ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ναι, οι Greta Van Fleet αντιγράφουν τους Λεντ Ζέπελιν. Πειράζει;

Ναι, οι Greta Van Fleet αντιγράφουν τους Λεντ Ζέπελιν. Πειράζει;
MARKUS HEINE/ΑΠΕ ΜΠΕ

Λογικά δεν πειράζει, όπως δεν πειράζει και να σ' αρέσουν, αλλά πάλι, αν το πεις παρά έξω θα σε κράξουν, επειδή για κάποιο λόγο δεν πρέπει να σ’ αρέσει το συγκεκριμένο γκρουπ, είναι κάπως «της μόδας» να τους αντιπαθείς. Οι Greta Van Fleet, από το Μίσιγκαν, είναι υποψήφιοι την Κυριακή για τρία βραβεία Grammy και πιθανώς απολαμβάνουν το κράξιμο που τρώνε, όπως επίσης και το γεγονός ότι τους αποκαλούν «ιμιτασιόν Λεντ Ζέπελιν». Είναι, όμως;

Πριν από λίγο καιρό, ο Ρόμπερτ Πλαντ, o τραγουδιστής των Λεντ Ζέπελιν έδωσε μια συνέντευξη και του ζητήθηκε να μιλήσει και για τα αγαπημένα του νέα γκρουπ. Έβαλε σε αυτά και τους Greta Van Fleet, λέγοντας: «Είναι Λεντ Ζέπελιν Ι», παραπέμποντας στον πρώτο δίσκο του δικού του εμβληματικού γκρουπ. Όσο για τη φωνή του 2χρονου Josh Kiszka, τη χαρακτήρισε «τεράστια». «Και ξέρω από που την έχει δανειστεί», συμπλήρωσε, «αλλά τι να κάνεις. Δεν είναι κακό».

Είναι γεγονός ότι οι Greta έχουν «δανειστεί» πολύ περισσότερα από τη φωνή του Πλαντ από τους Λεντ Ζέπελιν, αλλά «τι να κάνουμε; Δεν είναι κακό», που λέει και ο Πλαντ.

Στην πραγματικότητα, άλλωστε, η φωνή του Kiszka είναι σωστότερη από εκείνη του Πλαντ και συχνά πιάνει καλύτερα τις νότες που ο ίδιος ο Πλαντ δυσκολευόταν να μην φαλτσάρει.

Η εμμονή τους με τους Λεντ Ζέπελιν, ή μάλλον με τον ήχο των Λεντ Ζέπελιν δεν είναι τυχαία, οι τρεις από τους τέσσερις Greta είναι αδέλφια, μεγάλωσαν μαζί άκουγαν τα ίδια πράγματα και ξεκίνησαν να παίζουν μαζί. Άκουγαν, λοιπόν, ροκ των 70s, που είναι το τόσο κακό σ’ αυτό; Οι συμμαθητές τους, λέει, όταν άρχισαν να παίζουν, δεν ήξεραν πώς να ονομάσουν τη μουσική τους και την αποκαλούσαν απλά «παλιά».

Grammy 2019: Πόλεμος για την ακύρωση της Αριάνα Γκράντε και άλλα «σκοτεινά» σημεία

Τέσσερις Έλληνες φωτογράφοι στα Sony World Photography Awards 2019

Από την ελληνική τραγωδία στα Όσκαρ: Η απρόσμενη ιστορία του κόκκινου χαλιού

Εμένα, πάλι, όταν τους ακούω, δεν μου φαίνεται και τόσο παλιά, όπως άλλωστε δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα παλιά και η μουσική των ίδιων των Ζέπελιν, όπως δεν φαίνεται παλιά και στα παιδιά μου, που είναι 12 και 13. Και θα την ακούσουν, ακούγοντας παράλληλα και BTS, κάτι που εγώ δυσκολεύομαι πολύ να κάνω. Και οι Greta τους αρέσουν πιο πολύ από τους Ζέπελιν, απόλυτα λογικό, επειδή ακριβώς έχουν «φρεσκάρει» και τον ήχο και την εικόνα του κλασικού ροκ.

Τα πάντα είναι θέμα του πώς προσεγγίζεις τη μουσική.

Ο πατέρας των τριών αδελφών Kiszka είναι χημικός και έχει μια τεράστια συλλογή δίσκων βινυλίου. Μεγάλωσαν ακούγοντας όλους τους «Kings», όπως λένε: B.B. King, Albert King, Freddie King. Τι να παίζανε, μετά απ’ αυτό; Μπρίτνεϊ Σπίαρς;

Ο Josh, πάντως, λέει ότι δεν ήξερε καν ποιοι είναι οι Ζέπελιν, μέχρι που κάποιος του είπε ότι οι τσιτρίδες του έμοιαζαν με του Πλαντ «Εγώ μέχρι τότε το έκανα επειδή ακουγόταν κουλ», λέει. Από την άλλη, ο κιθαρίστας τους, ο Jake Kiszka παραδέχεται ότι πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο μελετώντας εμμονικά τον ήχο του Τζίμι Πέιτζ, κιθαρίστα των Ζέπελιν. «Τόσο που στο τέλος ήξερα πώς σκέφτεται», λέει. Αν τους ρωτήσεις τι τους αρέσει από «καινούργια μουσική» θα σου πουν «οι Black Keys», που επίσης παίζουν κλασικό ροκ, αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται γι αυτό, επειδή δεν «μοιάζουν» με κάποιον. Δεν τους αρέσει καθόλου το hip-hop και λένε ότι σήμερα η μουσική γίνεται για λάθος λόγους: «Δεν το κάνουν (οι καλλιτέχνες) για ν’ αλλάξουν τον κόσμο, αλλά για να βγάλουν λεφτά», λένε.

Είπαμε, είναι της γενιάς των «παιδιών των λουλουδιών».

Όπως θα λεγε και ο Πλαντ, «τι να κάνουμε; Δεν είναι κακό»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ