ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» του κόσμου της τέχνης βρήκε τρεις κλεμμένους πίνακες στην... πόρτα του

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» του κόσμου της τέχνης βρήκε τρεις κλεμμένους πίνακες στην... πόρτα του
Ο Άρθουρ Μπραντ, γνωστός για το έργο του στην ανάκτηση ενός πρώιμου πίνακα του Βαν Γκογκ τον περασμένο μήνα. Associated Press

Έξι πίνακες που είχαν κλαπεί από ένα παλιό δημαρχείο στη μικρή παραλιακή πόλη Medemblik στη βόρεια Ολλανδία επιστράφηκαν μέσω μιας ασυνήθιστης παράδοσης κατ' οίκον σε έναν ντετέκτιβ τέχνης σχεδόν 40 μίλια μακριά στο Άμστερνταμ.

Ο Άρθουρ Μπραντ, γνωστός για το έργο του στην ανάκτηση ενός πρώιμου πίνακα του Βαν Γκογκ τον περασμένο μήνα, καθώς και των αγαλμάτων του αλόγου του Χίτλερ και ενός πίνακα του Πικάσο, είπε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι καθόταν στο σπίτι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου όταν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας του.

«Έβλεπα ένα βαρετό (ποδοσφαιρικό) παιχνίδι: Η Ολλανδία έχανε από τη Γαλλία με 2-0», είπε.

«Μόλις χτύπησαν την πόρτα μου την Παρασκευή το βράδυ στις 22.30».

Του ζήτησαν να κατέβει για να ξεφορτώσει μια παράδοση (που αποδείχθηκε ότι ήταν οι κλεμμένοι πίνακες) από έναν άνδρα που προφανώς δεν είχε σχέση με την κλοπή, ανέφεραν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπραντ ανέβασε τα έργα τέχνης στο διαμέρισμά του πριν ειδοποιήσει την αστυνομία.

Οι έξι πίνακες είχαν κλαπεί από το πρώην δημαρχείο του Medemblik μετά τη διάρρηξή του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε δήλωσή της εκείνη την εποχή, η τοπική αρχή επιβεβαίωσε ότι είχαν ληφθεί πολλά άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυελαίου, και πρόσφερε ανταμοιβή έως και 10.000 ευρώ (περίπου 10.600 $) για «μια χρυσή άκρη» που θα οδηγήσει στην ασφαλή επιστροφή τους.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα άμεσο αποτέλεσμα της ανάκτησης του Βαν Γκογκ τον περασμένο μήνα», είπε ο Μπραντ για τις προσπάθειές του να βρει το «The Parsonage Garden at Nuenen in Spring», το έργο του καλλιτέχνη το 1884. «Αυτό έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και ένας από τους λόγους για τους οποίους επιστράφηκε ο Βαν Γκογκ ήταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα με αυτό — να το πουλήσουν ή να λάβουν μικρότερη ποινή.

«Πιθανότατα (οι κλέφτες του Medemblik) τρόμαξαν και ίσως υπήρχε πιθανότητα η αστυνομία να ήταν ήδη στα ίχνη της. Είτε το καίτε, κάτι που είναι κακή ιδέα γιατί όταν σας πιάσουν αργότερα, έχετε επιπλέον χρόνο φυλάκισης, είτε νόμιζαν ότι θα το πέταγαν στο κατώφλι μου».

Οι πίνακες, οι οποίοι μαζί πιστεύεται ότι αξίζουν περίπου 100.000 ευρώ (ή 106.000 δολάρια), περιλαμβάνουν ένα πορτρέτο του αρχαίου ηγεμόνα βασιλιά Radboud —που θεωρείται ιδιαίτερης τοπικής σημασίας— και πορτρέτα του πρίγκιπα William of Orange, Maurits of Orange, Count Jan van Nassau, ένα πορτραίτο της βασίλισσα Wilhelmina και μια σκηνή από τη Βίβλο. Οι πίνακες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αστυνομία.

Μια εκπρόσωπος του δήμου Medemblik είπε στην εφημερίδα ότι το εύρημα ήταν έκπληξη.

Stolen paintings returned in another victory for ‘the Indiana Jones’ of the art world, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ