ΚΟΣΜΟΣ

Mία αρχαία τοιχογραφία 2.000 ετών στην Πομπηία δείχνει τον αληθινό πρόδρομο της πίτσας

Mία αρχαία τοιχογραφία 2.000 ετών στην Πομπηία δείχνει τον αληθινό πρόδρομο της πίτσας
Οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία λένε ότι βρήκαν απεικονισμένο σε μια αρχαία τοιχογραφία τον πρόδρομο της σύγχρονης πίτσας. Associated Press

Ακόμη και στους αρχαίους Ρωμαίους άρεσε η πίτσα. Όχι, δεν κάνουμε πλάκα.

Οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία δήλωσαν την Τρίτη ότι βρήκαν απεικονισμένο σε μια αρχαία τοιχογραφία τον πρόδρομο της σύγχρονης πίτσας - αλλά χωρίς το τυρί και τις ντομάτες.

Ο πίνακας που είναι 2.000 ετών - ανακαλύφθηκε στη μέση ενός μισογκρεμισμένου τοίχου κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο - απεικονίζει μια ασημένια πιατέλα με ένα στρογγυλό ψωμί, μαζί με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα όπως ρόδια και χουρμάδες και ένα κύπελλο γεμάτο με κόκκινο κρασί.

«Αυτό που απεικονίστηκε στον τοίχο ενός αρχαίου σπιτιού της Πομπηίας θα μπορούσε να είναι ένας μακρινός πρόγονος της πίτσας», ανέφεραν οι ειδικοί στο αρχαιολογικό πάρκο σε ανακοίνωσή τους.

Η καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη σε παχιά στάχτη, κρύβοντας από τον κόσμο τους πολλούς θησαυρούς της που οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να φέρνουν σιγά σιγά στο φως.

Η τοιχογραφία πιστεύεται ότι αναφέρεται στα «φιλόξενα δώρα» που προσφέρονται στους επισκέπτες, σύμφωνα με μια ελληνική παράδοση που χρονολογείται από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. και περιγράφεται από συγγραφείς της αυτοκρατορικής ρωμαϊκής εποχής, όπως ο Βιργίλιος και ο Φιλόστρατος.

Ο διευθυντής της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel, είπε ότι η τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε πρόσφατα δείχνει την αντίθεση μεταξύ «ενός λιτού και απλού γεύματος, που αναφέρεται σε μια σφαίρα μεταξύ του βουκολικού και του ιερού, της πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων και της τελειοποίησης των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών αναπαραστάσεων».

«Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε, από αυτή την άποψη, την πίτσα, που επίσης γεννήθηκε ως «φτωχό» πιάτο στη νότια Ιταλία, η οποία έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο και σερβίρεται επίσης σε εστιατόρια με πολλά αστέρια», πρόσθεσε ο Zuchtriegel.

Οι νέες ανασκαφές αποκάλυψαν ένα αίθριο ενός σπιτιού που περιελάμβανε ένα παράρτημα με ένα αρτοποιείο, που εξερευνήθηκε μερικώς στα τέλη του 19ου αιώνα.

«Στους χώρους εργασίας κοντά στον φούρνο, οι σκελετοί τριών θυμάτων της έκρηξης βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσαν ειδικοί στο πάρκο.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το 15 με 20 τοις εκατό του πληθυσμού της Πομπηίας πέθανε στην έκρηξη, κυρίως από θερμικό σοκ καθώς ένα γιγάντιο σύννεφο αερίων και τέφρας κάλυψε την πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ