ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οθωνοί - Ερεικούσα: Εμβληματική πορεία σε δύο απόμακρα νησιά

Οθωνοί - Ερεικούσα: Εμβληματική πορεία σε δύο απόμακρα νησιά

Εάν βρεθείτε στην Κέρκυρα η σε ένα άλλο νησί του Ιονίου θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε δύο παραμεθόρια νησιά που βρίσκονται στο φυσικό θαλάσσιο σύνορο της χώρας μας μεταξύ Ιονίου Πελάγους και Αδριατικής Θάλασσας.

Κείμενο: Τάσος Τσομπανίδης

Ο πληθυσμός τους είναι πολύ λίγος και μέσα σε αυτό το χαλαρό περιβάλλον θα μπορέσετε να απολαύσετε τις λίγες αλλά γραφικές παραλίες.

Η πρόσβαση σε αυτά τα νησιά γίνεται κυρίως από το λιμάνι της Κέρκυρας και θα χρειασθείτε μιάμιση περίπου ώρα για την Ερεικούσσα και δυόμιση ώρες για τους Οθωνούς.

Επιπρόσθετα, δεν θα χρειασθείτε αυτοκίνητο αφού το βατό οδικό δίκτυο δεν ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα για την Ερεικούσα και τα έξι χιλιόμετρα για τους Οθωνούς. Εάν είστε λάτρης του εναλλακτικού τουρισμού θα μπορείτε να καλύψετε τις αποστάσεις αυτές πεζοπορικά.

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί και διαθέτει πολλούς και μικρούς διασπαρμένους οικισμούς. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται γύρω από το Λιμάνι και ονομάζεται Άμμος. Σε αυτό βρίσκονται σχετικά λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξίσου λίγα εστιατόρια.

Η καλύτερη παραλία είναι του νησιού η Άσπρη Αμμος η οποία δεν έχει πρόσβαση από την στεριά και για αυτό θα χρησιμοποιήσετε ένα από τα σκάφη που καλύπτουν αυτή την διαδρομή προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.

Προχωρώντας στην ενδοχώρα του νησιού, με την βλάστηση να δεσπόζει παντού, θα συναντήσετε διάσπαρτος μικρούς οικισμούς που συνήθως φέρουν τα ονόματα των οικογενειών που κατοικούν σε αυτούς. Ξεχωρίσαμε τους οικισμούς Δάφνη και το Χωριό. Από το τελευταίο ξεκινάει μια βατή πεζοπορία που διαρκεί περί τα 30 λεπτά, και στην απόληξή της θα βιώσετε μια μοναδική δύση του Ήλιου με τον λόφο να ονομάζεται Ημεροβίγλι.

Από την διαμετρικά αντίθετη πλευρά του νησιού μπορείτε πεζοπορώντας να προσεγγίσετε τον εμβληματικό Φάρο του νησιού ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση αλλά η αίγλη του χάνεται αφού δεν βρίσκεται σε λειτουργία

Ανάμεσα στις παραλίες που επιλέξαμε είναι η Άσπρη Αμμος, η Άμμος, τα Φύκια, η Φώκια, και Κάμινος. Ως προς την εστίαση μπορείτε να επιλέξετε τα Locanda dei Sogni, New York, Αντώνης, και η ταβέρνα του Κοσμά στο Χωριό. Το ορμητήριο που διαλέξαμε για να γνωρίσουμε είναι η οικία «Ελαιώνας», ένα οικογενειακό σπίτι που κτίστηκε 120 σχεδόν χρόνια πριν και ανακαινίσθηκε ριζικά από τους τωρινούς ιδιοκτήτες.

Η Ερεικούσα

Αφήνοντας πίσω το νησί των Οθωνών δοκιμάζουμε μια νέα εμπειρία καθώς κάνουμε τα πρώτα πατήματα μας στο νησί της Ερεικούσας. Αυτή νησίδα θα σας προσφέρει απλόχερα την φυσική ομορφιά της, ένα μοναδικό σημείο για να απολαύσετε την Δύση του Ήλιου καθώς και τις καταγάλανες παραλίες της.

Από αυτές ξεχωρίσαμε το Πόρτο, που πήρε το όνομά της γιατί εκεί βρισκόταν το παλιό λιμάνι, καθώς και την παραλία Μπραγκίνι που θα χρειασθείτε μια πορεία δύο περίπου χιλιομέτρων για να απολαύσετε την απόλυτη ομορφιά της παρόλο ότι δεν διαθέτει υποδομές.

Για την φιλοξενία μας επιλέξαμε το μοναδικό boutique ξενοδοχείο με εξαιρετική θέση σε μέρος της παραλίας Πόρτο, που συνδυάζει την λιτότητα της κατασκευής του με τα αισθητικά στοιχεία που έδωσαν την έμπνευση στην Ιταλίδα ιδιοκτήτρια να δημιουργήσει αυτή την αντικειμενικά υψηλή ποιότητα φιλοξενίας.

Ως προς τη διαμονή μπορείτε να επιλέξετε το Acatha Hotel και το Hotel Eρείκουσα ενώ επιλογές για φαγητό είναι το Acatha Restaurant, το Εστιατόριο Ερεικούσα, το Aquarius Restaurant και το Οasis Bar Restaurant.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ