ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Γιώργος Αθανασίου έφτιαξε μία ταινία που μιλάει την γλώσσα του αυτοσχεδιασμού

O Γιώργος Αθανασίου έφτιαξε μία ταινία που μιλάει την γλώσσα του αυτοσχεδιασμού
Η τελευταία του ταινία με τίτλο “Τα άνθη στα άνθη” πήγε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια από το κοινό. photo: Νίκος Ράζης

Ο Γιώργος Αθανασίου γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, βιντεογράφος και μοντέρ σε εταιρείες όπως οι Wearebright, DK Productions, White Room.

Ο Γιώργος Αθανασίου είναι ένας νέος άνθρωπος, γεμάτος ενθουσιασμό για τις εικόνες, τις ιστορίες της πόλης, τους ανθρώπους που έχουν να πουν κάτι σημαντικό ή και κάτι ασήμαντο τελικά. Είναι ένας καλλιτέχνης που τον ενδιαφέρει πολύ ο αυτοσχεδιασμός, to flow στις πρόβες με τους ηθοποιούς, η στιγμιαία έμπνευση που βγαίνει από το feeling της κάθε μικρής στιγμής πίσω από την κάμερα. Ο Γιώργος είναι ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης με πολλές ιδέες και κινηματογραφικά σχέδια για το μέλλον. Σαν μόνιμος κάτοικος Κυψέλης τον ενδιαφέρει πολύ το αστικό περιβάλλον και οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα στον αστικό ιστό.

Το CNN Greece συνάντησε τον Γιώργο Αθανασίου στο κέντρο της Αθήνας και μιλήσαμε μαζί του για το σινεμά στην Ελλάδα, την νέα του ταινία, την συμμετοχή του στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για τους αγαπημένους του σκηνοθέτες και πολλά άλλα.

Η τελευταία του ταινία με τίτλο «Τα άνθη στα άνθη» πήγε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια από το κοινό.

02.jpg
"Νομίζω κάπως από πολύ μικρός είχα ψηθεί κι έβλεπα ταινίες που μου έβαζε ο πατέρας μου, από εφημερίδες κτλπ. Είχα δει μικρός πολλές ταινίες τους Χίτσκοκ. Από τότε μου είχε κολλήσει η ιδέα να γίνω σκηνοθέτης." / Νίκος Ραζής, CNN Greece

Η σύνοψη της ταινίας

Την τελευταία μέρα του στην Αθήνα προτού φύγει για το εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος συναντάει την Σοφία στο πάρκο. Νιώθοντας την πίεση του χρόνου, οι δυο όχι-τόσο-καλοί φίλοι συμφωνούν να παίξουν ένα παιχνίδι και να πουν όσα δεν έχουν πει τόσο καιρο. Περνούν τις επόμενες ώρες μιλώντας, πίνοντας και καπνίζοντας, αποκαλύπτοντας αποσπασματικά κομματια του εαυτού τους. Η συζήτηση εναλλάσσεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, μεταξύ πολύ προσωπικού και γενικολογικού. Όταν φτάνει το βράδυ και η ώρα του αποχωρισμού, οι χαρακτήρες μας συνεχίζουν τους μοναχικούς τους δρόμους τους γνωρίζοντας λίγο περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Blossoms To Blossoms - trailer from Giorgos Athanasiou on Vimeo.

Φιλμογραφία Γιώργου Αθανασίου:

2014 Δήλεσι (short, documentary)
2014 NOZIA (short, fiction)
2015 Forever Never (short, fiction)
2021 Ευχαριστώ για το σεξ (short, fiction)
2022 Τα Άνθη στα άνθη

Πάμε να δούμε τι μας είπε ο σκηνοθέτης Γιώργος Αθανασίου:

Πώς προέκυψε η ασχολία σου με τον κινηματογράφο;

Γιώργος Αθανασίου: Έχω κάνει πολλές δουλειές γύρω από το σινεμά. Έχω δουλέψει από ηλεκτρολόγος, μέχρι οδηγός για το γύρισμα. Στη θέση του σκηνοθέτη είναι η πρώτη φορά που κάθομαι με την ταινία «Τα άνθη στα άνθη».

Μίλησε μας λίγο για την νέα σου ταινία, «Τα άνθη στα άνθη».

Γιώργος Αθανασίου: Η ταινία διαρκεί 75 λεπτά, παίζουν οι Σοφία Ιωάννου και ο Κωσταντίνος Κονιός, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο. Είναι μια ταινία για δύο ανθρώπους, δύο φίλους που συναντιούνται σε ένα πάρκο, την τελευταία ημέρα πριν ο ένας από τους δύο να φύγει για το εξωτερικό.

Κάπως μέσα από ένα παιχνίδι που παίζουν μεταξύ τους, αποφασίζουν να πουν ό,τι δεν έχουν πει μέχρι τώρα. Είναι μία ταινία στην οποία κάθονται, μιλάνε, καπνίζουν, πίνουν κλπ. Είναι ουσιαστικά μία ταινία για τον διάλογο και για το πώς μπορείς να πεις κάποια πράγματα όταν έχεις ένα μικρό χρονικό διάστημα για να το κάνεις.

Οι πρωταγωνιστές είναι νέοι άνθρωποι και εκφράζουν καταστάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι μιας ηλικίας από 25 μέχρι 35, κάπου εκεί.

Η ταινία θα βγει την 1η Ιουνίου, θα παίξει στο σινέ Απόλλων στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα στο σινέ Στέλλα στην Κυψέλη.

Θα δούμε πως θα πάει με την προσέλευση του κόσμου και ίσως πάει σε και άλλα σινεμά. Είναι μία ταινία εντελώς ανεξάρτητη από εταιρείες παραγωγής. Η ταινία βασίζεται πολύ στον αυτοσχεδιασμό.

03.jpg
Πιστεύω πως αναλογικά παράγονται πολύ λιγότερες ταινίες στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, εννοείται όμως πως βγαίνουν πολλές ταινίες που είναι καλές αλλά και κάποιες που δεν είναι / Νίκος Ραζής, CNN Greece

Γιατί διάλεξες τον κινηματογράφο σαν μέσο να εκφραστείς;

Γιώργος Αθανασίου: Νομίζω κάπως από πολύ μικρός είχα «ψηθεί» κι έβλεπα ταινίες που μου έβαζε ο πατέρας μου, από εφημερίδες κτλ. Είχα δει μικρός πολλές ταινίες τους Χίτσκοκ. Από τότε μου είχε κολλήσει η ιδέα να γίνω σκηνοθέτης.

Πώς βλέπεις το σινεμά στην Ελλάδα; Έχει μέλλον;

Γιώργος Αθανασίου: Πιστεύω πως αναλογικά παράγονται πολύ λιγότερες ταινίες στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, εννοείται όμως πως βγαίνουν πολλές ταινίες που είναι καλές αλλά και κάποιες που δεν είναι. Έτσι κι αλλιώς όμως, όπου και να βρίσκεσαι, είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις μια καλή ταινία. Μου άρεσαν πολύ για παράδειγμα τα «Μαγνητικά Πεδία». Μία ταινία που δεν ήταν και ούτε προσπάθησε να δείξει πως ήταν μία μεγάλη παραγωγή, αντίθετα αγκάλιασε όλες τις δυσκολίες του μικρού budget με έναν πραγματικά πολύ ωραίο τρόπο.

06.jpg
«Η ταινία θα βγει την 1η Ιουνίου, θα παίξει στο σινέ Απόλλων στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα στο σινέ Στέλλα στην Κυψέλη. Θα δούμε πώς θα πάει με την προσέλευση του κόσμου και ίσως πάει σε και άλλα σινεμά. Είναι μία ταινία εντελώς ανεξάρτητη από εταιρείες παραγωγής. Η ταινία βασίζεται πολύ στον αυτοσχεδιασμό» / Νίκος Ραζής, CNN Greece

Ποιοι είναι οι σκηνοθέτες που θεωρείς πως σε έχουν επηρεάσει;

Γιώργος Αθανασίου: Ο Mike Leigh, ασχολούμαι μαζί του γιατί πιστεύω πως έχει πολύ ζουμί σαν σκηνοθέτης. Πιο μικρός μου άρεσε πάρα πολύ ο Jim Jarmusch, με έχει επηρεάσει η απλότητα του, το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος του και το ότι στις ταινίες του δεν συμβαίνει τίποτα αλλά τελικά κάτι συμβαίνει. Μου αρέσει και η πολυπλοκότητα του Charlie Kaufman.

04.jpg
«Πιο μικρός μου άρεσε πάρα πολύ ο Jim Jarmusch, με έχει επηρεάσει η απλότητα του, το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος του και το ότι στις ταινίες του δεν συμβαίνει τίποτα αλλά τελικά κάτι συμβαίνει. Μου αρέσει και η πολυπλοκότητα του Charlie Kaufman» / Νίκος Ραζής, CNN Greece

Πώς ήταν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;

Γιώργος Αθανασίου: Έχω πάει πολλές φορές επειδή με ενδιαφέρει το φεστιβάλ και βλέπω πάντα καλές ταινίες εκεί, πρώτη φορά πήγα με τη δική μου ταινία. Μου άρεσε πολύ η επαφή με τους φοιτητές εκεί οι οποίοι μου είπαν πως δεν μπορούσαν να φανταστούν πως μπορεί κανείς να κάνει μια ταινία με τόσο λίγα μέσα και ότι τους έδωσε έμπνευση για αυτό το λόγο. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μου έχει συμβεί μέχρι τώρα, μιας και είναι ένα φεστιβάλ που όντως στην Ευρώπη είναι πολύ ψηλά. Η ταινία παίχτηκε δύο μέρες στο Φεστιβάλ.

Κάνεις άλλα πράγματα εκτός από ταινίες;

Γιώργος Αθανασίου: Βιοπορίζομαι κυρίως από αυτό. Κάνω μοντάζ, videography. δουλεύω επίσης πολύ με χορευτές και παραστάσεις. Παράλληλα εργάζομαι και σαν βοηθός κάμερας σε κάποιες άλλες πιο μεγάλες παραγωγές, αλλά και σαν ηλεκτρολόγος. Πέρα από αυτό ασχολούμαι και με τη μουσική. Έχω παίξει σε κάποιες μπάντες κι έχω και το δικό μου προσωπικό μουσικό πρότζεκτ. Κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ και στην δημιουργία ταινιών και εικόνων.

05.jpg
"Σίγουρα αισθάνομαι πως είναι καλό η κυβέρνηση που θα βγει να δώσει ευκαιρίες σε μειονότητες και σε νέους. Βασικά πράγματα, να μπορεί κανείς να πληρώσει το νοίκι του, να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, να είναι κάποιος σε θέση να ζει φυσιολογικά και με σωστές συνθήκες." / Νίκος Ραζήςς, CNN Greece

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Θα δούμε κάποια νέα σου ταινία σύντομα;

Γιώργος Αθανασίου: Βρίσκομαι σε φάση γραψίματος και αναμονής, έχω στείλει διάφορες ιδέες και διάφορες αιτήσεις. Υπάρχει ένα θεατρικό το οποίο έχω γράψει εγώ αλλά βασίζεται και πάλι πολύ έντονα στον αυτοσχεδιασμό. Γράφω, χτίζω δομές ουσιαστικά, αλλά όταν πρόκειται για διάλογο συνεργάζομαι και με άλλους ανθρώπους. Επίσης δουλεύουμε με την αδερφή μου, τη Μαργαρίτα Αθανασίου, η οποία είναι εικαστικός, μία σειρά η οποία βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο.

Πώς βλέπεις την πολιτική κατάσταση στη χώρα; Πώς βλέπεις τις εκλογές;

Γιώργος Αθανασίου: Αισθάνομαι πως όποιος και να βγει δύσκολα θα κάνει την διαφορά. Σίγουρα αυτοί που κυβερνούν είναι εκείνοι που έχουν τα χρήματα και την εξουσία. Αυτό είναι το σύστημα και δύσκολα θα αλλάξει. Νιώθω πως είναι καλό η κυβέρνηση που θα βγει να δώσει ευκαιρίες σε μειονότητες και σε νέους. Βασικά πράγματα, να μπορεί κανείς να πληρώσει το νοίκι του, να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, να είναι κάποιος σε θέση να ζει φυσιολογικά και με σωστές συνθήκες.

Πες μου κάποιες αγαπημένες σου ταινίες.

Γιώργος Αθανασίου: Το Π, η πρώτη ταινία του Αρονόφσκι. Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης του Kaufman. Το Alice in the Cities του Wenders. Το High Hopes του Mike Leigh. Θα πω και μία σχετικά νέα ταινία, το Under The Silver Lake που μου άρεσε πολύ, του David Robert Mitchell.

H ταινία Τα Άνθη στα Άνθη (Blossoms to Blossoms) θα έχει διανομή από την κινηματογραφική εβδομάδα της 1ης Ιουνίου 2023 σε θερινούς κινηματογράφους στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Φωτογραφίες: Νίκος Ραζής, CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ