RECORD DIGGING ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Sigur Rós επιστρέφουν με ορχήστρα και ευαισθησία για το περιβάλλον   

Οι Sigur Rós επιστρέφουν με ορχήστρα και ευαισθησία για το περιβάλλον   
Οι Sigur Rós μπαίνουν στα σοβαρά σε μονοπάτια neoclassical κι αυτό είναι υπέρ τους γιατί δείχνουν πως είναι μία μπάντα που μπορεί να εξελίσσεται μέσα στο χρόνο. Associated Press

Μετά από μία δεκαετία χωρίς νέα κυκλοφορία, οι θρυλικοί Sigur Rós επιστρέφουν με ένα υπέροχο δίσκο που ακούει στο όνομα, Átta.

Οι Ισλανδοί post rockers ξέρουν πολύ καλά να χειρίζονται τα ιδανικά τους τοπία και να τα μετατρέπουν σε ονειρικές χώρες όπου οι ακροατές τους «υπάρχουν» ευτυχισμένοι.

Αυτή τη φορά χρησιμοποιούν μία ορχήστρα 41 ατόμων και οι αναφορές τους στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ έντονες.

Ο δίσκος Átta έρχεται με νέα δεδομένα στις συνθετικές συνήθειες των Ισλανδών, συνήθειες που τόσο έχουμε αγαπήσει στη χώρα μας μέσα στα χρόνια.

Πολύ σύντομα μάλιστα θα τους δούμε και ζωντανά στην Αθήνα μαζί με την ορχήστρα.

Η πληροφορία που περιέχει το άλμπουμ είναι μεγάλη σε ποσότητα κι αυτό από την μία μας κάνει λίγο διστακτικούς στην αρχή, στην πορεία όμως μας αφήνει χώρο να ακούσουμε πολλές φορές τον δίσκο και να μην τον βαρεθούμε με την πρώτη.

Ίσως κάποιοι βρουν το Átta μία ιδανική συντροφιά για τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά κατά τη γνώμη μας μπορεί πολύ εύκολα το συγκεκριμένο άλμπουμ να δώσει μία νότα δροσιάς ακόμη και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το άλμπουμ έχει όλα τα «όπλα» για να γίνει άλλο ένα κλασικό άλμπουμ των Sigur Rós. Κομμάτια όπως τα «Blóőberg», «Klettur», «Gold» και «Fall» θα μείνουν για καιρό στις λίστες μας με νέες μουσικές που μας ενθουσιάζουν.

Ναι, οι Ισλανδοί γνωρίζουν πολύ καλά πως ένα άλμπουμ μπορεί να γίνει διαχρονικό.

Ένα στοιχείο του άλμπουμ που μας έκανε εντύπωση, κάπως αρνητική στην αρχή η αλήθεια είναι, είναι η παντελής έλλειψη από ντραμς ή κρουστά όργανα. Αυτό από τη μία μπορεί να μοιάζει περίεργο αλλά όμως σαν κίνηση είναι τρομερά τολμηρή από τους Sigur Rós.

Οι Sigur Rós μπαίνουν στα σοβαρά σε μονοπάτια neoclassical κι αυτό είναι υπέρ τους γιατί δείχνουν πως είναι μία μπάντα που μπορεί να εξελίσσεται μέσα στο χρόνο χωρίς να επαναλαμβάνεται σε ασφαλείς φόρμες που έχουν πετύχει στο παρελθόν.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Jónsi σημείωσε την κλιματική κρίση ως κύρια προτροπή για τον ήχο του Átta. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι οι Sigur Rós συνεργάστηκαν με τον Johan Renck, έναν σκηνοθέτη που είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στη μίνι σειρά του Chernobyl.

Το Átta είναι ένα άλμπουμ που αξίζει να το έχεις στην δισκοθήκη σου, είτε αυτή είναι ψηφιακή είτε παραδοσιακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ