ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πώς είναι να τρως στο ακριβότερο εστιατόριο του κόσμου - Έως 2.200 ευρώ το κόστος ανά άτομο

Πώς είναι να τρως στο ακριβότερο εστιατόριο του κόσμου - Έως 2.200 ευρώ το κόστος ανά άτομο

Ενα από τα διαφορετικά περιβάλλοντα που δημιουργεί για κάθε πιάτο το εστιατόριο Sublimotion στην Ίμπιζα

Sublimotion

Το φαγητό δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους που συναντάμε όταν τρώμε, τις αναμνήσεις που δημιουργούμε μέσω του πιάτου και το γεγονός ότι το φαγητό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχει να κάνει με αισθήσεις, αλλά και με συναισθήματα, σημειώνει ο Dale Maplethorpe, κριτικός γεύσης του Far Out Magazine.

Αυτήν ακριβώς την άποψη, το νέο εστιατόριο στο Hard Rock Hotel στην Ίμπιζα που ονομάζεται Sublimotion (άνοιξε την 1η Ιουνίου, έχοντας μεταφερθεί εκεί από το Ντουμπάι), την πηγαίνει… στα άκρα με ένα μενού γευσιγνωσίας που κοστίζει 2.200 ευρώ ανά άτομο.

Πολλά εστιατόρια χρεώνουν υπερβολικά για το μενού γευσιγνωσίας τους, το οποίο αποδίδουν στο κόστος των προϊόντων, στην ποιότητα του σεφ και στην κορυφαία εξυπηρέτηση που λαμβάνετε. Το Sublimotion ισχυρίζεται ότι θα σας κάνει να φύγετε από το τραπέζι σας έχοντας βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.

https://www.instagram.com/reel/Cxi5kFWLUn7/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πρόκειται για μια εντελώς νέα δοκιμασία που ο ανθρώπινος ψυχισμός δεν έχει ακόμη συνηθίσει; Ή μήπως πρόκειται για ανοησίες; Το ζήτημα είναι υποκειμενικό, βέβαια, αλλά μετά από μια επίσκεψη στο εστιατόριο, ο Dale Maplethorpe κλίνει σαφώς προς το δεύτερο.

Φαγητό σε περιβάλλον VR

Το τραπέζι-οθόνη, σε μια αίθουσα με χαμηλό φωτισμό, μοιάζει με κάτι πάνω στο οποίο θα έτρωγαν οι χαρακτήρες στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Tron». Όσο για το γεύμα είναι απλά… θεοπάλαβο.

Το μενού γευσιγνωσίας αποτελείται από πολύχρωμα πιάτα, τα οποία παρουσιάζονται με έναν καλλιτεχνικό τρόπο που θυμίζει το φινάλε της ταινίας «The Menu» (αλλά χωρίς τις… σφαγές), όπου το τραπέζι και το πιάτο συγχωνεύονται οι σεφ χρησιμοποιούν τη σάλτσα με τον ίδιο τρόπο που ο Μονέ χρησιμοποιεί τις μπογιές του.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το φαγητό που προσθέτει στην καλλιτεχνική εμπειρία – για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα εστιατόριο που μοιάζει να αντιμετωπίζει το φαγητό ως κάτι συμπληρωματικό. Αντίθετα, τα «νέα συναισθήματα» που υπόσχεται το Sublimotion, επιχειρεί να τα φέρει στην επιφάνεια με σόου από χορευτές (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ημίγυμνες γυναίκες), φώτα που αναβοσβήνουν, τοίχους-οθόνες που παίζουν διαφορετικά βίντεο για κάθε πιάτο, και μουσική που αλλάζει συνεχώς.

Ουσιαστικά, όποιος κλείσει θέση θα φάει υπερτιμημένο φαγητό σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η εμπειρία θα είναι κάτι μοναδικό και αναμφίβολα διασκεδαστικό, η τιμή των 2.200 ευρώ είναι γελοία. Και αν, ακόμη και μετά από όσα διαβάσατε, θέλετε να βλέπετε ημίγυμνες γυναίκες να χορεύουν κάτω από φώτα που αναβοσβήνουν ενώ τρώτε, ο Maplethorpe προτείνει να επισκεφθείτε κάποιο strip club – πολλά από αυτά σερβίρουν πατατάκια ή ξηρούς καρπούς με το ποτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ