ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα νέο κύμα #MeToo σαρώνει την Ταϊβάν, χάρη σε μια επιτυχία του Netflix

Ένα νέο κύμα #MeToo σαρώνει την Ταϊβάν, χάρη σε μια επιτυχία του Netflix
Η σειρά, «Wave Makers», ακολουθεί τις πλασματικές ζωές μιας ομάδας στελεχών της εκστρατείας ενός πολιτικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν. Photo/ Netflix

Πέντε χρόνια αφότου το #MeToo χτύπησε τον κόσμο, η Ταϊβάν, μια φιλελεύθερη δημοκρατία που υπερηφανεύεται για την ισότητα των φύλων, αντιμετωπίζει τον δικό της απολογισμό για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών – που προκλήθηκε τελικά από μια επιτυχημένη σειρά του Netflix.

Η σειρά, «Wave Makers», ακολουθεί τις πλασματικές ζωές μιας ομάδας στελεχών της εκστρατείας ενός πολιτικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν. Αν και χαρακτηρίζεται ως πολιτικό δράμα, είναι η πλοκή της σεξουαλικής παρενόχλησης της σειράς που έχει τραβήξει την περισσότερη προσοχή και έχει προκαλέσει πάταγο στην πραγματική ζωή.

Από τα τέλη Μαΐου, η εκπομπή έχει πυροδοτήσει περισσότερες από δώδεκα πραγματικές κατηγορίες #MeToo που αφορούν πολιτικά πρόσωπα στο αυτοδιοικούμενο νησί, καθώς ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Με τις εντάσεις μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, οι συνέπειες από τις αποκαλύψεις #MeToo κινδυνεύουν να προσθέσουν περισσότερη αβεβαιότητα στην πολύ σημαντική προεδρική κούρσα.

Ένα κεντρικό σημείο συγκέντρωσης για τον απολογισμό #MeToo της Ταϊβάν είναι μια ισχυρή γραμμή από μια από τις πιο γνωστές σκηνές του "Wave Makers" που περιλαμβάνει δύο από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς.

Σε αυτό, ένας από τους χαρακτήρες, ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος, υπόσχεται να αναζητήσει επανόρθωση για ένα περιστατικό στο οποίο ένας κατώτερος υπάλληλος είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά μία συνάδελφο, παρά την πίεση από ψηλά να σιωπήσει.

«Ας μην το αφήσουμε να περάσει, εντάξει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα πράγματα να θαφτούν έτσι εύκολα. Διαφορετικά, σιγά σιγά θα μαραθούμε και θα πεθάνουμε», αναφέρει η πρωταγωνίστρια της σειράς.

Ο παραπάνω διάλογος από τη σειρά βρέθηκε στην κορυφή μιας ανάρτησης στο Facebook που πυροδότησε ολόκληρη την καταιγίδα #MeToo.

Στην ανάρτηση, μια πρώην υπάλληλος του DPP ισχυρίστηκε ότι ο προϊστάμενός της απέρριψε τις καταγγελίες της για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της και την αποθάρρυνε να αναφέρει επίσημα το περιστατικό.

Ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι υπερηφανεύεται για τις προσπάθειες της κυβέρνησής της για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων, ιδιαίτερα τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 42% του κοινοβουλίου της Ταϊβάν – πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 21% στην Ασία και επίσης υψηλότερο από το 37% της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Ωστόσο, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και όσοι αποφασίζουν να αναζητήσουν δικαιοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσουν μια αποθαρρυντική και εξαντλητική διαδικασία, λένε οι ειδικοί.

«Ακόμη και οι πρωταγωνιστές στο «Wave Makers» μπορεί να μην είναι σε θέση να επιμείνουν στο σύστημά μας», δήλωσε ο Andrew Kang, καθηγητής κοινωνιαολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chengchi.

Μια γυναίκα που έκτοτε ισχυρίστηκε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά ενώ εργαζόταν για μια τοπική εκλογική εκστρατεία για το DPP πριν από 16 χρόνια είπε παρακολουθώντας τους «Wave Makers» της υπενθύμισε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε εκείνη την περίοδο.

Η γυναίκα, με το επώνυμο Λιάο, είπε ότι χρειάστηκαν δύο προσπάθειες για να καταγράψει η αστυνομία την αναφορά της για σεξουαλική παρενόχληση και ένα χρόνο για μια κυβερνητική υπηρεσία που «διαμεσολαβούσε» την υπόθεσή της για να αποφανθεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν τεκμηριωμένοι.

A #MeToo wave is sweeping Taiwan, thanks to a Netflix hit

ΔΗΜΟΦΙΛΗ