ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ξεκινά το νέο «Black Mirror»: Το «κρυμμένο» στοιχείο που συνδέει όλες τις σεζόν μέχρι σήμερα

Ξεκινά το νέο «Black Mirror»: Το «κρυμμένο» στοιχείο που συνδέει όλες τις σεζόν μέχρι σήμερα
Σκηνή από το επεισόδιο της πρώτης σεζόν, «Fifteen Million Merits» CHANNEL 4 / NETFLIX

Αν και το «Black Mirror» – η έκτη σεζόν του οποίου είναι από σήμερα διαθέσιμη στο Netflix – είναι μια σειρά ανθολογίας με αυτόνομα επεισόδια, δίνει την αίσθηση ενός κοινού σύμπαντος στο οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες τους. Οι δημιουργοί «κρύβουν» τέτοια στοιχεία μέσα στα επεισόδια και οι θεατές ψάχνουν να τα βρουν.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλά μεμονωμένα στοιχεία που ενώνουν ένα επεισόδιο με κάποιο άλλο, αλλά κανένα δεν είναι τόσο σταθερό και επαναλαμβανόμενο όσο ένα συγκεκριμένο τραγούδι, που ακούγεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε σεζόν.

Πρόκειται για το «Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand)» της Ίρμα Τόμας. Είτε το τραγουδάει κάποιος από τους χαρακτήρες, είτε το ακούει στο ραδιόφωνο, είτε χρησιμοποιείται ως μουσικό «χαλί», το τραγούδι έχει γίνει σημείο αναφοράς στο σάουντρακ της σειράς, και ακούγεται σταθερά μία φορά σε κάθε σεζόν.

Το έγραψε το 1964 η δημοφιλής τραγουδίστρια της κάντρι Τζίνι Σίλι, σε συνεργασία με τον συνθέτη Ράντι Νιούμαν που αργότερα έγινε πασίγνωστος μέσα από τραγούδια όπως το «You ‘ve got a friend in me» του «Toy Story». Δεν έγινε ποτέ επιτυχία και ξεχάστηκε σε τέτοιο βαθμό, που ούτε ο ίδιος ο Νιούμαν δεν το αναγνώρισε όταν το άκουσε στην πρώτη σεζόν του «Black Mirror».

Το ίδιο τραγούδι σε όλες τις σεζόν

Η πρώτη εμφάνιση του τραγουδιού είναι στο δεύτερο επεισόδιο της πρώτης σεζόν με τίτλο «Fifteen Million Metits». Είναι το τραγούδι που ερμηνεύει η ηρωίδα του επεισοδίου (Τζέσικα Μπράον Φίντλεϊ) συγκινώντας το κοινό και την κριτική επιτροπή ενός μεγάλου διαγωνισμού που εκτυλίσσεται στο δυστοπικό μέλλον της σειράς. Όμως επειδή η αγορά είναι κορεσμένη από τραγουδιστές, η μόνη δουλειά που της επιτρέπεται να κάνει είναι αυτή της πορνοστάρ, την οποία και δέχεται διστακτικά. Και τότε το τραγούδι αλλάζει τόνο….

Στη δεύτερη σεζόν, το «Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand)» ακούγεται στο τέταρτο επεισόδιο με τίτλο «White Christmas»για πολλούς το κορυφαίο επεισόδιο όλης της σειράς – στη σκηνή που η Μπεθ (Τζάνετ Μοντγκόμερι) το τραγουδάει σε καραόκε ως έκφραση αγάπης προς τον φίλο της, και γίνεται μια γλυκόπικρη ανάμνηση για εκείνον μετά τον χωρισμό τους.

Στην τρίτη σεζόν ακούγεται στο πέμπτο επεισόδιο με τίτλο «Men Against Fire», όταν μέλη στρατιωτικής ομάδας το τραγουδούν με απειλητικό τρόπο για να τρομοκρατήσουν τους αιχμαλώτους τους, Και όντως πετυχαίνουν.

Στην τέταρτη σεζόν, το τραγούδι αποτελεί βασικό μέρος της υπόθεσης του τρίτου επεισοδίου, «Crocodile». Ακούγεται στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου τη στιγμή που ένα ζευγάρι χτυπάει κατά λάθος και σκοτώνει έναν ποδηλάτη, και στη διάρκεια του επεισοδίου γίνεται ουσιαστικό τμήμα της πλοκής, καθώς χρησιμοποιείται για την αναζήτηση απαντήσεων.

Στην πέμπτη σεζόν, στο τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Rachel, Jack and Ashley Too», το τραγούδι αφαιρείται χειρουργικά από τον εγκέφαλο μιας ποπ σταρ προκειμένου να κυκλοφορήσει μαζικά και να βγάλει κέρδη η εταιρεία της. Η χρήση του εδώ είναι παρόμοια με εκείνη στην πρώτη σεζόν, ένα ειλικρινές τραγούδι αγάπης χρησιμοποιείται για να ικανοποιήσει την απληστία της ελίτ.

Και στην έκτη σεζόν; Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, είναι ακόμη θέμα λίγων ωρών η εμφάνισή της στην πλατφόρμα του Netflix, και δεν ξέρουμε πού και με ποιον τρόπο χρησιμοποιείται το «Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand)». Ανυπομονούμε να το αναζητήσουμε μαζί σας, καλό binge-watching!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ