ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας θα έχει έναν αμπελώνα στην οροφή του

Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας θα έχει έναν αμπελώνα στην οροφή του

Ψηφιακή μακέτα του νέου τερματικού σταθμού που θα κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο Amerigo Vespucci της Φλωρεντίας, με έναν αμπελώνα 77 στρεμμάτων στην οροφή του

Rafael Viñoly Architects

Ως φόρο τιμής στην οινοπαραγωγική κληρονομιά της Τοσκάνης, ο νέος τερματικός σταθμός που κατασκευάζεται στο διεθνές αεροδρόμιο της Φλωρεντίας, θα έχει έναν αμπελώνα στην οροφή.

«Η ιδέα του κτιρίου είναι να αναδημιουργήσουμε το πιο χαρακτηριστικό τοπίο της Τοσκάνης, που είναι ο αμπελώνας – και στη συνέχεια να σηκώσουμε το ένα άκρο του αμπελώνα από το δάπεδο για να δημιουργήσουμε μια κλίση, και να χωρέσουμε ένα αεροδρόμιο κάτω από αυτή την κλίση», λέει ο Román Viñoly, διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου Rafael Viñoly Architects με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ανέλαβε το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, το 2026 και το 2035.

Αμπέλια και ηλιακοί συλλέκτες

Η βασική ατραξιόν του νέου τερματικού σταθμού, ένας αμπελώνας 77 στρεμμάτων, λειτουργεί ως κεκλιμένη πράσινη οροφή, η οποία θα συμβάλλει στη μόνωση του κτιρίου και στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

terminal3.jpg

Άποψη του εσωτερικού του νέου τερματικού σταθμού, έκτασης 50.000 τ.μ.

Rafael Viñoly Architects

Ανάμεσα στις σειρές των αμπελιών, θα τοποθετηθεί ένας συνδυασμός ηλιακών συλλεκτών και ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών, τα οποία, σύμφωνα με τον Viñoly, είναι σημαντικά για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και για τη δημιουργία μιας «οπτικής επαφής» μεταξύ των επιβατών στο εσωτερικό του κτιρίου και του αμπελώνα.

Και παραγωγή κρασιού

Όταν οι επιβάτες κοιτάζουν προς τα πάνω, ωστόσο, δεν θα μπορούν να δουν σταφύλια. Σύμφωνα με τον Viñoly, λόγω του κινδύνου πρόκλησης ζημιών από ξένα αντικείμενα στους κινητήρες των αεροσκαφών, η οροφή θα καλυφθεί κυρίως από μη καρποφόρα αμπέλια. Αντ' αυτού, τα φρούτα θα καλλιεργούνται σε ειδική έκταση που έχει προβλεφθεί, στο σημείο από όπου ξεκινάει το κεκλιμένο στέγαστρο – μια απόφαση που δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία.

terminal2.jpg

Δεν θα καλλιεργούνται σταφύλια στον αμπελώνα της οροφής του κτιρίου, αλλά σε έναν άλλον στο έδαφος, στην άκρη του τερματικού σταθμού που βρίσκεται πιο μακριά από τα αεροπλάνα

Rafael Viñoly Architects

«Κάναμε αρκετή έρευνα και διαβουλεύσεις με οινοπαραγωγούς και γεωργικούς μηχανικούς», λέει ο Viñoly. «Το κτίριο απέχει σχεδόν 500 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκεται το πλησιέστερο αεροπλάνο. Έτσι, λόγω του φυσικού διαχωρισμού, είμαστε σίγουροι ότι οι πιθανοί ρύποι που μπορεί να υπάρχουν γύρω από το αεροσκάφος είναι αρκετά μακριά ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του παραγόμενου κρασιού».

Όσο για το πού και από ποιον θα παρασκευάζεται το κρασί από τον αμπελώνα, ο Viñoly υποστηρίζει ότι έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός οινοποιείου κάτω από τη στέγη, ενώ το αεροδρόμιο δεν έχει επιλέξει ακόμη τον οινοποιό.

Με πληροφορίες από: New Florence airport terminal will have a vineyard on its roof by Arya Jyothi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ