοση του μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ
Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Οι τουρκικές Αρχές ζητούν την έκδοση του μπασκετμπολίστα των New York Knicks Ενές Καντέρ από τις ΗΠΑ σχετικά με τις επαφές που διατηρεί με τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γιουλέν.  

Σύμφωνα με τον πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Καντέρ – γνωστός επικριτής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – το περασμένο έτος κατηγορήθηκε από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», λόγω των συχνών επαφών του με τον Γκιουλέν.

Οι εισαγγελίες ζητούν την έκδοση ερυθράς αγγελίας για τον Καντέρ, με απώτερο σκοπό να συλληφθεί από την Interpol.

Στο αίτημα έκδοσης του Καντέρ έχουν συμπεριληφθεί οι αναρτήσεις του μπασκετμπολίστα στα social media σχετικά με τη σχέση του με τον ιεροκήρυκα.

«Μπορεί να με δολοφονήσουν»: Τούρκος παίκτης του NBA φοβάται για τη ζωή του

Η Άγκυρα έχει ήδη αναστείλει την ισχύ του διαβατηρίου του Καντέρ και τον έχει κηρύξει φυγά. Μάλιστα, τον κατηγορεί και για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, o παίκτης του NBA είχε εκφράσει φόβους ακόμη και για την ίδια του τη ζωή, καθώς, όπως αποκάλυψε δέχεται συνεχώς απειλές. Για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να μην ακολουθήσει την ομάδα στο ταξίδι που θα κάνει στο Λονδίνο, καθώς, όπως είπε είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο.

Από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης με περισσότερα από 77.000 άτομα να έχουν συλληφθεί και 150.000 να αναμένουν την δίκη τους. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για καθηγητές, δικαστές και στρατιωτικούς που κατηγορούνται για στήριξη του Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ