ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ορλάντο: Ο δράστης εξέταζε το ενδεχόμενο επίθεσης στη Walt Disney της Φλόριντα

Μακελειό Ορλάντο: Ο δράστης εξέταζε το ενδεχόμενο επίθεσης στη Walt Disney της Φλόριντα
REUTERS/ MAXIM ZMEYEV

Το ενδεχόμενο επιτεθεί στο τουριστικό θέρετρο Walt Disney World που βρίσκεται στη Φλόριντα εξέταζε ο δράστης του μακελειού στο Ορλάντο Ομάρ Ματίν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού People, ο 29χρονος δράστης είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έρευνες και είχε αναζητήσει πληροφορίες για το τουριστικό πάρκο, το οποίο είχε επισκεφτεί με τη σύζυγό του τον Απρίλιο.

Tο αμερικανικό περιοδικό επικαλείται τη σύζυγο του δράστη, η οποία φέρεται να δήλωσε σε αξιωματούχους την Κυριακή ότι ο άνδρας της ερευνούσε επίσης το Downtown Disney, καθώς και το κέντρο διασκέδασης Pulse, όπου τελικά επιτέθηκε.

Πριν από την επίθεση ο Ομάρ Ματίν, ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook ένα μήνυμα όπου γνωστοποιούσε ότι ορκίστηκε πίστη στον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος για θέματα ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, υποστράτηγος Μανσούρ Τούρκι, ο Ματίν είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το 2011 και το 2012, όπου συμμετείχε στο ούμρα, το "μικρό προσκύνημα".

Ομπάμα: Δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο δράστης δέχτηκε οδηγίες από εξτρεμιστές

Δεν υπάρχουν "σαφείς αποδείξεις" μέχρι αυτό το στάδιο των ερευνών ότι ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο είχε δεχθεί οδηγίες από ένα μεγαλύτερο δίκτυο τρομοκρατών στο εξωτερικό δήλωσε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι δέχθηκε κατευθύνσεις από εξτρεμιστές", τόνισε ο Ομπάμα, μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο, στη συνάντηση του με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε πως ο ένοπλος δράστης Ομάρ Ματίν "εμπνεύστηκε από πολλές εξτρεμιστικές πληροφορίες που ήταν διαδεδομένες στο διαδίκτυο".

Τζον Κέρι: Δεν πρέπει να κατηγορούμε την μία ή την άλλη θρησκεία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, από την πλευρά του, κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς πολίτες να μην υποδεικνύουν ως ένοχες την μια θρησκεία ή την άλλη έπειτα από το μακελειό.

"Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε να υποδεικνύουμε ενόχους την μια ομάδα ή μια μορφή σεκταρισμού ή μια άλλη ή μια θρησκεία ή την άλλη. Δεν είναι αυτές οι αξίες της χώρας μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη:

Εξετάζουν αν ο δράστης στο Ορλάντο είχε συνεργό

Βίντεο-ντοκουμέντο από το μακελειό στο Ορλάντο

Μακελειό Ορλάντο: Αυτοί που χάθηκαν και οι ιστορίες τους

Τι αποκάλυψε για τον δράστη του Ορλάντο η πρώην γυναίκα του

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ιστορία των ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ