ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αξιολύπητη προσπάθεια του Τσαρλς Μάνσον να γίνει ροκ σταρ

Η αξιολύπητη προσπάθεια του Τσαρλς Μάνσον να γίνει ροκ σταρ
Ο Τσαρλς Μάνσον συνοδεύεται πίσω στο κελί του αφού κρίθηκε ένοχος για φόνο πρώτου βαθμού στο Λος Άντζελες, 25 Ιανουαρίου 1971. Associated Press

Ο Charles Manson, ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία, στοιχειώνει τη λαϊκή κουλτούρα από το 1969. Ήταν η χρονιά που κινητοποίησε τους οπαδούς του να διαπράξουν μια σειρά από φρικιαστικές δολοφονίες με την ελπίδα να πυροδοτήσει έναν φυλετικό πόλεμο.

Εξοπλισμένος με γοητεία και δυνάμεις χειραγώγησης, ο Μάνσον όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε τον άνεμο της ελευθερίας που εισέβαλε στη Δύση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, αλλά την οδήγησε σε μια εντελώς άλλη κατεύθυνση.

Ο Μάνσον μετέτρεψε τα ναρκωτικά, το σεξ και τη μουσική σε «όπλα καταστροφής». Ενώ έχουν γίνει σε βάθος συζητήσεις σχετικά με τη θανατηφόρα χρήση ναρκωτικών και του σεξ, οι περισσότεροι παραβλέπουν σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο της μουσικής στη περίπτωση του Μανσον.

Περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της νιότης του στη φυλακή, ο Μάνσον μπήκε στη μουσική σκηνή του Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η γρήγορη και λαμπερή ζωή των ροκ σταρ του κίνησε την επιθυμία να είναι δημοφιλής. Κατά τη διάρκεια της «θητείας» του στην ομοσπονδιακή φυλακή, ο Μάνσον έμαθε να παίζει κιθάρα από τον Alvin (Creepy) Karpis, μέλος μιας συμμορίας που διηύθυνε ο Ma Barker. Μόλις βγήκε από τη φυλακή ο Μάνσον άρχισε να συχνάζει σε στούντιο και κλαμπ κατά μήκος της Sunset Boulevard, καλλιεργώντας το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης folk-rock που ήθελε απεγνωσμένα να τραβήξει την προσοχή. Είναι ενδιαφέρον ότι τα βασικά μέλη της οικογένειας Μάνσον περιελάμβαναν επίσης δύο πρώην μουσικούς, τους Charles 'Tex' Watson και τον Robert Beausoleil.

Το πιο κοντινό σημείο που ο Μάνσον έφτασε στην εκπλήρωση του «ροκ ονείρου» του ήταν όταν έμεινε με το γοητευτικό Beach Boy, Dennis Wilson, μόλις ένα χρόνο πριν η οικογένεια Μάνσον ξεκινήσει τις δολοφονίες. Ο Wilson τον σύστησε στον διάσημο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Neil Young. «Είχε αυτό το είδος έμπνευσης που κανείς δεν είχε πιο πριν», θυμάται ο Young σε μια συνέντευξη του 1986. «Καθόταν με την κιθάρα και άρχιζε να παίζει και να φτιάχνει πράγματα, διαφορετικά κάθε φορά. Μετά σταματούσε και δεν θα το άκουγες ποτέ ξανά».

Ο Young πρόσθεσε: «Μουσικά, νόμιζα ότι ήταν πολύ μοναδικός. Νόμιζα ότι είχε πραγματικά κάτι τρελό, κάτι σπουδαίο. Ήταν σαν ζωντανός ποιητής. Έβγαινε συνέχεια. Είχε πολλά κορίτσια εκείνη την εποχή και σκέφτηκα: «Λοιπόν, αυτός ο τύπος έχει πολλές φίλες. Ήταν πολύ έντονος». Ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν υλοποιήθηκε σε δισκογραφική δουλειά - κάτι που υποτίθεται ότι εξόργισε τον Manson και τον έκανε ακόμα πιο νευρωτικό».

Είναι γνωστό ότι η ροκ μουσική επηρέασε το όραμα του Μάνσον για μια «αποκαλυπτική φυλή» που θα άλλαζε τον κόσμο. Δανείστηκε τον όρο «Helter Skelter» από το κομμάτι των Beatles από το White Album για να περιγράψει τη σαρωτική εκτέλεση που ενορχήστρωσε το 1969. Αφού σκότωσε τον Leno και τη Rosemary LaBianca, η οπαδός του, Patricia Krenwinkel, έγραψε τη φράση στον τοίχο του σπιτιού με αίμα. Την ίδια στιγμή, μια άλλη οπαδός του, η Susan Atkins, έγραψε «γουρούνια» στην πόρτα της ηθοποιού Sharon Tate, πιθανώς αναφερόμενη σε ένα κομμάτι στο άλμπουμ των Beatles του 1969.

Μετά τη σειρά των δολοφονιών, με έναν στρεβλό τρόπο, ο Μάνσον βρέθηκε να έχει τη «δημοσιότητα» που πάντα λαχταρούσε. Φρόντισε να την αξιοποιήσει κυκλοφορώντας δύο άλμπουμ μέσα από το κελί της φυλακής. Το πρώτο από αυτά ήταν το «Lie: The Love And Terror Cult», το οποίο περιείχε 14 πρωτότυπα έργα. Αν και μερικά από τα κομμάτια παίχτηκαν μετέπειτα από συγκροτήματα όπως οι Lemonheads και οι Guns N' Roses, μόνο 300 αντίγραφα του δίσκου πουλήθηκαν.

Ο Μάνσον δεν κατάφερε να απολαύσει τη ζωή ενός ροκ σταρ, αλλά η διαβόητη κληρονομιά του έζησε μέσα από τη μουσική των άλλων. Το «Revolution Blues» του Neil Young, το «Death Valley 69» του Sonic Youth και το «Bloodbath in Paradise» του Ozzy Osbourne αναφέρονται στη λατρεία του Μάνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ