ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίχνοντας φως στο μυστήριο του Νησιού της Αχρωματοψίας

Ρίχνοντας φως στο μυστήριο του Νησιού της Αχρωματοψίας

Στις φωτογραφίες της Sanne De Wilde το μικροσκοπικό νησί Pingelap, μια μικρή ατόλη στον Ειρηνικό Ωκεανό που αποκαλούν Νησί της Αχρωματοψίας καθώς υπολογίζεται ότι οι ιθαγενείς πάσχουν από αχρωματοψία σε ποσοστό από 4% έως και 10% είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο από όσο ακούγεται.

Στις λήψεις της γεννημένης στην Αμβέρσα φωτογράφου η ζούγκλα είναι ροζ, η θάλασσα γκρι και οι κάτοικοι ασπρόμαυροι.

Η φωτογράφος από το Βέλγιο δεν επιθυμεί να απαθανατίσει τον κόσμο ως έχει αλλά όπως η ίδια φαντάζεται ότι τον ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι του.

Η αχρωματοψία αποδίδεται σε έναν πρώην βασιλιά του νησιού, έναν από τους 20 κατοίκους που επέζησαν ενός καταστροφικού τσουνάλι στα τέλη του 18ου αιώνα, που αποφάσισε να φέρει αναρίθμητους απογόνους στη σχεδόν έρημη μετά τη θεομηνία ατόλη. Το γονίδιο μεταφέρθηκε από τον ένας απόγονο στον άλλον με τον πληθυσμό στη Pingelap να έχει κληρονομήσει το χαρακτηριστικό εντυπωσιάζοντας εικαστικούς αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

"Το χρώμα είναι μια ιδέα" είπε η καλλιτέχνης στο CNNi. "Oι άνθρωποι που πάσχουν από αχρωματοψία έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως του ήλιου. Το πρωί κυκλοφορούν σχεδόν με τα μάτια τους κλειστά" προσθέτει.

"Δεν βλέπουν κανένα χρώμα. Όλα έχουν αποχρώσεις του γκρι. Δεν έχω επέμβει στα χρώματα των φωτογραφιών, ό,τι βλέπετε είναι προϊόν της υπέρυθρης φωτογραφικής μηχανής" λέει.

Η εντυπωσιακή δουλειά της 29χρονης De Wilde εκδόθηκε σε ένα λεύκωμα εντυπωσιακό με τίτλο "The Island of the Colorblind."

Με πληροφορίες από το άρθρο 'Island of the Colorblind': Where the jungle is pink, the sea is gray and the light is far too bright

ΔΗΜΟΦΙΛΗ