ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το Στόουνχεντζ φωτίζεται με εικόνες της Ελισάβετ - Η εγκατάσταση που δίχασε τους Βρετανούς

Το Στόουνχεντζ φωτίζεται με εικόνες της Ελισάβετ - Η εγκατάσταση που δίχασε τους Βρετανούς
ΑP Photo

Με την ευκαιρία του πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ η Βρετανία έχει γεμίσει με την εικόνα της η οποία κυκλοφορεί παντού: Σε μπλουζάκια και κούπες του καφέ, αλλά και στο περίφημο μνημείο του Στόουνχεντζ, το οποίο φωτίστηκε με διάφορες φωτογραφίες της.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον οργανισμό English Heritage, ο οποίος διαχειρίζεται ιστορικά μνημεία της χώρας. Ο οργανισμός έγραψε στο Twitter ότι έφερε «δύο εμβλήματα της Βρετανίας κοντά», προβάλλοντας πορτρέτα της Ελισάβετ πάνω στο ηλικίας 5.000 ετών μνημείο. Κάθε εικόνα συμβολίζει και μια δεκαετία από τις 7 της βασιλείας της.

Η προσωρινή εγκατάσταση έχει διχάσει τους χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάποιοι την αποκαλούν πολύ όμορφη, κάποιοι άλλοι την κοροϊδεύουν: «Έκαναν το Στόουνχεντζ να μοιάζει με συλλογή από επετειακούς αναπτήρες», έγραψε ένας χρήστης. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το μνημείο χρησιμοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο, όταν για κάποιους είναι ιερό.

Ο κύκλος από πέτρες, ύψους μέχρι 10 μέτρων, είναι ένα πρώιμο και μυστηριώδες επίτευγμα της ανθρώπινης προσπάθειας και μηχανικής, με τις μεθόδους κατασκευής και το σκοπό του να μελετώνται και να συζητούνται ακόμη. Συνεχίζει να συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους για το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν ο κεντρικός άξονας των μεγαλίθων ευθυγραμμίζεται με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, αντίστοιχα. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ωστόσο, ότι αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι μέρος της λειτουργίας του, υποδηλώνοντας ότι το Στόουνχεντζ σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα για να είναι ένα τεράστιο ηλιακό ημερολόγιο.

Το αφιέρωμα στο Στόουνχεντζ δεν θα είναι η μόνη εγκατάσταση προβολής κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Πιο κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η Μαρμάρινη Αψίδα σε μια από τις εισόδους του Χάιντ Παρκ θα περιλαμβάνει πολλά πορτρέτα της Βασίλισσας από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων.

'Completely unhenged': Stonehenge lights up with portraits of the Queen, Jacqui Palumbo, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ