ΣΠΟΡ

Euro 2020 - Κρίστιαν Έρικσεν: Βάζει εμφυτεύσιμο απινιδωτή μετά την καρδιακή προσβολή

Euro 2020 - Κρίστιαν Έρικσεν: Βάζει εμφυτεύσιμο απινιδωτή μετά την καρδιακή προσβολή
Wolfgang Rattay/Pool via AP

Σε εμφύτευση απινιδωτή θα υποβληθεί το ερχόμενο Σάββατο ο Κρίστιαν Έρικσεν μετά την καρδιακή προσβολή που έπαθε στον αγώνα του Euro 2020 «παγώνοντας» τον πλανήτη

«Αφού ο Κρίστιαν υποβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε μια σειρά πολλών καρδιολογικών εξετάσεων αποφασίστηκε ότι θα του τοποθετηθεί ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ICD). Πρόκειται για μια συσκευή απαραίτητη μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο λόγω καρδιακών αρρυθμιών.

Ο Κριστιάν αποδέχθηκε τη λύση αυτή και το σχέδιο αυτό έγινε αποδεκτό και από άλλους ειδικευμένους γιατρούς, από όλη την Ευρώπη και όλοι πρότειναν αυτή την αντιμετώπιση.

Προτρέπουμε τους πάντες να δώσουν τον Κριστιάν και την οικογένειά του την ιδιωτικότητα που απατούν οι στιγμές αυτές», ανακοίνωσε η ομοσπονδία της Δανίας.

Ο Κρίστιαν Έρικσεν, «είχε φύγει» πριν αναβιώσει μετά την καρδιακή ανακοπή που υπέστη, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπο ο γιατρός της Εθνικής Δανίας.

Ο 29χρονος Δανός είχε καταρρεύσει λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα με την Φινλανδία προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

«Τι να πω; Είχε φύγει. Κάναμε καρδιακή ανάνηψη. Ήταν καρδιακή ανακοπή. Πόσο κοντά ήμασταν; Αυτό δεν το ξέρω», είπε ο Μόρτεν Μπόσεν.

«Τον πήραμε πίσω αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε ο γιατρός αναφερόμενος στον απινιδωτή που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανάνηψη. «Δεν είμαι καρδιολόγος, επομένως αφήνω στους ειδικούς τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη και πώς».

Μετά την κατάρρευση του Έρικσεν ο αγώνας διεκόπη ενώ το ιατρικό προσωπικό έκανε αδιάκοπες προσπάθειες να επαναφέρει τον 29χρονο παίχτη μέσω CPR και απινιδωτή.

Στη συνέχεια η UEFA ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του αγώνα, ο οποίος έληξε σε σκορ 1-0 υπέρ της Φινλανδίας, χάρη στο γκολ του Joel Pohjanpalo στο 59ο λεπτό.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για τους ειλικρινείς χαιρετισμούς τους στον Κρίσιαν Έρικσεν, από οπαδούς, παίκτες, τις Βασιλικές Οικογένειες της Δανίας και της Αγγλίας, διεθνείς συλλόγους, κλαμπ κ.λπ.», ανέφερε επίσης η Δανική FA στην ανακοίνωση της Κυριακής.

Ο προπονητής της Δανίας Kasper Hjulmand είπε ότι ο Έρικσεν ήθελε οι συμπαίκτες του να παίξουν και ότι ανησυχεί περισσότερο για τους συμπαίκτες του και την οικογένειά του.

Ο 29χρονος μέσος παίζει αυτήν την περίοδο με την Ίντερ, μετακομίζοντας στη Σέριε Α το 2020 μετά από επτά χρόνια στην Τότεναμ και την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

«Το σημαντικό είναι ότι είναι καλά, αλλά δεν υπήρξε ποτέ κανένα επεισόδιο που, ακόμη και από απόσταση, να υπαινίχθηκε ένα πρόβλημα, ούτε όσο ήταν στην Τότεναμ, ούτε στην Ίντερ. Στην Ιταλία, οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί», δήλωσε εντωμεταξύ ο γιατρός της Ίντερ, Πιέρο Βόλπι, στην Gazzetta dello Sport.

Την ίδια ώρα ο τεχνικός διευθυντής της Inter, Τζιουζέπε Μαρότα, είπε ότι ο Έρικσεν δεν είχε νοσήσει ποτέ από κορωνοϊό ούτε είχε εμβολιαστεί.

Ξεκινώντας την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Άγιαξ, ο Δανός μέσος αναμένεται να παρακολουθήσει τον επόμενο αγώνα της ομάδας του, ενάντια στο Βέλγιο, από το κρεβάτι του νοσοκομείου. Ο προπονητής του δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει την ομάδα σε μια φυσιολογική ρουτίνα τη Δευτέρα.

«Κρίστιαν Έρικσεν, σ 'αγαπώ»

Αφού κατέρρευσε, οι Δανοί συμπαίκτες του δημιούργησαν ένα τείχος γύρω του για να προστατεύσουν τον αστέρα του Ίντερ από τα περίεργα βλέμματα.

Παίκτες και από τις δύο ομάδες, καθώς και οπαδοί στο γήπεδο, ήταν εμφανώς στεναχωρημένοι καθώς ο Έρικσεν βρισκόταν στα χέρια των γιατρών.

Στον άλλο αγώνα του δεύτερου ομίλου, ο Ρομελού Λουκακού άνοιξε το σκορ για το Βέλγιο έναντι της Ρωσίας και έτρεξε στην κάμερα για να στείλει ένα μήνυμα υποστήριξης στον συμπαίκτη του. «Chris, Chris, sterkte jongen (σ.σ. 'Εύχομαι δύναμη / ό,τι καλύτερο» στα ολλανδικά). Σ 'αγαπώ!», είπε.

Ο Λουκακού, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε κι ένα δεύτερο γκολ, είπε στους δημοσιογράφους στη συνέντευξή του μετά τον αγώνα ότι «έκλαψε πολύ» και «φοβήθηκε» όταν άκουσε για πρώτη φορά τα νέα για την κατάρρευση του Έρισκεν.

«Περνάω περισσότερο χρόνο μαζί του παρά με την οικογένειά μου, οπότε οι σκέψεις μου είναι μαζί του, με τη φίλη του, τα δύο παιδιά του και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Στο Goyang, στη, Νότια Κορέα, ο πρώην συμπαίκτης του Έρικσεν, Son Heung-Min, σημείωσε το ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του στη νίκη 2-1 επί του Λιβάνου για τα προκριματικα του Παγκόσμιου Κυπέλλου και πανηγύρισε φωνάζοντας «Κρίστιαν Έρικσεν σε αγαπώ», σύμφωνα με ένα tweet της Τότεναμ.

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Χάρι Κέιν, ο αρχηγός της Αγγλίας και πρώην συμπαίκτης του Έρικσεν, έστειλε την αγάπη του στον Δανικό μέσο και την οικογένειά του με ένα tweet το Σάββατο. «Μείνε δυνατός σύντροφε», είπε ο Κέιν.

Το περιστατικό του Σαββάτου θύμισε την κατάρρευση του Φαμπρίς Μουάμπα το 2012, όταν ο ποδοσφαιριστής υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα της Μπόλτον ενάντια στην Τότεναμ.

Ο Μουάμπα ανέκαμψε τελικά αλλά αναγκάστηκε να τελειώσει πρόωρα την καριέρα του.

«Σε παρακαλώ Θεέ», έγραψε ο Μουάμπα μετά την κατάρρευση του Έρικσεν.

«Όλες οι σκέψεις μας είναι με τον Κρίστιαν Έρικσεν και την οικογένειά του», έγραψε στο Twitter η Τότεναμ, πρώην ομάδα του ποδοσφαιριστή, ενώ ο συμπαίκτης του στην Ίντερ, Άσλεϊ Γουνγκ, έγραψε:

«Σε παρακαλώ, αδελφέ, σε παρακαλώ».

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ αποτίμησαν φόρο τιμής στους γιατρούς που έτρεξαν στο γήπεδο για να βοηθήσουν τον Έρικσεν και τον διαιτητή Άντονι Τέιλορ, ο οποίος σταμάτησε αμέσως το παιχνίδι.

«Ενθαρρυντικά νέα για τον Κρίστιαν Έρικσεν, όλοι σκεφτόμαστε αυτόν και την οικογένειά του. Μπράβο στην ιατρική ομάδα και τον Άντονι Τέιλορ για την ήρεμη και ταχεία δράση τους», ανέφερε ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό των βασιλέων, που υπέγραψε ως «W».

To χρονικό της αγωνίας

Το ρολόι έδειχνε το 43ο λεπτό όταν, σε μία ανύποπτη στιγμή, ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο σκληρό μαρκάρισμα.

Όπως ήταν επόμενο, συμπαίκτες και ιατρικό τιμ έσπευσαν επάνω του προσπαθώντας για να τον βοηθήσουν να επανέλθει. Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειχναν μόνο τους θεατές και τους αθλητές, η UEFA αρνείτο να δείξει σε replay την πτώση, ενώ μια ανθρώπινη ασπίδα από τους εμφανώς σοκαρισμένους και συγκινημένους συμπαίχτες του ποδοσφαιριστή είχε δημιουργηθεί προκειμένου να τον προστατεύσει από την αδηφάγα περιέργεια. Την ώρα που ο Κρίστιαν Έρικσεν μεταφερόταν στα αποδυτήρια κανείς δεν ήξερε αν η ζωή του θα συνεχιζόταν.

Τα ευχάριστα νέα ήρθαν αρκετά λεπτά αργότερα.

Σίμον Κιάερ, ο αρχηγός της Εθνικής Δανίας που έγινε «ήρωας» σε μια νύχτα

Εν τω μεταξύ, εκτός από τον Κρις Έρικσεν, σε ήρωα της βραδιάς αναδεικνύεται και ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της χώρας, Σίμον Κιάερ, η συμβολή του οποίου τόσο στις προσπάθειες ανάνηψης του συμπαίχτη του όσο και στην εμψύχωση της σοκαρισμένης ομάδας του ήταν καθοριστική.

Πρώτα έσωσε τον συμπαίκτη του, Κρις Έρικσεν, που έπεσε αναίσθητος στο γήπεδο, δίνοντάς του τις πρώτες βοήθειες στα κρίσιμα πρώτα δευτερόλεπτα.

Μετά ζήτησε από τους συμπαίκτες του να σχηματίσουν την «ασπίδα» προστασίας γύρω από τον πεσμένο στο χορτάρι συναθλητή του, για να τον προστατεύσουν από φλας, κάμερες και σοκαριστικά στιγμιότυπα. Και στη συνέχεια βρήκε χρόνο να πάει στην κερκίδα και να δώσει κουράγιο στην σύζυγο του άτυχου - τυχερού Έρικσεν, που σοκαρισμένη έβλεπε τον σύζυγο και πατέρα των δυο ανήλικων παιδιών της, να παλεύει με τον θάνατο.

Αθλητικός καρδιολόγος: Ίσως να μην ξαναπαίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν είναι απίθανο να παίξει ξανά επαγγελματικά αφού υπέφερε από καρδιακή ανακοπή, δηλώνει στο μεταξύ ένας κορυφαίος αθλητικός καρδιολόγος.

Ο 29χρονος ήταν σε σταθερή κατάσταση το Σάββατο το βράδυ, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί δημόσια τι του συνέβη.

Ο Sanjay Sharma, καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του St George στο Λονδίνο, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Έρικσεν όταν εκείνος ήταν στην Τότεναμ είπε: «Σαφώς κάτι πήγε πολύ στραβά. Αλλά κατάφεραν να τον επαναφέρουν, το ερώτημα είναι τι συνέβη; Και γιατί συνέβη; Αυτός ο τύπος είχε κανονικές εξετάσεις μέχρι το 2019, οπότε πώς εξηγείται αυτήν την καρδιακή ανακοπή;».

«Τα καλά νέα είναι ότι θα ζήσει, τα κακά νέα είναι ότι όδευε προς το τέλος της καριέρας του, οπότε... θα παίξει κι άλλο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι; Αυτό δεν μπορώ να πω. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έπαιζε. Θα ήμασταν πολύ αυστηροί», είπε ο γιατρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ