ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα «μυστικό δωμάτιο» με σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό

Ένα «μυστικό δωμάτιο» με σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό
Ο στενός χώρος με τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου κάτω από τη Βασιλική του Σαν Λορέντζο στη Φλωρεντία έχει μήκος 10 μέτρα, πλάτος 3 και ύψος 2,5 μέτρα Francesco Fantani / Musei del Bargello

Είναι γνωστός για τα κολοσσιαία έργα του, όπως το άγαλμα του Δαβίδ, τις τοιχογραφίες της Καπέλα Σιστίνα και τον τρούλο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου που δεσπόζει στον ορίζοντα της Ρώμης.

Σε πολύ μικρότερη κλίμακα είναι το έργο του Μικελάντζελο Μπουοναρότι που το κοινό θα δει για πρώτη φορά στο «μυστικό δωμάτιο» του καλλιτέχνη στη Φλωρεντία.

Ο μικροσκοπικός χώρος βρίσκεται κάτω από τα παρεκκλήσια των Μεδίκων, όπου ο Μιχαήλ Άγγελος φιλοτέχνησε περίπλοκους τάφους για τα μέλη της πανίσχυρης οικογένειας πίσω από την Βασιλική του Σαν Λορέντζο.

Πιστεύεται ότι ο καλλιτέχνης κρύφτηκε στο δωμάτιο αυτό για αρκετές εβδομάδες το 1530Francesco Fantani / Musei del Bargello

Το 1975, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία μιας νέας εξόδου για τον χώρο, ένας συντηρητής που έκανε πειράματα καθαρισμού αποκάλυψε πολλαπλά σχέδια ανθρώπινων μορφών κάτω από δύο στρώματα σοβά σε έναν διάδρομο, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση κάρβουνου. Ο στενός χώρος έχει μήκος 10 μέτρα, πλάτος 3 και ύψος 2,5 μέτρα.

Οι φιγούρες – σχεδιασμένες με κάρβουνο και κιμωλία ή κραγιόνι στο χρώμα της σκουριάς, συχνά η μία πάνω στην άλλη, και διαφορετικού μεγέθους – αποδόθηκαν στον Μιχαήλ Άγγελο από τον Πάολο Νταλ Πότζετο, τον πρώην διευθυντή των παρεκκλησίων των Μεδίκων.

Πιστεύεται ότι ο καλλιτέχνης κρύφτηκε στον κλειστοφοβικό αυτό χώρο για αρκετές εβδομάδες το 1530, όταν ο Πάπας Κλήμης Ζ' – μέλος της οικογένειας των Μεδίκων, ο οποίος είχε πρόσφατα επιστρέψει στην εξουσία στη Φλωρεντία, αφού είχε εκδιωχθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση για την οποία είχε εργαστεί ο Μιχαήλ Άγγελος – διέταξε τον θάνατό του. Η θανατική καταδίκη ανακλήθηκε μετά από δύο μήνες και ο Μιχαήλ Άγγελος εργάστηκε ξανά στη Φλωρεντία, προτού μετακομίσει στη Ρώμη τέσσερα χρόνια αργότερα.

Πιστεύεται ότι τα έργα στο «μυστικό δωμάτια» είναι προσχέδια για μελλοντικά έργαFrancesco Fantani / Musei del Bargello

Πιστεύεται ότι τα έργα στο «μυστικό δωμάτια» είναι προσχέδια για μελλοντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών ενός από τα αγάλματα που βρίσκεται στο Νέο Σκευοφυλάκιο της εκκλησίας.

«Ο χώρος αυτός παρέχει στους σημερινούς επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή όχι μόνο με τη δημιουργική διαδικασία του maestro, αλλά και με τη διαμόρφωση του μύθου του ως θεϊκού καλλιτέχνη», δήλωσε η Φραντσέσκα ντε Λούκα, επιμελήτρια του Μουσείου των Παρεκκλησίων των Μεδίκων.

Ο χώρος δεν έχει ανοίξει ποτέ στο παρελθόν για το ευρύ κοινό, αλλά θα είναι ανοικτός από τις 15 Νοεμβρίου σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, προκειμένου να διατηρηθούν τα σχέδια. Το πολύ 100 άτομα θα μπορούν να τον επισκέπτονται ανά εβδομάδα, σε ομάδες των τεσσάρων, και οι επισκέψεις διάρκειας 15 λεπτών θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Κυριακής. Η τοποθεσία του δωματίου, κάτω από μια στενή σκάλα, σημαίνει ότι δεν είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες με αναπηρία ή σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 20 ευρώ, αν και οι επισκέπτες πρέπει επίσης να πληρώσουν για την είσοδο στον χώρο (10 ευρώ) συν 3 ευρώ χρέωση κράτησης. Οι κρατήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 30 Μαρτίου, καθώς το άνοιγμα είναι μόνο δοκιμαστικό.

Με πληροφορίες από: ‘Secret room’ decorated by Michelangelo to open to the public in Italy by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ