TECH

Επισφραγίζει το «τέλος» της χρήσης του Tik Tok και το ΝΑΤΟ στους υπαλλήλους του

Επισφραγίζει το «τέλος» της χρήσης του Tik Tok και το ΝΑΤΟ στους υπαλλήλους του
Τα γραφεία της εταιρείας Tik Tok στην Καλιφόρνια AP Photo/Damian Dovarganes

Μετά από σειρά θεσμικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και η Κομισιόν, ήρθε και η σειρά του ΝΑΤΟ να απαγορεύσει το πρωί της Παρασκευής (31/3) τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις συσκευές των υπαλλήλων, τις οποίες τους παρέχει ο οργανισμός.

Ειδικότερα, το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤΟ έστειλαν ένα σημείωμα στο προσωπικό το πρωί, με το οποίο ανακοίνωσαν την απαγόρευση, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο CNNi. Το σημείωμα αυτό, στην ουσία, επισημοποίησε μία απόφαση που είχε εφαρμοστεί εδώ και καιρό στις συσκευές που χορηγεί το ΝΑΤΟ, λόγω εσωτερικών τεχνολογικών περιορισμών.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρές απαιτήσεις για τις εφαρμογές που δύνανται να χρησιμοποιούνται επίσημη επαγγελματική χρήση. Το TikTok δεν είναι μπορεί να είναι διαθέσιμο σε συσκευές του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ αποτελεί τον τελευταίο φορέα που απαγορεύει την εφαρμογή λόγω ανησυχιών για την πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα των χρηστών του TikTok μέσω της κινεζικής μητρικής εταιρείας, Bytedance. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κράτη έχουν, επίσης, απαγορεύσει την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές.

Σε απάντησή του στο «μπαράζ» απαγορεύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, επεσήμανε σε Αμερικανούς νομοθέτες νωρίτερα το Μάρτιο, ότι η εταιρεία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Πεκίνο και ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, ποτέ δεν μας τα ζήτησαν, δεν τα δώσαμε».

Συμπλήρωσε δε, ότι η TikTok μεταφέρει τα δεδομένα της στις ΗΠΑ, τα οποία θα αποθηκεύονται σε αμερικανικό έδαφος από την αμερικανική εταιρεία Oracle.

«Έτσι, ο κίνδυνος θα ήταν παρόμοιος με τον κίνδυνο που διατρέχει οποιαδήποτε κυβέρνηση που πηγαίνει σε μια αμερικανική εταιρεία, ζητώντας δεδομένα», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, οι δυτικές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι το TikTok θα πρέπει να «τελειώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και άλλοι φορείς έχουμε καταλάβει την πρόκληση που θέτει η ύπαρξή του και αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπισή της».

CNN, Natasha Bertrand: NATO bans TikTok on devices

ΔΗΜΟΦΙΛΗ