ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαράια Κάρεϊ: Μήνυση εναντίον της για το «All I Want for Christmas Is You»

Μαράια Κάρεϊ: Μήνυση εναντίον της για το «All I Want for Christmas Is You»
ΑP Photo

Μπορεί να είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικά τραγούδι όλων των εποχών και να συνεχίζει να αποφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο στη Μαράια Κάρεϊ, όμως το «All I Want for Christmas Is You», τη βάζει τώρα σε μπελάδες.

Πριν από λίγες μέρες, ένας συνθέτης από τη Νέα Ορλεάνη, ο Άντι Στόουν, κατέθεσε μήνυση στο τοπικό δικαστήριο, με την οποία ζητάει 20 εκατομμύρια δολάρια από την Κάρεϊ και τη Sony Music Entertainment για κλοπή του τραγουδιού, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και κατάχρηση, μεταξύ άλλων.

Ο Στόουν λέει ότι ο ίδιος είχε γράψει το τραγούδι πέντε χρόνια πριν το βγάλει η Κάρεϊ, το 1994.

Ο Στόουν, ο οποίος παίζει ως Βινς Βανς με το συγκρότημα της κάντρι μουσικής Vince Vance & the Valiants, κατηγορεί την Κάρεϊ και την εταιρεία ότι εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τη «δημοφιλία και το μοναδικό του στιλ» και προκάλεσαν σύγχυση ηχογραφώντας το τραγούδι χωρίς την άδειά του.

Τα τραγούδια της Κάρεϊ και του Στόουν έχουν διαφορετικούς στίχους και μελωδίες, εκείνος όμως επιμένει ότι πρόκειται περί αντιγραφής.

Το τραγούδι της Κάρεϊ εμφανίστηκε στο άλμπουμ της «Merry Christmas». Βρίσκεται στην κορυφή του Billboard Hot 100 chart κάθε χρόνο από το 2019, παρόλο που είχε πρωτοεμφανιστεί ένα τέταρτο του αιώνα νωρίτερα. Το «All I Want for Christmas Is You» ήταν το 19ο Νο. 1 τραγούδι του Carey, ένα λιγότερο από τους Beatles. Ο Στόουν είπε ότι το δικό του τραγούδι είχε παιχτεί πολύ στο ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης σεζόν του 1993 και εμφανίστηκε επίσης στα charts του Billboard.

Δεν είναι ξεκάθαρο από την καταγγελία πότε ο Στόουν έμαθε για πρώτη φορά για το τραγούδι της Κάρεϊ. Η καταγγελία αναφέρει ότι οι δικηγόροι του Στόουν επικοινώνησαν για πρώτη φορά με τους κατηγορούμενους τον Απρίλιο του 2021 σχετικά με την υποτιθέμενη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του, αλλά «δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία».

Mariah Carey sued over hit track 'All I Want for Christmas Is You', CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ