ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΣΕΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Αδαμάντιος Αναστασιάδης και Αδαμαντία Πιλισσά μιλάνε στο CNN Greece

Οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Αδαμάντιος Αναστασιάδης και Αδαμαντία Πιλισσά μιλάνε στο CNN Greece
Η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους βάσει online ψηφοφορίας και αναδείχθηκε νικήτρια Ταινία Τσέπης για το 2023 είναι «Η Συνάντηση» των Αδαμάντιου Αναστασιάδη και Αδαμαντίας Πιλισσά.  Νίκος Ραζής CNN Greece 

Το Σάββατο 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης της Καλύτερης Ταινίας Τσέπης 2023 στον Κινηματογράφο Άστορ. Παρουσιάστηκαν οι 16 διαγωνιζόμενες ταινίες και οι δημιουργοί τους και στην συνέχεια το κοινό απόλαυσε την προβολή τους στη μεγάλη οθόνη.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΕΠΗΣ είναι ο πρώτος διαγωνισμός για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο από δημιουργικούς ανθρώπους. Στην πρώτη διοργάνωση έγινε ανοιχτό κάλεσμα για ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, ή οπτικά δοκίμια γυρισμένες με αποκλειστική χρήση κινητού. Το θέμα της πρώτης αυτής διοργάνωσης ήταν «ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ».

untitled.jpg
«Από πάντα μας γοήτευε πολύ ο κινηματογράφος αλλά κάνοντας το πρώτο μας βιντεάκι συνειδητοποιήσαμε πόσες μορφές τέχνης περιέχει. Αυτό μας έκανε να τον ερωτευτούμε». Αδαμάντιος Αναστασιάδη και Αδαμαντία Πιλισσά / Νίκος Ραζής CNN Greece

Η ταινία που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους βάσει online ψηφοφορίας και αναδείχθηκε νικήτρια Ταινία Τσέπης για το 2023 είναι «Η Συνάντηση» των Αδαμάντιου Αναστασιάδη και Αδαμαντίας Πιλισσά, με θέμα την καθημερινότητα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που διαταράσσεται από ένα απρόοπτο γεγονός.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού - Samsung, που συνοδεύεται από ένα κινητό Samsung Galaxy S23 Ultra και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ.

Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Φρέρης, Marketing Manager του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Samsung Electronics Hellas.

Η ταινία των Αδαμάντιου Αναστασιάδη και της Αδαμαντίας Πιλισσά κέρδισε κατόπιν online ψηφοφορίας το μεγάλο βραβείο του πρώτου διαγωνισμού για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο σε μια τελετή που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο ΑΣΤΟΡ.

Το CNN Greece μίλησε μαζί με τον Αδαμάντιο Αναστασιάδη και την Αδαμαντία Πιλισσά και μέσα από την κουβέντα ανακαλύψαμε πολλά πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε γι' αυτούς και την μοναδική κινηματογραφική του ματιά.

Πόσο καιρό ασχολείστε με την σκηνοθεσία και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε μαζί μια ταινία;

Ασχολούμαστε με την σκηνοθεσία τα τελευταία 3 χρόνια. Ξεκινήσαμε μαζί από ένα video clip που φτιάξαμε στην πρώτη καραντίνα και απρόσμενα μαγευτήκαμε από το video ως μέσο έκφρασης. Από τότε ασχολούμαστε μαζί και μας αρέσει να αναπτύσσουμε και να υλοποιούμε ιδέες ως ομάδα.

Μιλήστε μας λίγο για την ταινία σας

Η ταινία αυτή προέκυψε από την αφορμή που μας έδωσε το περιοδικό Cinematek με την εξαιρετική πρωτοβουλία να διοργανώσει τον πρώτο διαγωνισμό για ταινίες γυρισμένες αποκλειστικά με κινητό (Ταινίες Τσέπης). Θεωρήσαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον το μέσο και αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Η ταινία αυτή είναι εμπνευσμένη από κάποια πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν σε κοντινούς μας ανθρώπους. Θέλαμε να διαπραγματευτούμε ως κεντρικό ζήτημα την αποξένωση της τρίτης ηλικίας ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Την φτιάξαμε με πολύ μεράκι και διασκεδάσαμε στη διαδικασία των γυρισμάτων. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν συγγενείς μας και μας στήριξαν πολύ σε αυτή την προσπάθεια.

untitled-4.jpg
«Είναι το όνειρό μας να φτιάξουμε μια ταινία μεγάλου μήκους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε ένα σενάριο το οποίο ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε κάποια στιγμή στη μεγάλη οθόνη». Αδαμάντιος Αναστασιάδη και Αδαμαντία Πιλισσά / Νίκος Ραζής CNN Greece

Πως βλέπετε τον κινηματογράφο στην Ελλάδα;

Ο Ελληνικός κινηματογράφος είχε από πάντα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Από τις παλιές κωμωδίες της Φίνος Φιλμ και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο έως τον Γιώργο Λάνθιμο, φαίνεται να εμπνέει διαρκώς νέες γενιές κινηματογραφιστών. Βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικές ταινίες όπως το Digger Τζώρτζη Γρηγοράκη ή το Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου. Θεωρούμε αισιόδοξο το ότι γίνονται μεγαλύτερες παραγωγές, όπως το Σμύρνη μου αγαπημένη του Γρηγόρη Καραντινάκη και ελπίζουμε να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος σε εγχώριες παραγωγές που μπορούν να εκφράσουν τις ιδιαίτερες αγωνίες και τους προβληματισμούς της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Είμαστε παιδιά των 90s και μεγαλώσαμε με το Seven, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Matrix κτλ. Δεν μπορούμε να παραγράψουμε την επιρροή που είχαν πάνω μας μεγάλοι Χολυγουντιανοί σκηνοθέτες όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Φράνσισ Φορντ Κόπολα, ο Γούντι Άλεν, ο Κουεντίν Ταραντίνο, o Όλιβερ Στόουν αλλά και πιο ιδιαίτεροι σκηνοθέτες όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Κώστας Γαβράς, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Μιχαήλ Καλατόζοφ, ο Σίντνεϊ Λουμέτ, ο Αλφόνσο Κουαρόν, ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Γιώργος Λάνθιμος.

untitled-7.jpg
Η ταινία των Αδαμάντιου Αναστασιάδη και της Αδαμαντίας Πιλισσά κέρδισε κατόπιν online ψηφοφορίας το μεγάλο βραβείο του πρώτου διαγωνισμού για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο σε μια τελετή που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο ΑΣΤΟΡ / Νίκος Ραζής CNN Greece

Γιατί διαλέξατε το σινεμά ως τρόπο έκφρασης;

Από μικρούς μας γοήτευε πολύ ο κινηματογράφος αλλά κάνοντας το πρώτο μας βιντεάκι συνειδητοποιήσαμε πόσες μορφές τέχνης περιέχει. Αυτό μας έκανε να τον ερωτευτούμε.

Ετοιμάζετε κάτι νέο; Μια μεγάλου μήκους;

Είναι το όνειρό μας να φτιάξουμε μια ταινία μεγάλου μήκους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε ένα σενάριο το οποίο ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε κάποια στιγμή στη μεγάλη οθόνη.

Κάνετε άλλα πράγματα εκτός από ταινίες;

Αδαμάντιος: Βρίσκομαι στη διαδικασία ολοκλήρωσης της διδακτορικής μου διατριβής πάνω στα Τοπολογικά Μηχανικά Μεταϋλικά.

Αδαμαντία: Είμαι κτηνίατρος και δουλεύω σε μια κτηνιατρική κλινική.

untitled-9.jpg
«Η ταινία αυτή είναι εμπνευσμένη από κάποια πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν σε κοντινούς μας ανθρώπους. Θέλαμε να διαπραγματευτούμε ως κεντρικό ζήτημα την αποξένωση της τρίτης ηλικίας ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας». Αδαμάντιος Αναστασιάδη και Αδαμαντία Πιλισσά. / Νίκος Ραζής CNN Greece

Πείτε μας μερικές από τις αγαπημένες σας ταινίες

Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση αλλά θα σας πούμε αυτές που μας έρχονται πρώτες στο μυαλό μας: 1900 και ο Κομφορμίστας (Μπερτολούτσι), Η λίστα του Σίντλερ (Σπίλμπεργκ), Dr. Strangelove και Barry Lyndon (Κιούμπρικ), Τα παιδιά των Ανθρώπων (Κουαρόν), Day for night (Truffaut),

Η ταινία θα πάει σε κάποιο άλλο φεστιβάλ;

Η αλήθεια είναι ότι την φτιάξαμε πολύ στοχευμένα για τις Ταινίες Τσέπης οι οποίες είναι αποκλειστικά γυρισμένες με κινητό. Ως εκ τούτου, ίσως την στείλουμε σε κάποιο άλλο φεστιβάλ για ταινίες γυρισμένες με κινητό.

Φωτογραφίες για το CNN Greece: Νίκος Ραζής

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ