ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μόνο εικασίες για τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο καθηγ. Μπούρος στο CNN Greece

Κορωνοϊός: Μόνο εικασίες για τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο καθηγ. Μπούρος στο CNN Greece
AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Ήταν αναμενόμενο ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε πανδημία», δηλώνει στο CNN Greece o ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Μπούρος.

«Στην Ελλάδα είμαστε σε ανοδική φάση σε ό,τι αφορά τη μετάδοση» εξηγεί και σε ερώτηση για το πόσο αυτή θα διαρκέσει, ο κ. Μπούρος απαντά πως με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα «μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες».

«Το αισιόδοξο σενάριο είναι πως σε έναν μήνα η πανδημία θα αρχίσει να κάμπτεται στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες», ωστόσο «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η τάση εξάπλωσης μπορεί να διαρκέσει και δύο μήνες», συνεχίζει. «Το καλοκαίρι, ίσως από τον Μάιο, αναμένουμε ύφεση με κάποια σποραδικά κρούσματα, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας», προσθέτει.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επικεντρώνεται στις ευπαθείς ομάδες και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επαφής με τον ιό Covid-19. «Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού με αερογενή τρόπο μετάδοσης, ωστόσο η εναπόθεση του ιού σε επιφάνειες -μέσω σταγονιδίων για παράδειγμα- υποθέτουμε ότι μπορεί για μερικές μέρες να είναι επίφοβη, γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής».

Όπως μας εξηγεί, το κύριο χαρακτηριστικό του νέου κορωνοϊού είναι η δυνατότητα μετάδοσής του, υπογραμμίζοντας τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, τα οποία αφορούν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αναφορικά με τον πρώτο θανόντα στην Ελλάδα λόγω SARS-CoV-2, σημειώνει πως πρόκειται για τη δυσμενή εξέλιξη της νόσου σε αναπνευστική ανεπάρκεια κι έπειτα σε πολυοργανική ανεπάρκεια, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού, ο κ. Μπούρος τάσσεται υπέρ και για την παρούσα συγκυρία συστήνει περιορισμό των ταξιδιών «ώστε να υπάρχει ελεγχόμενη εξάπλωση του ιού».

Τέλος, σημειώνει ότι «γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την παραγωγή εμβολίου», και ελπίζει πως σύντομα θα υπάρχουν νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ