Νέα παγκόσμια κυβερνοεπίθεση σε εξέλιξη (vid)
Νέα μεγάλη κυβερνοεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και το κακόβουλο λογισμικό «BadRabbit» έχει προσβάλει υπολογιστές μεγάλων εταιρειών σε Ρωσία, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία, σύμφωνα με το Kaspersky Lab.
Ανάμεσα στις εταιρίες και υποδομές που έχουν επηρεαστεί από την επίθεση είναι και το αεροδρόμιο της Οδησσού, στην Ουκρανία, αλλά και μεγάλοι ενημερωτικοί όμιλοι στη Ρωσία, ανάμεσά τους και το Interfax.
H νέα παγκόσμια επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη και από αυτήν έχουν επηρεαστεί σε μικρότερη κλίμακα μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις χώρες-στόχους. «Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, τα περισσότερα θύματα της επίθεσης βρίσκονται στη Ρωσία. Έχουν καταγραφεί παρόμοιες επιθέσεις σε Ουκρανία, Τουρκία, Γερμανία αλλά σε μικρότερη κλίμακα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Kaspersky.
To νέο κακόβουλο λογισμικό έχει την ονομασία «BadRabbit», σύμφωνα με σχετική αναφορά σε σελίδα στο Dark Net, όπου και δημοσιεύονται τα κρυπτογραφημένα αρχεία του λογισμικού. Και σε αυτήν την περίπτωση το «BadRabbit» ζητάει λύτρα, ξεκινώντας από τα 0.05 Bitcoin ($300) και ανεβαίνοντας όσο αυτά δεν πληρώνονται.
Η κρατική ομάδα αντιμετώπισης αναγκών τεχνολογίας (CERT) της Ουκρανίας ζήτησε από τα δίκτυα μεταφορών να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τους κινδύνους της επίθεσης. «Ζητάμε από τους ιδιοκτήτες τηλεπικοινωνιάκων συστημάτων, άλλων πηγών πληροφορίων και κυρίως των δικτών μεταφορών, αλλά και απλούς χρήστες του διαδικτύου, να συμμορφωθούν με τους αυστηρότερους κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της CERT.Οι ιθύνοντες του μετρό του Κιέβου ενημέρωσαν πως η επίθεση επηρέασε το σύστημα πληρωμών της, όμως δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα στην κίνηση των συρμών.
SPONSORED
Μητσοτάκης για ΚΟ της ΝΔ: «Τελικά δεν έγινε... Κούγκι - Χρήσιμη συζήτηση για το Επιτελικό Κράτος»
17:22
Ασπρόπυργος: Χειρουργήθηκε ο 12χρονος που παρασύρθηκε με πατίνι - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση (vid)
17:14
Γαλάζια Κυριακή - Μια συναυλία για όλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17:09
Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης τριών ετών σε 22χρονο οδηγό που έτρεχε με 162 χλμ/ώρα
17:00