ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tehching Hesih: Ο καλλιτέχνης που δεν κοιμήθηκε για ένα χρόνο

Tehching Hesih: Ο καλλιτέχνης που δεν κοιμήθηκε για ένα χρόνο
Ο Hsieh είπε ότι η έννοια της σπατάλης του χρόνου ήταν ένα συνεχές νήμα στα συχνά άσκοπα εξαντλητικά εννοιολογικά έργα του. photo/GETTY

Στην ελληνική μυθολογία, ο Σίσυφος καταδικάστηκε από τον Άδη για εξαπάτηση του θανάτου δύο φορές. Η τιμωρία του ήταν μοναδική και εξαντλητική – κύλησε έναν ογκόλιθο πάνω σε ένα λόφο, για να τον δει να πέφτει ξανά όταν πλησίαζε στην κορυφή, για μια αιωνιότητα. Όταν κοιτάμε τις παγίδες της σύγχρονης κουλτούρας, τον ατελείωτο ανηφορικό κύκλο της εργασιακής ζωής με όλη τη σχετική επανάληψη, το θεωρούμε κάτι το Σισύφειο. Το 1980, ο Tehching Hsieh ασχολήθηκε με τη δική του αυτοεπιβεβλημένη Σισύφεια τιμωρία για χάρη της εννοιολογικής τέχνης.

Η αιωνιότητα έγινε ένας χρόνος στην περίπτωση του. ο ογκόλιθος ανταλλάχθηκε με ένα ρολόι που έπρεπε να χτυπά κάθε ώρα, 24 ώρες την ημέρα, για 365 ημέρες. Ο Hsieh εξιστόρησε την τέχνη του περφόρμανς με 8.627 εικόνες σε στυλ mugshot που τον βλέπουν να αποκτά όλο και πιο μακριά μαλλιά και βυθισμένα μάτια που στερούνται ύπνου.

Ο Hsieh είπε ότι η έννοια της σπατάλης του χρόνου ήταν ένα συνεχές νήμα στα συχνά άσκοπα εξαντλητικά εννοιολογικά έργα του. «Πριν είχα στούντιο, αλλά δεν ήξερα τι να δημιουργήσω», εξήγησε. «Έχασα χρόνο, σκεφτόμουν, για χρόνια. Μετά μετέτρεψα το χάσιμο χρόνου σε τέχνη. Μπορώ λοιπόν να πω ότι έρχομαι εδώ για να χάσω τον χρόνο μου και το απολαμβάνω. Δεν κάνω αντικείμενα αλλά μου αρέσει να σκέφτομαι. Δουλεύω σκληρά αλλά δεν κάνω σχεδόν τίποτα. Αυτός είναι ο τρόπος που μου αρέσει."

Παρά τις τεράστιες σωματικές και ψυχικές θυσίες που απαιτούσε η τέχνη του, ο Hsieh δεν κέρδισε τη φήμη ως καλλιτέχνης περφόρμανς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, 30 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πρώτου του έργου. Το 2009, το έργο του παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και συμπεριλήφθηκε σε ομαδική έκθεση στο Solomon R. Guggenheim.

Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που η ακραία αφοσίωσή του στην περφόρμανς κέρδισε έλξη. Φυσικά, ο Hsieh χρησιμοποίησε την προσοχή του για να δημιουργήσει το τελευταίο του κομμάτι: «Tehching Hsieh 1986–1999 (Thirteen Year Plan)», μια παράσταση που τον είδε να αρνείται να εκθέσει δημόσια τέχνη για 13 χρόνια μέχρι την επιτυχία της νέας χιλιετίας.

Το έργο του φαίνεται να αγγίζει την αξία του χρόνου μας. η κουραστική και ενεργειακή ζωή διαρκεί, αλλά με ολοένα και πιο πειραματικούς τρόπους, με την ιδέα να παγιδευτεί μέσα σε ένα σύστημα το πιο διαρκές θέμα του. Στο «Cage Piece», το αντιμετώπισε με μια πολύ λοξή έννοια, παγιδεύοντας τον εαυτό του στην απομόνωση σε ένα κλουβί στο στούντιο του για 12 ολόκληρους μήνες.

Το «Outdoor Piece» ήταν μια άλλη προσπάθεια διάρκειας ενός έτους, όπου πέρασε ολόκληρες 365 ημέρες σε εξωτερικούς χώρους, ακολουθούμενο από το «Rope Piece», όπου δέθηκε με μια άλλη αφοσιωμένη καλλιτέχνιδα, τη Linda Montano, με ένα σχοινί 8 ποδιών για ένα χρόνο. Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα χρησιμοποιούνται κατά βούληση και συχνά εις βάρος του κορυφαίου πλέον καλλιτέχνη. Όπως το θέτει ο ίδιος ο άπιαστος Hsieh: «Δεν ξέρω αν κάνω αυτό που περιμένει ο κόσμος της τέχνης να κάνω. Αυτή είναι η έξοδός μου. Αυτή είναι η ελευθερία μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ