ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φρικιαστική αληθινή ιστορία πίσω από το Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε

Η φρικιαστική αληθινή ιστορία πίσω από το Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε
Μέχρι το 1925, τουλάχιστον 60 εύποροι Osage είχαν πεθάνει και η γη τους είχε κληρονομηθεί ή παραχωρηθεί στους «κηδεμόνες» τους, οι οποίοι ήταν κυρίως ντόπιοι λευκοί δικηγόροι και επιχειρηματίες. photo: Apple Studios

Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, Killers of the Flower Moon, βγαίνει επιτέλους στους κινηματογράφους.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως βετεράνος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με το όνομα Έρνεστ Μπούρχαρτ μαζί με την ιθαγενή Αμερικανίδα ηθοποιό Λίλι Γκλάντστοουν, της οποίας η ερμηνεία έχει ξεχωρίσει από τους κριτικούς. Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο υποδύεται τον θείο του Μπούρχαρτ, Γουίλιαμ Χέηλ.

Το δυτικό θρίλερ αληθινού εγκλήματος είναι μια προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Γκραν του 2017, το οποίο κατέγραψε τις δολοφονίες που ταλαιπώρησαν τη φυλή των Ινδιάνων Osage στην Οκλαχόμα τη δεκαετία του 1920 μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στη γη τους. Η υπόθεση θεωρήθηκε η πρώτη έρευνα μαζικής ανθρωποκτονίας του FBI.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο Σκορσέζε παραδέχτηκε ότι αναμόρφωσε το σενάριο της ταινίας αφού συνειδητοποίησε ότι «έφτιαχνε μια ταινία για όλους τους λευκούς».

Ο Ντι Κάπριο αρχικά επρόκειτο να υποδυθεί τον πράκτορα του FBI Τομ Γουάιτ, ο οποίος ερεύνησε τους φόνους. Ωστόσο, ο ρόλος αναδιατυπώθηκε (δόθηκε στον Τζέσε Πλέμονς) αφού το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι η σχέση του Μπούρχαρτ και της Kyle θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας της ταινίας.

Το 1897, ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στο καταφύγιο Osage Indian Reservation στην Οκλαχόμα. Εκείνη την εποχή, σε κάθε μέλος της φυλής είχαν παραχωρηθεί 657 στρέμματα γης, αυτό που θα ονομαζόταν «προνόμιο», και επωφελήθηκε τεράστια από τα δικαιώματα στην παραγωγή πετρελαίου, και έγιναν μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική.

Όπως έγραψε ο Γκραν, «Μόνο το 1923, η φυλή πήρε περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί σήμερα με περισσότερα από τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια. Οι Osage θεωρούνταν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι κατά κεφαλήν στον κόσμο. «Να και ιδού!» αναφώνησε το New York Weekly Outlook. «Ο Ινδιάνος, αντί να πεθάνει από την πείνα… απολαμβάνει ένα σταθερό εισόδημα που κάνει τους τραπεζίτες πράσινους από τον φθόνο».

Μέχρι το 1925, τουλάχιστον 60 εύποροι Osage είχαν πεθάνει και η γη τους είχε κληρονομηθεί ή παραχωρηθεί στους «κηδεμόνες» τους, οι οποίοι ήταν κυρίως ντόπιοι λευκοί δικηγόροι και επιχειρηματίες.

Ο Χέηλ και ο Μπούρχαρτ συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 1926 για τους φόνους των Ρίτα Σμιθ, Μπιλ Σμιθ και Νέλι Γουάητ. Ο Έρνεστ κατέληξε να ομολόγησε τον ρόλο του στα εγκλήματα και αναγνώρισε τον Χέηλ ως τον εγκέφαλο της πλοκής. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αργότερα βγήκαν υπό όρους, παρά τις διαμαρτυρίες του Osage.

Για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο το 1925 που απαγορεύει στους μη Osage να κληρονομούν δικαιώματα.

Η πλειοψηφία των ανθρωποκτονιών που αφορούσαν άτομα του Osage στις αρχές της δεκαετίας του 1920 παρέμεναν ανεξιχνίαστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ