ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κid Moxie: Από την Πεντέλη στο Λος Άντζελες με παρέα τον Ντέιβιντ Λιντς

Κid Moxie: Από την Πεντέλη στο Λος Άντζελες με παρέα τον Ντέιβιντ Λιντς

Η ιστορία της Kid Moxie που γεννήθηκε Έλενα Χαρμπίλα δεν χρειάζεται πολύ εισαγωγή. Από την Πεντέλη στο Λος Άντζελες η Kid Moxie έχει τις ευχές του David Lynch και όλα αυτά τα κάνει με μια φυσικότητα, λές και ο κόσμος της ανήκει.

Προφανώς και έχει δίκιο. Από την Ελλάδα στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ ανακαλύπτοντας κάτι ακόμη από το καλειδοσκόπιο της η Έλενα έχει αντοχές. Την άκαμπτη Kid Moxie τη γνώρισα, μάλλον την άκουσα πρώτη φορά στο YouTube. Το κομμάτι της 1888 σε συνεργασία με τον Gaslamp Killer είχε κάτι από σκανδιναβική σκηνή, ήταν όμως, χμ, από Ελληνίδα με το όνομα Χαρμπίλα, κάτοικος L.A.; Εντυπωσιάστηκα και έψαξα περισσότερο.

Κάπως έτσι γνώρισα ένα κορίτσι σαν από μέταλλο. Δυνατή και λυρική, ετερόκλητη και σκοτεινή, η Χαρμπίλααποφεύγει τον πολύ ήλιο και όμως επιλέγει να μοιράζει την επαγγελματική της δραστηριότητα ανάμεσα σε δύο πολύ φωτεινές πόλεις.

Γεννήθηκε στην Πεντέλη

Μεγαλώνοντας διασκέδαζε υποδυόμενη τον Μάικλ Τζάκσον σε παιδικά πάρτι γιατί το ταλέντο το είχε για να το μοιράζεται από τότε και άφησε τις φιλοδοξίες της να την ταξιδέψουν. Από Ελλάδα στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο, και από την Πεντέλη στους λόφους του Μπέβερλι ή ίσως κάπου πιο downtown. Όπου και να την πετύχεις όμως θα καταλάβεις ότι η Kid Moxie δεν αστειεύεται.

Ούτε και το πλούσιο, ετερόκλητο, βιογραφικό της. Σαν αερικό ή manga ή απλά ένα κορίτσι που έχει θάρρος, θράσος και ορίζει την καλλιτεχνική της εξέλιξη, η Kid Moxie ή Έλενα Χαρμπίλα έχει καθοδηγηθεί ακόμη και από τον Ντέιβιντ Λιντς στην ανακάλυψη του υπερβατικού διαλογισμού που πολύ βρίσκουν να αποπνέεται στη μουσική της.

Μουσουργός, ηθοποιός, η Έλενα έχει συνεργαστεί με τον Αλ Πατσίνο (την επέλεξε για ένα θεατρικό και μια ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος βασισμένη στη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ), έχει βρεθεί στα ίδια κινηματογραφικά πλατό με τον “προσιτό” Μάλκολμ ΜακΝτάουελ (συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Bereave) και όσο κάνει όσα μπορεί μπροστά από την κάμερα βγάζει μουσικές και ως Kid Moxie.

“Τα ψευδώνυμα δίνουν άλλη ελευθερία” μου λέει επισημαίνοντας ότι πάντα είναι μια Ελένη. “Ή Έλενα”. Σωστά, Έλενα.

15595545 10154890444594783 1404066380 o

“Παρουσίαζα την παιδική εκπομπή Κόκκινο Κίτρινο Μπλε για λίγο και μετά ήμουν από τα βασικά παιδιά στο Τα Παιδία Παίζει οπότε εκεί άρχισα να εχω μια σχέση με την κάμερα. Ως έφηβη έγινα λίγο πιο σκοτεινή και έκανα στροφή προς τη μυθοπλασία του Ντέιβιντ Λιντς και τους ήχους του Άντζελο Μπανταλαμέντι” μου λέει. Στα 15 της, όταν είδε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη “Χαμένη Λεωφόρο” πήρε το δικό της δρόμο.

Είχα μια αχνή εικόνα του τι ήθελα να κάνω και με ποιόν τροπο να το κάνω αλλα δεν ήξερα πως και που ακομα”. Κόρη δικαστίνας και πολιτικού μηχανικού “ιδεοψυχαναγκαστική και τελειομανής, και δε μιλάω πολυ” προσθέτει, η Έλενα έκανε όλα αυτά πριν τα 25 της. Απόφοιτος Pierce, φεύγει για να σπουδάσει Κινηματογράφο και ΜΜΕ στο London Guildhall και μετά αποφασίζει να κάνει Master σε Θεατρικες Σπουδες στο San Francisco State Uni.

“Ήμουν τυχερή, βρήκα ατζέντη και άρχισα σχετικά γρήγορα να κλείνω δουλειές. Έκανα από σπικάζ και διαφημίσεις μέχρι σειρες για την Ιαπωνικη τηλεορασή” μου λέει. Ναι, η Έλενα Χαρμπίλα έκανε την πρώτη της επιτυχία συμμετέχοντας στο “Gyoten News”, ένα Ιαπωνικό CSI με ζωντανό κοινό. Ετερόκλητο πλάσμα, το είπαμε.

“Μου αρέσει πολύ να είμαι μόνη μου” λέει. Επιστρέφοντας πατάω play, είναι 1888.

Ο μαγικός κύριος Λιντς

Η Έλενα αγαπά το Joshua Tree, τα βουνά της Καλιφόρνια και τον ωκεανό μπροστά της, επίσης αγαπά πολύ τον Ντέιβιντ Λιντς για πολύ προσωπικούς, δικούς της λόγους.

“Αρχικά τον είχα προσεγγίσει για μια συνέντευξη (σσ. η Έλενα Χαρμπίλα αρθρογραφεί επίσης). Όταν τον γνώρισα ήταν ακριβώς ό,τι περίμενα. Ευγενικός, απλός, εστιασμένος, μαγικός. Μου μιλησε για διαλογισμό και του υποσχέθηκα οτι θα μάθω Υπερβατικό Διαλογισμό κάτι που έκανα, όλα αυτά περίπου έξι χρόνια πριν. Μετά γνώρισα τον Μπανταλαμέντι, στον οποίο άρεσε πολύ η μουσική μου και μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Έγινα μελος του David Lynch Foundation, μια κολεκτίβα απο καλλιτέχνες που δημιουργούμε μουσική και visual arts και συμμετέχω στις δραστηριότητες του Ιδρύματος” μου λέει.

kid David

Η συνεργασία με το Victoria’s Secret και οι άλλες ιστορίες της

Φέτος η Έλενα συνεχίζει να κάνει, χμ, τα πάντα. “Το νέο μου αλμπουμ Perfect Shadow είναι διαθέσιμο σε όλα τα τα digital stores απο τη West One Music Group. Ένα κομμάτι από το album, το Dirty Air χρησιμοποιείται για τηλεοπτική καμπάνια της Victoria’s Secret σε Αμερική και Καναδά” μου λέει. Οι Άγγελοι να λικνίζονται με αυτό το μουσικό χαλί; Σωστή, ευφυέστατη ιδέα. Η Έλενα συνεχίζει.

“Η καινούρια ταίνια που παίζω λέγεται It Snows All The Time” λέει για την παραγωγή που συμμετέχει με τις Taryn Manning (του Orange Is The New Black) και τους Leslie Ann Warren και Brett Cullen. “Έχει να κάνει με το Αλζχάιμερ, παίζω τη γιατρό” προσθέτει.

“Α, συμμετέχω στο νέο compilation του Buddha Bar και γράφω το soundtrack για μια καινούργια ταινία που θα παιξω κιόλας σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γεωργόπουλου” μου λέει στο τηλέφωνο, ακούω κάτι στα Καλιφορνέζικα. “Μα που είσαι; Αθήνα δεν σε άφησα;” τη ρωτάω.

“Α, όχι, φιλάκια από τη Δυτική Ακτή” απαντάει.

kid nylon


ΔΗΜΟΦΙΛΗ