ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το τελευταίο πάρτι του Sid Vicious

Το τελευταίο πάρτι του Sid Vicious
Ο Sid Vicious (αριστερά) και ο frontman John Rotten (δεξιά) των Sex Pistols είναι πάνω στη σκηνή του Winterland auditorium, στο San Francisco's, στις 15 Ιανουαρίου 1978. Associated Press

Όταν ο Sid Vicious βγήκε από το Rikers Island της Νέας Υόρκης, την 1η Φεβρουαρίου 1979, η αυτοκαταστροφή ήταν το πρώτο πράγμα στο μυαλό του. Κατά τη διάρκεια των 54 ημερών που πέρασε στη διαβόητη φυλακή του Μπρονξ – γιατί παραβίασε όλους τους όρους της εγγύησης των 50.000 δολαρίων για τη δολοφονία της κοπέλας του Nancy Spungen τρεις μήνες νωρίτερα – είχε υποβληθεί σε αναγκαστική θεραπεία για να τον απαλλάξει από τη συνήθεια της χρήσης ηρωίνης που είχε καταστρέψει την καριέρα του ως μπασίστα των Sex Pistols. Το να μείνει «καθαρός», όμως, δεν ήταν ποτέ μέρος του σχεδίου του Vicious.

Έχοντας φτάσει στο Μανχάταν, ο Vicious συνάντησε έναν φίλο φωτογράφο, τον Peter Gravelle. Ο Vicious – ο γεννημένος σαν Simon John Ritchie – ζήτησε από τον Gravelle να του προμηθεύσει ηρωίνη αξίας 200 δολαρίων για μια μικρή μάζωξη που ετοίμαζε εκείνο το βράδυ για να γιορτάσει την απελευθέρωσή του. Το πάρτι θα γινόταν στο διαμέρισμα της επίδοξης ηθοποιού Michelle Robinson, στη Bank Street. Η Michelle Robinson, ήταν μία από τις πολλές γυναίκες που έβλεπε ο Vicious μετά τον θάνατο της Spungen, υπόθεση για την οποία δεν θα δικαζόταν ποτέ γιατί μέχρι το επόμενο πρωί, ο Vicious θα ήταν νεκρός σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Αυτοκαταστροφικός

Στους μήνες που ακολούθησαν το θάνατo του, θα παρουσιάζονταν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Vicious είχε μια αυτοκαταστροφική νοοτροπία εκείνη τη νύχτα.

Η μητέρα της Nancy Spungen, Deborah, ισχυρίστηκε ότι έλαβε μια άλλη επιστολή από τον Sid, στην οποία της εξηγούσε γιατί δεν είχε πεθάνει με τη Nancy εκείνο το μοιραίο πρωινό της 12ης Οκτωβρίου 1978 στο ξενοδοχείο Chelsea, όπου η Spungen βρέθηκε νεκρή από τραύμα με μαχαίρι. «Υποσχέθηκα στο μωρό μου ότι θα αυτοκτονούσα αν της συμβεί κάτι και μου υποσχέθηκε το ίδιο», έγραφε ο Vicious. «Αυτή είναι η τελευταία μου δέσμευση στην αγάπη μου». Τις εβδομάδες μετά το θάνατο της Spungen, ο Sid είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο επειδή έκοψε τα χέρια του με μια σπασμένη λάμπα. Κατά τη διάρκεια μιας από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, όταν ρωτήθηκε πού ήθελε να είναι, ο Vicious απάντησε «κάτω από τη γη».

Ο Vicious υπέκυψε σε υπερβολική δόση ναρκωτικών σε πολύ νεαρή ηλικία κι αυτό τον εδραίωσε στο πάνθεον των τραγικών ροκ εν ρολ μορφών που ακουμπούν το σκοτεινό χάσμα μεταξύ εικόνας και θύματος. Αλλά αν υπήρχε κάτι που ο Sid δεν θα μπορούσε να αποφύγει, εδράζεται στην ανατροφή του. «Δεν νομίζω ότι ο Sid είχε μια σωστή βάση στη ζωή του», λέει ο Jon Savage, συγγραφέας της πανκ Βίβλου England’s Dreaming (1991). «Γνώρισα [τη μητέρα του] Anne Beverley και μου άρεσε, αλλά δεν πιστεύω ότι του είχε δώσει την κατάλληλη ανατροφή».

Σανίδα σωτηρίας η μουσική

Οι μουσικές συνεισφορές του Sid ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες στους Sex Pistols. Τα μέρη του μπάσου στο θεμελιώδες ντεμπούτο του Never Mind the Bollocks, παίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Steve Jones, ενώ η επίδρασή του στη σκηνή ήταν κυρίως ιδεολογική. Στην τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική το 1978, ο Vicious συχνά άρχιζε καβγάδες με τους ντόπιους καουμπόηδες. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε κάποια εθνική οδό καθ' οδόν για την τελική συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο, έκοψε τον εαυτό του με ένα μεγάλο μαχαίρι μπροστά στους θαυμαστές του.

Ωστόσο, η μουσική τού πρόσφερε μια σανίδα σωτηρίας. Με τον μάνατζερ Malcom McLaren να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορούσε από τη δυναμική των Pistols, ο Vicious κλήθηκε να αναλάβει φωνητικά καθήκοντα για πολλά τραγούδια στο mockumentary The Great Rock'n'Roll Swindle, που κυκλοφόρησε τελικά το 1980. Οι Pistols σημείωσαν μερικά από τα μεγαλύτερα τους hit στα βρετανικά charts με τα ακραία, συγκρουσιακά και αδιάκριτα φωνητικά στις διασκευές του «My Way» του Sinatra και του «Somethin' Else» του Eddie Cochran.

Η χαοτική σχέση με την Nancy Spungen

Ο Vicious συνάντησε για πρώτη φορά τη Nancy Spungen που γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια τον Μάρτιο του 1977. Ήταν μια ξανθιά, θαρραλέα και σχιζοφρενής 19χρονη που αυτοτραυματιζόταν, έκανε κατάχραση ναρκωτικών και περιστασιακά έκανε σεξουαλική εργασία. Ο εθισμός του ζευγαριού στην ηρωίνη ήταν τόσο έντονος όσο και ο έρωτας τους. Οι επισκέπτες στο διαμέρισμα τους στη Νέα Υόρκη στο δωμάτιο 100 του ξενοδοχείου Chelsea τους έβρισκαν συχνά σε ένα βουνό από σκουπίδια και σύριγγες.

Η σχέση τους κυμάνθηκε ​​μεταξύ λατρείας και κακοποίησης. Ο Vicious λάτρευε τη Nancy, αλλά την ίδια στιγμή τη ζήλευε. Κάποτε, ισχυρίστηκε ότι την είδε να κάνει στοματικό σεξ σε έναν άγνωστο σε ένα στενό για 15 λίρες. Ο τρόπος ζωής της τον σημάδεψε βαθιά.

Τη νύχτα της 11ης Οκτωβρίου 1978 έγινε το μοιραίο. Μετά από ένα πάρτι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Chelsea, η Nancy, ηλικίας 20 ετών, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο από μαχαίρι στην κοιλιά που φαινομενικά προκλήθηκε από το μαχαίρι Jaguar K-11 που είχε αγοράσει για τον Vicious μόλις την προηγούμενη μέρα.

Όταν τελικά τον ρώτησαν αν είχε σκοτώσει την Nancy, o Sid αδυνατούσε να θυμηθεί.

Αυτοκτονία;

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου 1979, στη συνάθροιση που διοργάνωσε ο Vicious για να γιορτάσει την αποφυλάκισή του στο διαμέρισμα της νέας του συντρόφου, ήταν «καθαρός». Είχε κάνει αποτοξίνωση στο Rikers Island. Όμως, κατά τη διάρκεια του δείπνου, η μητέρα του (η οποία ήταν εθισμένη και αυτή στην ηρωίνη), έφερε μέσω του τότε φίλου της ναρκωτικά, παρά τις διαμαρτυρίες της συντρόφου του Sid. Ο Vicious έκανε υπερβολική χρήση εκείνο το βράδυ και παρά τις προσπάθειες των παρευρισκομένων να τον συνεφέρουν, ο Sid έπεσε σε κώμα από υπερβολική δόση, στις 3:00 το ξημέρωμα.

Μέχρι το επόμενο πρωί ήταν νεκρός. Λίγες μέρες μετά την αποτέφρωση του Vicious, η μητέρα του ισχυρίζεται πως βρήκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας στην τσέπη του σακακιού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ