ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι καλύτερες ταινίες για το Χάλοουιν: Τρόμος δίχως όρια

Οι καλύτερες ταινίες για το Χάλοουιν: Τρόμος δίχως όρια
IMDB

Φριχτές κραυγές, τέρατα, νυχτερίδες, φαντάσματα, τρομακτικές κολοκύθες. Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά στοιχεία μια γιορτής εξαιρετικά αφιερωμένης σε όσους αγαπούν το μεταφυσικό και τα κοστούμια. Το Χάλοουιν έρχεται στις 31 Οκτωβρίου και για ακόμη μια χρονιά αναμένεται να κεράσει πολλά γλυκάκια τα παιδάκια.

Μια παράδοση της γιορτής είναι και οι ταινίες. Άλλα όχι ρομαντικές κομεντί, αστυνομικής δράσης ή ελαφριές κομεντί, αλλά σκληροπυρηνικά θρίλερ που κάνουν τις νύχτες των θεατών τους λίγο πιο δύσκολες.

Ενόψει της μεγαλύτερης γιορτής της τρομάρας λοιπόν το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαλύψουμε ποιος είναι οι must-see ταινίες και φέτος. Στο ταξίδι της φρίκης θα είναι οδηγός ο Πίτερ Τράβερς, παρουσιαστής του «Popcorn With Peter Travers» στο ABC.

Ζόμπι, ανάλαφρα άκρα και ανάγκη για αίμα

Ο Τράβερς ορίζει τα ζόμπι ως τις πλέον δημοφιλείς φιγούρες ταινιών τρόμου. Ειδικά με την «άνοιξη» που παρουσιάζουν οι σειρές με πρωταγωνιστές τους ζωντανούς νεκρούς. Το The Walking Dead επιστρέφει για έβδομη σεζόν άλλωστε, προς τέρψιν όλων των θαυμαστών της νεκρής σάρκας και των άδειων βλεμμάτων. Γιατί όμως αυτή η λατρεία στα ζόμπι;

«Η Νύχτα των Ζωντανών νεκρών» άνοιξε τον δρόμο για τους λάτρεις τους. «Είναι ασπρόμαυρη και θυμάμαι την πρώτη σκηνή στο νεκροταφείο, όπου ο γέρος φωνάζει ‘ Έρχονται για σένα Μπάρμπαρα’. Είναι τόσο τρομακτικό. Πάντα με τρομάζει», περιγράφει ο Τρέβερς.

Το «Dawn of the Dead» περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα με τις αγαπημένες ταινίες ζόμπι. Αλλά δεν είναι το ίδιο τρομακτική. «Γελάω με αυτή, αλλά και φοβάμαι», λέει ο ίδιος. Η απόλυτη ταινία ζόμπι του 21ου αιώνα δεν είναι άλλη από το «28 Days Later».

«Ήταν απίθανα (τα ζόμπι). Ήξεραν πώς να κινηθούν. Ακόμη τρομάζω. Είναι μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες για μένα».

Βαμπίρ, αυτή η μάστιγα

2

Αν τα ζόμπι δεν είναι το στοιχείο σου, τότε σίγουρα τα βαμπίρ κάτι θα κάνουν.

«Υπάρχει μια ταινία που δεν ξέρεις και θέλω να δεις. Την έχει σκηνοθετήσει η Κάθριν Μπίγελοου», λέει ο Τράβερς και συνεχίζει: «Ναι η νικήτρια του Όσκαρ, Κάθριν Μπίγκελοου. Πριν από το Hurt Locker, γύρισε την ταινία Near Dark, που είναι γουέστερν με βαμπίρ. Γραπώνει τον φόβο σου και δεν τον αφήνει».

Φαντάσματα, όχι ο Κάσπερ όμως

sixth sense

Το Χάλοουιν χωρίς φαντάσματα θα ήταν σαν Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα. Πολλές είναι οι ταινίες με τα αγαπημένα, καλά όχι και τόσο, εξωπραγματικά πλάσματα, που μπαίνουν στη λίστα.

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει την Έκτη Αίσθηση, όπου ο μικρός Χάλει Τζόελ Όσμεντ έτρεχε και φώναζε ‘Βλέπω Νεκρούς’. (...) Και η αλήθεια είναι ότι έβλεπε. Και ο Μπρους Γιούλις, αυτή ίσως ήταν η τελευταία καλή του ερμηνεία, με ανατριχιάζει».

Μετά υπάρχει και το The Ring. Λίγα μπορούν να ειπωθούν για τον τρόμο που έχουν σκορπίσει απλόχερα τόσο η Ιαπωνική αλλά και η Αμερικάνικη δήλωση. Για τον Τράβερς οι Ιάπωνες έχουν κάνει καλύτερη δουλειά, γι’ αυτό πάρτε ποπκορν και ένα μαλακό μαξιλαράκι να αρπάζεται όταν πρέπει, για να μην την πληρώσουν τα χέρια των διπλανών σας.

Νέος κόσμος, θα μάθετε αμέσως τι είναι

Αυτή η κατηγορία ταινιών τρόμου είναι για τους λάτρεις του καλτ. Είναι η συνέχεια της παράδοσης.

«Για τον νέο κόσμο υπάρχουν πολλές ταινίες Conjuring (1,2), που είναι αρκετά καλές αν θέλεις να δεις ταινίες με στοιχειωμένα σπίτια». Πολλοί δεν θα τις αποδεχθούν ποτέ στην κλειστή κάστα των πραγματικά τρομακτικών ταινιών αλλά ο Τράβερς, γνώστης της κατηγορίας, παίρνει αυτό που έχει ανάγκη. Τρόμο.

Δαιμονικές φιγούρες, ποτέ μην μιλάτε για τον Φρέντι Κρούγκερ

elm

Οι δαιμονικές φιγούρες έχουν λάβει την θέση που τους αναλογεί στην πίτα του φόβου.

«Δεν πρέπει ποτέ να έχετε αυτή την διαφωνία στο σπίτι», προειδοποιεί ο Τράβερς. «Ποιες από αυτές τις δαιμονικές φυσιογνωμίες είναι πιο τρομακτική. Ο Φρέντι Κρούγκερ πάντα με τρόμαζε γιατί είχε αυτά τα χέρια μαχαίρια του Έντουαρτν Σίζορχαντς και στοίχειωνε τα όνειρα σου. Αλλά υπάρχουν και οι ταινίες για το Χάλοουιν με τον Μάικλ Μέγιερς. Έβαζε τη μάσκα και έμενες άναυδος. Ακόμη υπάρχουν και πολλές ταινίες της σειράς ‘Παρασκευή και 13’ με τον Τζέισον Βόρχις. Η μόνη που πραγματικά αξίζει είναι η πρώτη».

Ταινίες τρόμου που δεν έχετε δει ποτέ

frality

Ο Τράβερς λέει πως υπάρχουν πολλές ταινίες τρόμου που δεν έχετε δει ποτέ σας, μάλιστα ούτε καν έχετε ακούσει για την ύπαρξη τους.

«Υπάρχει μια που λέγεται ‘Frality’. Είναι με τον Μπιλ Πάξτον και βασικά διηγείται την ιστορία ενός πατέρα να λέει στους γιούς του ότι δαίμονες διασχίζουν τη Γη και πρέπει να μεγαλώσουν και να μάθουν πώς να τους εξοντώνουν», «Ο τύπος είναι ότι πιο τρελό έχω δει σε ταινία».

Τα «Don’t Look Now» και το «Martyrs» βρήκαν και αυτά μια θέση στην λίστα.

Ποιες είναι οι καλύτερες όλων των εποχών όμως, οι πραγματικά κλασικές. Μάλλον το μαντέψατε. Το Carrie μπαίνει στη λίστα. Οι προτάσεις πια υπάρχουν. Καιρός να πάρετε τα dvd και καλή τρομακτική απόλαυση!

πηγή φωτογραφιών: IMDB

ΔΗΜΟΦΙΛΗ