ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικοί S-400 πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Ρωσικοί S-400 πολύ κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
REUTERS

Ανησυχία στην Άγκυρα προκαλεί η πρόθεση της Ρωσίας να εγκαταστήσει πυραύλους S-400 στην συριακή πόλη της Λαττάκειας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία , σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Μετά την εγκατάσταση S-400 στην αεροπορική βάση της Κμεϊμιμ, οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν προωθήσει τους πύραυλους S-400 στην περιοχή Salma σε ένα ύψωμα που έχουν εκκενώσει οι Τουρκομάνοι με στόχευση το τουρκικό έδαφος.

Τουρκομανικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα Yeni Safak αναφέρουν πως η Ρωσία λαμβάνει προκαταρκτικά μέτρα για να εξοπλίσει το αμυντικό σύστημα στην πόλη Σάλμα, μια πόλη που κατέλαβαν οι φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις στις 12 Ιανουαρίου.

Οι S-400 είναι το πιο εξελιγμένο αμυντικό όπλο αέρους της Ρωσίας με πολύ μεγάλο βεληνεκές. Από τη Λαττάκεια θα μπορούσαν να στραφούν σε στόχους στη Συρία , βόρεια κομμάτια της Ιορδανίας και του Ισραήλ, τον Λίβανο αλλά και σημαντικές τουρκικές πόλεις όπως η Μερσίνη, η Αττάλεια και το Ικόνιο.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου στις 24 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Νέος γύρος στον πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας με βολές για το λαθρεμπόριο πετρελαίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ