ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Brian Eno ανακοινώνει την πρώτη σόλο περιοδεία του στην Ευρώπη

Ο Brian Eno ανακοινώνει την πρώτη σόλο περιοδεία του στην Ευρώπη
Ο μεγάλος μουσικός, πρώην μέλος των ιστορικών Roxy Music, κάνει περιοδεία στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια. photo: Cecilia Eno

Για πρώτη φορά, ο Brian Eno κάνει ζωντανή σόλο περιοδεία στην Ευρώπη. Αυτό το φθινόπωρο θα πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα συναυλιών με τίτλο «Πλοία σε όλη την Ευρώπη», που δημιουργήθηκε γύρω από το άλμπουμ The Ship του 2016 και θα περιλαμβάνει νέες και παλιές συνθέσεις από τον κατάλογό του. Θα υποστηριχθεί από τη Φιλαρμονική της Βαλτικής Θάλασσας (με μαέστρο τον Kristjan Järvi), τον ηθοποιό Peter Serafinowicz και τους μακροχρόνιους συνεργάτες του Eno, Leo Abrahams και Peter Chilvers.

Η σειρά συναυλιών ολοκληρώνεται με δύο παραστάσεις σε μια νύχτα στο Southbank Center του Λονδίνου στις 30 Οκτωβρίου. βρείτε όλες τις ημερομηνίες—συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων στη Βενετία, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουτρέχτη— παρακάτω.

Παρά τις περιοδείες με τους Roxy Music τη δεκαετία του 1970 και σποραδικά με άλλους καλλιτέχνες, ο Eno έχει παίξει μόνο μεμονωμένες σόλο παραστάσεις, συχνά ως μέρος προγραμμάτων φεστιβάλ. Πρόσφατα μάλιστα μαζί με τον αδερφό του, Roger Eno, εμφανίστηκαν ζωντανά στην Αθήνα.

Ο Eno είπε για τη νέα περιοδεία:

«Το άλμπουμ The Ship είναι ένα ασυνήθιστο έργο γιατί χρησιμοποιεί τη φωνή αλλά δεν βασίζεται ιδιαίτερα στη φόρμα του τραγουδιού. Είναι μια ατμόσφαιρα με περιστασιακούς χαρακτήρες να παρασύρονται μέσα της, χαρακτήρες χαμένους στον ασαφή χώρο που δημιουργεί η μουσική. Υπάρχει μια αίσθηση πολέμου στο παρασκήνιο και μια αίσθηση του αναπόφευκτου. Υπάρχει επίσης μια αίσθηση κλίμακας που ταιριάζει σε μια ορχήστρα και μια αίσθηση πολλών ανθρώπων που συνεργάζονται. Ήθελα μια ορχήστρα που να παίζει μουσική με τον τρόπο που θα ήθελα να παίζω μουσική: από την καρδιά και όχι μόνο σύμφωνα με τις νότες. Ήθελα οι παίκτες να είναι νέοι, φρέσκοι και ενθουσιώδεις. Όταν είδα για πρώτη φορά τη Φιλαρμονική της Βαλτικής Θάλασσας, τα βρήκα όλα αυτά και μετά παρατήρησα ότι είχαν πάρει το όνομά τους από μια πραγματική θάλασσα. Αυτό το σφράγισε».

Αναλυτικά οι εμφανίσεις του παρακάτω:

10-21 Βενετία, Ιταλία - Μπιενάλε Βενετίας Musica, Teatro la Fenice
10-24 Βερολίνο, Γερμανία - Φιλαρμονία Βερολίνου
10-26 Παρίσι, Γαλλία - La Seine Musicale
10-28 Ουτρέχτη, Ολλανδία - TivoliVredenburg
10-30 Λονδίνο, Αγγλία - Royal Festival Hall, Southbank

ΔΗΜΟΦΙΛΗ