ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπιλ Μάρεϊ: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρώμης τον τιμά για την καριέρα του

Μπιλ Μάρεϊ: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρώμης τον τιμά για την καριέρα του
Chris Pizzello/Invision/AP, File

Ο Μπιλ Μάρεϊ θα τιμηθεί για το σύνολο της καριέρας του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ρώμης (17-27 Οκτωβρίου), στο οποίο ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ θα παρουσιάσει και ένα ντοκιμαντέρ για τον Ιταλό τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Ο 68χρονος Αμερικανός ηθοποιός που έχει συμμετάσχει σε περίπου 60 ταινίες μεγάλου μήκους, ανάμεσά τους οι «An Endless Day» (1993), «Ghostbusters» (1984), «The Life Aquatic with Steve Zissou» («Υδάτινες Ιστορίες», 2004), «Εντ Γουντ» (1994), «Χαμένοι στη μετάφραση» (2003), «The Grand Budapest Hotel» («Ξενοδοχείο Grand Budapest», 2014), θα είναι επίσης ο οικοδεσπότης μιας συνάντησης με το κοινό του φεστιβάλ.

Το βραβείο για το σύνολο της καριέρας του θα λάβει από τον Αμερικανό κινηματογραφιστή Γουές Άντερσον, ο οποίος σκηνοθέτησε τον ηθοποιό στις ταινίες «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και «Υδάτινες Ιστορίες».

Το 14ο φεστιβάλ της Ρώμης θα προσφέρει επίσης μια συνάντηση με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Ρον Χάουαρντ («Απόλλων 13», «Κώδικας Ντα Βίντσι», «Rush») που θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του για τον θρύλο της όπερας, τον τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι, που έφυγε από τη ζωή το 2007. Η ταινία βγαίνει το καλοκαίρι στις αμερικανικές και στις βρετανικές αίθουσες.

Και άλλες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν κυρίως με τους Γάλλους κινηματογραφιστές Ολιβιέ Ασαγιάς και Μπερτράν Ταβερνιέ, όπως και με τον Αμερικανό συγγραφέα Μπρετ Ίστον Έλις.

Προγραμματίζονται επίσης δύο αφιερώματα στους κινηματογραφιστές: τον Γερμανό Μαξ Οφύλς (1902-1957) και τον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-έντα, ο οποίος και θα βρίσκεται στο φεστιβάλ με την ευκαιρία αυτή.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Ρώμης, που δεν περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα, προβλέπει επίσης την προβολή μιας βελτιωμένης εκδοχής του «Satyricon» («Σατυρικόν») του Φεντερίκο Φελίνι για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της θρυλικής ταινίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ