Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ανανεώθηκε:
Έργα συνυφασμένα με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών παρουσιάζουν γνωστά χορωδιακά σύνολα και φωνητικά σύνολα βυζαντινής μουσικής καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το Cantata αρ. 4 BWV 4, Christ lag in Todesbanden του Johann Sebastian Bach, σε μουσική διεύθυνση Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου. Ερμηνεύουν οι: Αθηνά Βρεττού - βιολί ΙΙ, Σοφία Βρεττού - τσέλο, Νίκος Ζαφρανάς - τσέμπαλο, Αντώνης Τζιβένης - βιόλα και Στεφανία Χασάπη - βιολί Ι.
Τη Μεγάλη Τρίτη, το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός με είκοσι επιλεγμένους Πρωτοψάλτες της Θεσσαλονίκης, εκλεκτά μέλη του Σωματείου ερμηνεύουν ύμνους της ημέρας και το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής. Διευθύνει ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πασχάλης Μάνος.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, το Φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo ερμηνεύει μουσική εμπνευσμένη από την εβδομάδα των Παθών, σε μουσική διεύθυνση Σοφίας Γιολδάση. Στο πιάνο ο Νίκος Ζαφρανάς.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον με χοράρχη τον Ιωάννη Τσάμη, ερμηνεύει ύμνους με ποιητικό ύφος, πνευματική ευαισθησία, μυσταγωγική ευσέβεια και κατάνυξη.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης ερμηνεύει «Τα Θεία Πάθη σε Δύση και Ανατολή», σε μουσική διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου, πιάνο-κλαρινόβα Νίκος Ζαφρανάς.
Οι μεταδόσεις -που θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας- διαρκούν περίπου 40 λεπτά και θα γίνονται κάθε μέρα στις 18:00 μέσα από το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube https://www.youtube.com/user/Tchgreece.
Ο Τραμπ στηρίζει την πρόταση μετονομασίας της ICE σε NICE
22:05
Παγκράτι: Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός μηχανής που έσπασε το πόδι 22χρονης επειδή δεν μπορούσε να την περιμένει να παρκάρει (vid)
21:57
Θύμα που προσπαθεί να ξεφύγει από την έκρηξη του Βεζούβιου στην Πομπηία «ζωντανεύει» με AI (vid)
21:50
Το Ιράν πρέπει να κάνει «μεγάλες παραχωρήσεις» για να τελειώσει ο πόλεμος, λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ
21:42