OSCARS

Όσκαρ 2017: τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας στο Λος Άντζελες

Όσκαρ 2017: τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας στο Λος Άντζελες
Screenshot από το ντοκιμαντέρ 'The White Helmets' YouΤube

Θα τα καταφέρουν απ’ ότι φαίνεται δύο διασώστες της συριακής εθελοντικής ομάδας Λευκά Κράνη (White Helmets), να παραστούν στη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, στις 26 Φλεβάρη 2017, όπου υποψήφιο για βραβείο είναι ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τη δράση και το έργο της οργάνωσής τους στα πολεμικά μέτωπα της καθημαγμένης από τον εμφύλιο χώρας τους.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Netflix -που αφηγείται με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο την σκληρή καθημερινότητα της ομάδας, τα μέλη της οποίας βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει για να συνδράμουν μετά από κάθε βομβαρδισμό- τιτλοφορείται -πώς αλλιώς;- «The White Helmets». H σκηνοθεσία είναι του Ορλάντο φον Άινζιντελ και η παραγωγή της Τζοάνα Νατασεγκάρα.

Άδεια εισόδου στις ΗΠΑ έχει χορηγηθεί στον επικεφαλής της οργάνωσης, Ραέντ Σάλεχ, και τον κινηματογραφιστή, Χαλέντ Κατίμπ. Προς στιγμήν, τον προηγούμενο μήνα, όταν εκδόθηκε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ φάνηκε ότι οι δύο -παρότι διέθεταν βίζα- δεν θα μπορούσαν να μπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς όμως το διάταγμα αυτό έχει για την ώρα «παγώσει», οι δύο εθελοντές διασώστες ετοιμάζονται για το ταξίδι στο Λος Άντζελες.

Ανακοινώνοντάς την πρόθεσή τους να είναι παρόντες στη λαμπρή βραδιά, ο Κατίμπ σημείωσε: «Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι στη Συρία θέλουν ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος: ειρήνη, δουλειά, οικογένεια, μια ζωή δίχως βόμβες. Αυτό προσπαθεί να πει το ντοκιμαντέρ».

Δείτε το τρέιλερ

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ