ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Χρυσό μετάλλιο στα προβλήματα

Ρίο 2016: Χρυσό μετάλλιο στα προβλήματα
Getty Images/ Chris McGrath

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και τα σοβαρά προβλήματα κλέβουν την αίγλη από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Υφηλίου.

Η κατάρρευση της κύριας εξέδρας στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, από όπου θα δοθεί η εκκίνηση στους αγώνες της ιστιοπλοΐας, ήταν το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές, προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας να μην μείνουν στην ιστορία ως φιάσκο.

Η ατμόσφαιρα στο Ρίο κάθε άλλο παρά γιορτή θυμίζει, με τους διοργανωτές να τρέχουν για να διορθώσουν κατασκευαστικά προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Ολυμπιακό Χωριό, να προσπαθούν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, να βελτιώσουν το θέμα των μετακινήσεων, καθώς το μετρό ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους είναι απερίγραπτο, ενώ ακόμη και το θέμα με τον ιό Ζίκα προβληματίζει τους αθλητές, πολλοί εκ των οποίων ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στο παρά πέντε.

2016 08 01T212343Z 2022590001 S1BETSZSJFAB RTRMADP 3 OLYMPICS RIO

Πηγή: REUTERS/Ivan Alvarado

Η εικόνα που περιγράφουν τα μέλη των αποστολών που έχουν ήδη φτάσει στο Ρίο, παραπέμπει στο απόλυτο χάος, με τις καταγγελίες για βιασμούς και κλοπές, αλλά και τις φωτογραφίες από προβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που εγκυμονούν ακόμη και κινδύνους για την υγεία των αθλητών, να το επιβεβαιώνουν.

Στον αντίποδα, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην τελετή έναρξης, επιστρατεύοντας ακόμη και το σούπερ μόντελ Ζιζέλ, σε μια προσπάθεια να... καθηλώσουν την Υφήλιο, που την Παρασκευή θα στηθεί μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσει τη γιορτή που σηματοδοτεί την εκκίνηση στην «κούρσα» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Υγειονομική βόμβα στα νερά του Ρίο

2016 07 29T224525Z 1795372120 RIOEC7T1R6G2A RTRMADP 3 OLYMPICS RIO GUANABARA BAY

Σε αυτά τα νερά καλούνται να διεκδικήσουν ολυμπιακό μετάλλιο οι κολυμβητές/Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Το «χρυσό μετάλλιο» των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές κερδίζει η μόλυνση στα νερά, στα οποία θα κληθούν σε λίγες μέρες να αγωνιστούν κολυμβητές και κωπηλάτες. Οι εικόνες που έκαναν πριν από λίγες μέρες τον γύρο του κόσμου, σοκάρουν, καθώς η μόλυνση καθιστά αδύνατο το ενδεχόμενο να κολυμπήσει άνθρωπος σε τέτοιες συνθήκες υγιεινής.

Η μόλυνση στον κόλπο Guanabara βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, από αυτά που την περίμεναν, οι διοργανωτές, που έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους κολυμβητές να μην ανοίγουν το στόμα τους όταν βρίσκονται στο νερό, γιατί ο κίνδυνος να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες είναι μεγάλος.

2016 08 01T210828Z 1304051040 RIOEC811MPG9H RTRMADP 3 OLYMPICS RIO

Πηγή: REUTERS/Ivan Alvarado

Παράλληλα διαβεβαιώνουν για τις προσπάθειες που κάνουν για να καθαρίσουν τα νερά, στα οποία βρέθηκαν να επιπλέουν ακόμη και ανθρώπινα μέλη, όμως περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους αθλητές, προειδοποιώντας τους για τις σοβαρές ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν εξαιτίας του μολυσμένου νερού.

Κατέρρευσε εξέδρα στο σημείο εκκίνησης των αγώνων ιστιοπλοΐας

2016 07 31T122252Z 827155918 RIOEC7V0YD73L RTRMADP 3 RIO OLYMPICS

Λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση για τους αγώνες ιστιοπλοΐας, κατέρρευσε η κύρια εξέδρα στη μαρίνα ντα Γκλόρια Πηγή: REUTERS/Pilar Olivares

Την προχειρότητα με την οποία κατασκευάστηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ρίο αποδεικνύει... περίτρανα η κατάρρευση της κύριας εξέδρας στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, που σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει τους αγώνες της ιστιοπλοΐας. Αιτία ήταν μερικά «μεγάλα κύματα» σύμφωνα με τους διοργανωτές, με τα ερωτήματα για την ποιότητα της κατασκευής να έχουν θορυβήσει τους αθλητές που θα μπουν στη μάχη της ιστιοπλοΐας στις 8 Αυγούστου.

Οι διοργανωτές έσπευσαν πάντως να διαβεβαιώσουν ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί εγκαίρως προσθέτοντας ότι οι αθλητές δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Κακοτεχνίες στο Ολυμπιακό Χωριό

Οι αποστολές έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο Ρίο, όμως η διαμονή φαίνεται πως είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους αθλητές, που καλούνται να μείνουν σε ένα Ολυμπιακό Χωριό στο οποίο γίνονται ακόμη εργασίες, ενώ οι κακοτεχνίες βγαίνουν στο φως σε καθημερινή βάση.

«Θύμα» των κακοτεχνιών αυτών έπεσε και η ελληνική αποστολή, που υποχρεώθηκε να μετακομίσει όταν πλημμύρισαν οι κοιτώνες από διαρροή των υδραυλικών.

2016 07 24T163314Z 1067693204 HT1EC7O19YO2C RTRMADP 3 OLYMPICS RIO VILLAGE AUSTRALIANS

Η αποστολή της Αυστραλίας αρνήθηκε αρχικά να εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό/ Πηγή: REUTERS/Pilar Olivares

Ανάλογα προβλήματα έχουν καταγγείλει και οι αθλητές άλλων χωρών, ενώ η αποστολή της Αυστραλίας, είχε αρχικά αρνηθεί τη διαμονή της στο Ολυμπιακό Χωριό, καταγγέλλοντας βουλωμένα φρεάτια, πρόβλημα στις αποχετεύσεις και τα υδραυλικά και γυμνά καλώδια στους χώρους. Τελικά οι αθλητές φιλοξενήθηκαν σε γειτονικά ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Ολυμπιακό Χωριό.

Αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν και οι αποστολές της Αργεντινής, της Σουηδίας και της Λευκορωσίας και οι διοργανωτές επιστράτευσαν επιπλέον 600 εργάτες για να διορθώσουν τα προβλήματα, που κυρίως αφορούσαν στην παροχή ρεύματος και νερού.

Καταγγελίες και για κλοπές στο Ολυμπιακό Χωριό

2016 07 21T135744Z 1695690755 S1AETQWCWEAB RTRMADP 3 OLYMPICS RIO

Παρά την παρουσία και στρατιωτών, κάποιοι κατάφεραν να κλέψουν αντικείμενα από μέλη της αποστολής της Αυστραλίας/Πηγή: REUTERS/Stoyan Nenov

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές από τις κακοτεχνίες στο Ολυμπιακό Χωριό, έχουν να ανησυχούν και για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η αποστολή της Αυστραλίας κατήγγειλε ότι μέλη της ομάδας ποδηλασίας, έπεσαν θύματα κλοπής, καθώς άγνωστοι «ξάφρισαν» στολές και υπολογιστές μέσα από τα δωμάτιά τους, κατά τη διάρκεια εκκένωσης του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω φωτιάς, που ξέσπασε από αναμμένο τσιγάρο.

Η αρχηγός της αποστολής Kitty Chiller, κατήγγειλε ότι είδε τρεις ανθρώπους να φεύγουν κρατώντας τις ειδικές στολές που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους αθλητές της Αυστραλίας από τον Ζίκα, όμως η ίδια θεώρησε ότι επρόκειτο για εθελοντές, που βοηθούσαν τα μέλη της αποστολής κατά τη διαδικασία της εκκένωσης.

Σοκ από τις καταγγελίες για βιασμό στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών του Ρίο 2016 ο φύλακας Genival Ferreira Mendes φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει γυναίκα - πυροσβέστη μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ο εργαζόμενος για την εταιρία με έδρα το Sao Paulo,Gocil Security συνελήφθη να προσπαθεί να βγάλει τη μπλούζα της γυναίκας ενώ εκείνη κοιμόταν σε ένα εργασιακό της διάλειμμα.

2016 07 24T165552Z 37744237 HT1EC7O1B0H2O RTRMADP 3 OLYMPICS RIO PREPARATIONS

Αστυνομικοί, αλλά και ένοπλοι στρατιώτες περιπολούν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις/Πηγή: REUTERS/Pilar Olivares

«Πονοκέφαλος» η ασφάλεια

2016 07 31T194658Z 336798795 RIOEC7V1IXL8M RTRMADP 3 OLYMPICS RIO

Πάνοπλοι στρατιώτες περιπολούν στο Ολυμπιακό Χωριό και στους δρόμους του Ρίο/Πηγή: REUTERS/Ivan Alvarado

Σε μια χώρα που η εγκληματικότητα είναι στα ύψη, οι αρχές καλούνται να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον φόβο και για τη δράση «μοναχικών λύκων», ενώ και η απειλή της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βραζιλίας, έχουν ήδη εκπέμψει SOS για τον υψηλό κίνδυνο επίθεσης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όσο θα φιλοξενούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα, ενώ τους φόβους εντείνει και η έλλειψη χρηματοδότησης στις δυνάμεις ασφαλείας, με τους αστυνομικούς να προειδοποιούν ακόμη και με απεργιακές κινητοποιήσεις στη διάρκεια της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.

Απέραντο εργοτάξιο το Ρίο

Οι πόλεις που διοργανώνουν τόσο σημαντικά αθλητικά γεγονότα έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσουν τις ανάλογες εγκαταστάσεις. Το ίδιο συνέβη και με το Ρίο, παρ’ όλο που οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να έχουν έτοιμα τα έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Έτσι, λίγες μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, η βραζιλιάνικη μεγαλούπολη μοιάζει με εργοτάξιο, καθώς πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και η νέα γραμμή του μετρό, που εξυπηρετεί το Ολυμπιακό Χωριό, είναι ημιτελείς.

2016 07 27T175452Z 1662556659 RIOEC7R1DQV4X RTRMADP 3 RIO OLYMPICS

Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι κακοτεχνίες και οι καθυστερήσεις σημειώνονται σε μια χώρα που βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ δεν λείπουν και οι αποκαλύψεις για διαφθορά στις κατασκευαστικές συμβάσεις για τις ολυμπιακές υποδομές.

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έναρξη των Αγώνων, ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο, κήρυξε την πόλη σε καθεστώς «οικονομικής καταστροφής», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξει τις δημόσιες δαπάνες για την ασφάλεια της πόλης!

Η απειλή του Ζίκα

Ο ιός Ζίκα, ήρθε να προστεθεί στους «πονοκεφάλους» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές, που λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να δημιουργήσουν το αίσθημα ασφάλειας σε αθλητές, αλλά και επισκέπτες ενόψει των Αγώνων.

2016 08 01T204034Z 1 LYNXNPEC701PZ RTROPTP 3 OLYMPICS RIO

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία ψεκασμών κατά του ιού Ζίκα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τύπου/ Πηγή: REUTERS/Chris Helgren

Οι ειδικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών, και οι διαβεβαιώσεις των διοργανωτών, δεν στάθηκαν αρκετές σε κάποιες περιπτώσεις αθλητών, που τρομοκρατήθηκαν από την επιδημία από τον ιό Ζίκα κι έτσι αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τελευταίο «κρούσμα» οι αδελφοί Μπράιαν, οι οποίοι με ανάρτησή τους στο Facebook, έκαναν γνωστό ότι δεν θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

«Αν και θα θέλαμε να προσπαθήσουμε και πάλι για τον τίτλο σκεφτήκαμε ότι είμαστε σύζυγοι και πατεράδες και η υγεία της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για μας», σημειώνουν οι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες στο διπλό των Ανδρών του Ολυμπιακού Τουρνουά τένις του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης:

Ρίο 2016: χρήσιμος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά τη Βραζιλία λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο: Λάμψη Ελλάδας στα μετάλλια

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Ομάδα προσφύγων - Η Εθνική που έχει ήδη κερδίσει

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Βραζιλία

Στόχος τρομοκρατών οι Ολυμπιακοί του 2016;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ