ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει τα φετινά βραβεία Όσκαρ

Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει τα φετινά βραβεία Όσκαρ
ΑP Photo

Πριν την μποϊκοτάρουν τα Όσκαρ, η Ρωσία φαίνεται ότι αποφάσισε να το κάνει πρώτη. Έτσι, αποφάσισε να μην στείλει καμία ταινία για να διαγωνιστεί για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αμερική άρχισαν να μποϋκοτάρουν τις ρωσικές ταινίες, ενώ πολλές χώρες σταμάτησαν να τις παίζουν στις αίθουσες.

Παρά τις κινήσεις όπως αυτή του Φεστιβάλ των Καννών, που απέρριψε την ιδέα της «τιμωρίας» του πολιτισμου, τα αντίποινα συνεχίζονται. Αυτή την φορά είναι η σειρά της Ρωσίας να μποϋκοτάρει το Χόλιγουντ με το να μην στείλει φέτος κάποια από τις 122 ταινίες στα Οσκαρ για να διαγωνιστεί για το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου ανέφερε ότι πήρε την απόφαση να μην στείλει κάποια ταινία φέτος στα Όσκαρ.

Ο Παβέλ Τσουχράι, πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιοτήτων της Ρωσίας και σκηνοθέτης της υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας το 1997 «The Thief», παραιτήθηκε λόγω του θέματος, σύμφωνα με το Reuters.

Ο σκηνοθέτης Αλεξέι Ουτσίτελ είπε στο TASS ότι κι εκείνος δεν συμφωνεί με την απόφαση: «Δεν μου είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Όλα τα μέλη της επιτροπής έλαβαν μια λίστα με τις κατάλληλες ταινίες για υποψηφιότητες και συζητούνταν οι ημερομηνίες συνάντησης. Αλλά ξαφνικά, έσκασε η είδηση. Νομίζω ότι έκαναν κάτι ανήθικο, για να το θέσω ήπια. Στην παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να δείξουμε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία της Ρωσίας εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει να προτείνουμε μια ταινία», είπε ο Ουτσίτελ.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να έχει τα τελευταία χρόνια αρκετές ταινίες της υποψήφιες για Όσκαρ, με τις πιο πρόσφατες εκείνες του σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ «Λεβιάθαν» και «Χωρίς Αγάπη», οι οποίες δεν είχαν καμία επίσημη υποστήριξη από τη Ρωσία, καθώς ασκούσαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας ήταν το 1994 με την ταινία του Νικίτα Μιχάλκοφ «Burnt By The Sea».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ