ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

NASA: Ανοιχτή πρόσκληση υψηλής αισθητικής στο ταξίδι του μέλλοντος μέσα από 14 poster

NASA: Ανοιχτή πρόσκληση υψηλής αισθητικής στο ταξίδι του μέλλοντος μέσα από 14 poster

Πως θα είναι ο τουρισμός στο μέλλον; Απίστευτος! Που θα πηγαίνουν οι ταξιδιώτες του αύριο; Στο σύμπαν! Τα 14 poster της σειράς Visions of the Future που έκανε διαθέσιμα στο κοινό για download η πάντα ευφυής στο marketing της ΝASA είναι μια πρόσκληση στη φαντασία με φουτουριστική αισθητική.

Σε μια εικόνα δύο ταξιδιώτες γεμίζουν τα μπουκάλια τους με νερό σε μια ενδιάμεση στάση τους προς τον πλανήτη Δία, στον πλανήτη νάνο Δήμητρα (στα λατινικά, Ceres). Σε μία άλλη διαφημίζονται γραφικές βαρκάδες στη θάλασσα Κράκεν (Kraken Mare) που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο του Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Ο Dan Goods, υπεύθυνος για τις εικόνες που παράγει το εικαστικό εργαστήρι της NASA, Jet Propulsion Laboratory (JPL) μας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα project που θέλει να παρουσιάσει αλλά κυρίως να γιορτάσει τη διαφορετικότητα που βασιλεύει στο σύμπαν, να κάνει το κοινό να ενδιαφερθεί ακόμη περισσότερο για όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις του διαστήματος όπως συμβαίνουν χρονιά με τη χρονιά, αποστολή μετά από αποστολή.

Με συνέπεια στις επιστημονικές ανακαλύψεις

nasa posters ceres art

“Η φαντασία είναι πολύ σημαντική. Με αυτή δημιουργείς ένα μέλλον στο οποίο θες να συμμετέχεις. Πολλά από όσα κάνουμε, δημιουργούμε ή ανακαλύπτουμε σήμερα τα έχουν προφητέψει καλλιτέχνες και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας δεκαετίες πριν. Όλοι οι προορισμοί που παρουσιάζουμε είναι μέρη πραγματικά, σημεία του σύμπαντος που έχουμε ήδη ανακαλύψει και κάποια μέρα, ίσως, είναι προσβάσιμα στον κόσμο”.

O Goods μας υπενθυμίζει τη συνέπεια στις αναπαραστάσεις. “Ήταν εξαιρετικά σημαντική αν όχι αναγκαία η συνεργασία μας με ερευνητές και επιστήμονες που μας καθοδήγησαν στην απεικόνιση μιας πραγματικότητας που προσομοιάζει όσα ήδη γνωρίζουμε” λέει.

Τρεις από τις διαφημιστικές αφίσες δημιουργήθηκαν από το design studio του Σιάτλ, Invisible Creature. Με επιρροές από προπολεμικές αφίσες προπαγάνδας αλλά και vintage τουριστικές καταχωρήσεις είναι ένα δώρο στο βλέμμα.

“Σήμερα γίνεται εκτενής χρήση της φωτογραφίας στις τουριστικές καταχωρήσεις. Αλλά στο παρελθόν οι εικονογραφήσεις είχαν τον πρώτο λόγο γιατί χάριζαν μια φαντασιακή προσέγγιση στα τοπία της Γης. Με τις δουλειές μας θέλουμε να ταξιδέψουμε το μυαλό του θεατή με όχημα την τέχνη και προορισμό το σύμπαν” σχολιάζει ο σχεδιαστής Don Clark του Invisible Creatures στο CNN. “Αυτή ήταν η προσέγγιση μας. Να καταγράψουμε σε μια εικόνα τη γοητεία, την αισιοδοξία και την ελπίδα που διακρίνει τις αποστολές στο ανεξερεύνητο σύμπαν” προσθέτει.

“Οι άνθρωποι της JPL μας έδωσαν το ελεύθερο να προσεγγίσουμε εικαστικά το ταξίδι του μέλλοντος σε πλανήτες που ήδη εξερευνούμε” συμπλήρωσε.

Στα ταξίδια του μέλλοντος τα διαβατήρια θα είναι διαπλανητικά και έτσι η NASA μας καλωσορίζει το μέλλον με 14 αφίσες που μπορείτε να κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση εδώ.

NASA lures space travelers with free space tourism posters by Stephy Chung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ